Ändringar i dispensansökan för icke fredade fåglar

Finlands viltcentral informerar om en del ändringar som gäller dispensansökan för icke fredade fåglar.

SLC - Img 20190201 Wa0015
Första vildsvinet fällt i Nagu

Det var ungefär en halv timme före middagstid i dag fredag, som Mats Vesterlund tillsammans med jägare i Norrstrands jaktlag i Nagu fällde det första vildsvinet på orten i mannaminne.

SLC - Educa
Skolelever borde få komma ut i skogen

Barn och ungdomar behöver få komma ut i skogen och skolan kan ta en aktiv roll i att förverkliga saken. Det var budskapet från SLC, Finlands svenska 4H och Skogsvårdsföreningen Reviret på Educa-mässan i Helsingfors förra veckan. Mässan riktar sig till lärare och pedagoger.

SLC - Img 5446
Februarirecept

Smått och gott i vinterkylan.

Ny lag innebär stor förändring för privata väglag och kommuner

​Från och med det här året omfattas privatvägar av ny lagstiftning. Lagen medför märkbara förändringar främst när det kommer till förvaltning och underhåll. Förutom de privata väglagen omfattar den nya lagstiftningen också kommuner, eftersom kommunernas vägnämnder upphör att existera i år.

Stöd till bybutiker på glesbygden kan utlysas i höst om tidtabellen håller

Försöksprojektet Bybutiker som mångservicecenter, som beretts vid jord- och skogsbruksministeriet, framskrider och går nu på remiss. Om projektet framskrider enligt tidtabell kan stödet utlysas hösten 2019.

SLC - Gosta Lundstrom2
Gösta Lundström tackar för sig efter 30 år i SLC:s fullmäktige

​Gösta Lundström är välkänd inom producentrörelsen och i skogsvårdsföreningskretsar. I Sibbo var han medlem av kommunfullmäktige i fyra mandatperioder och dessutom har han haft flera andra förtroendeuppdrag. På hemgården Norrkulla blev Gösta jordbrukare 1979 och efter 30 år i SLC:s fullmäktige tackar han nu för sig.

SLC - Helsinki Mills
Möjligheter i Tyskland men man måste stå på sig

Havre är trendigt också i Tyskland och Finland har goda chanser att få in produkter på den tyska marknaden. Kvaliteten måste däremot vara hög vilket ska få kosta.

SLC - Vattenskydd 6292
Bråttom att få avloppssystemet i skick för fastigheter nära vatten

Många som bor nära vattendrag eller på grundvattenområde är ännu utan plan för avloppsvattenshantering trots att ett godkänt system måste stå klart senast vid utgången av oktober i år.

SLC - Skargardspolitik
Finlands skärgårdspolitik är unik i europeiskt perspektiv

Ur ett europeiskt perspektiv är det endast Kroatien som har en skärgårdspolitik som liknar Finlands. Den färska studien Skärgårds- och vattenområdespolitik i Europa visar att en strategisk syn på skärgårdsutveckling kombinerat med att olika finansieringskällor stöder varandra ger det bästa resultatet.

Andra vildsvinet fälldes på Åland

Ett andra vildsvin sköts i lördags på Åland i samma område som det första vildsvinet som sköts dagen före julafton.

Pilbåge ska tillåtas vid älgjakt

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss ett utkast till ändring av jaktförordningen. Enligt de ändringar som föreslås börja gälla i april är det i fortsättningen möjligt att använda jaktbåge vid älgjakt. Vid vildsvinsjakt blir det möjligt att använda levandefångstfällor eller motsvarande vapen och vid hjortdjursjakt hundar med högre mankhöjd.