Nya understödskriterier ska sporra jaktvårdsföreningar till aktiv verksamhet

Det statsunderstöd som årligen beviljas jaktvårdsföreningar fastställs i fortsättningen i huvudsak på basis av verksamhetens resultat, såsom antalet utbildningar och vilttriangelinventeringar. Det totala stödbeloppet hålls dock på samma nivå som tidigare.

Blödarfeber har konstaterats hos en tamkanin i Österbotten

En tamkanin i Österbotten som lämnats in till Livsmedelsverket för undersökning har konstaterats ha blödarfebern RHD (Rabbit Hemorragic Disease), som orsakas av caliciviruset.

Nytt projekt ska öka jakten på vitsvanshjort

Novias projekt ”Välmående av vilt” sätter fokus på att utveckla nya modeller för jakt på vitsvanshjort och underlätta processerna med att få ut viltkött på marknaden.

SLC - Aland
Förödande storm förstörde hans skog

Skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik Haga är en av många ålänningar som fick en stor del av sitt livsverk ödelagt av nyårshelgens förödande storm Alfrida. – Det kom nog en klump i halsen och en droppe i ögonvrån när jag efter stormnatten såg den totala förödelsen i stora delar av min skog, säger han.

Debatt: Stora och livskraftiga älgar är målet

Det borde ligga i allas intresse att hålla en hög kvalitet på älgstammen, skriver Jonas Malmsten i sitt svar till Bjarne Anderssons senaste kolumn ”Från mitt vindskydd” (i LF 51-52 2018).

SLC - Storm1
Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet

Stormen på nyårsdagen bidrog till omfattande elavbrott och stormskador i Vasaregionen. En av de som drabbades av både vindfall och elavbrott var kalkonproducenten Daniel Helenelund i Solf. Strömmen var borta i femtio timmar och det gjorde att generatorn fick gå på högvarv.

SLC - Sjoskog1Webb
Stor uppslutning på Niclas Sjöskogs kampanjstart inför riksdagsvalet

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog inledde officiellt sin valkampanj i måndags som kandidat för SFP i riksdagsvalet i vår. Det skedde för fulla hus i Purmo skola i Pedersöre. Uppslutningen överträffade förväntningarna så pass mycket att det blev att ordna fler kaffekoppar i all hast. – En mycket trevlig överraskning, säger Niclas Sjöskog. Han vill prioritera landsbygdsnäringarna och möjligheterna att leva ett bra liv på landsbygden samt klimatet och välmående i arbetet.

SLC - Saaristo
Saaristo skippade toppjobb för att bli jordbrukare på heltid

Efter att ha innehaft flera tunga poster gjorde Stefan Saaristo en överraskande vändning för ett år sedan. Han valde bort ett välbetalt chefsjobb för att bli spannmåls- och sockerbetsproducent på heltid hemma i Övermalax.

SLC - Dsc07567
Värsta stormen skapade kaos på Åland

Den våldsamma stormen Aapeli, som i onsdags på åländska Kökar förde med sig de hårdaste vindar som någonsin uppmätts i Finland med vindbyar på upp till 41,6 meter per sekund, har vållat enorma skador i de åländska skogarna.

Omfattande skador i skogarna i mellersta Österbotten

Stormen som drog in över landet under natten mot onsdagen slog till hårt mot skogarna i Malax, Korsnäs, Korsholm och Vasa.

Stormen rätt så lindrig i Åboland

Stormen som svepte in över Finland under den sena nyårsdagskvällen var tämligen lindrig i såväl Åboland som Nyland.

Vildsvin skjutet på Åland

Dagen före julafton sköts ett vildsvin i Geta på norra Åland.