Dsc 2273
Vinnaren Kaj Oscar Yrjans hade med sin Ford 500 C av årsmodell 1974 fint flyt i traktorpullingen i Yttermark. Yrjans var den snabbaste av nio deltagare.
Jordbruk Livet på landet

Traktorpulling populärt
dragplåster i Yttermark

Intresset var stort när det arrangerades traktorpulling på en åker i Yttermark. Sammanlagt nio veterantraktorer deltog i tävlingen som var den första i sitt slag i trakten.

Traktorpullingen i samband med skördefesten i Yttermark den 14 september blev en lyckad satsning som lockade en strid ström av åskådare.

På en åker nära ungdomslokalen tävlades det med nio veterantraktorer – varav den äldsta av årsmodell 1957. Förarna kommer från Yttermark och Övermark.

Dsc 2278
Janne Hakamäkis färd med sin Fiat 312 R blev lite trög och slirig.

Otrimmade veterantraktorer

Med klassiska hårdrocklåtar av Mötley Crue och Van Halen dånande i bakgrunden gav den ena veterantraktorn efter den andra prov på sin kapacitet och styrka.

Det hela gick ut på att dra en modern traktor plus ett vagnekipage så snabbt som möjligt längs en 90 meter lång sträcka. Två varv avverkades. Vinnaren belönades med ett presentkort till en lunchrestaurang i Närpes.

– Det är första gången som vi arrangerar traktorpulling. Det är en idé som vi har haft på lager i flera år, kommenterade Benneth Teir, ordförande i Yttermark ungdomsförening.

Dsc 2250
Traktorpulling i Yttermark är en idé som har funnits i flera år, säger Yttermark ungdomsförenings ordförande Benneth Teir. Själv ställde Teir upp i tävlingen med sin Nuffield-veterantraktor från 1966.

– Vi har gått in för att tävla med otrimmade veterantraktorer. Det är fråga om riktiga bondtraktorer i praktiken. Jag är nöjd med uppslutningen idag. Det har varit över förväntan. Antagligen blir det en fortsättning nästa år, tillade Teir.

Kunde det till och med börja arrangeras ett större sydösterbottniskt traktorpulling-evenemang framöver?

– Jag tror att det skulle finnas ett starkt intresse för ett sådant arrangemang. Traktorpulling anordnades också i samband med Lappfjärdsdagen nyligen. Men i så fall borde det för det första finnas tillgång till en riktig tävlingsbana i den här regionen, säger Benneth Teir.

Dsc 2269
Först ut i startfältet var Övermarkbon Johnny Rönngård med en Nuffield årgång 1960. Rönngård tyckte att tävlingen var en bra erfarenhet och att det skulle behövas fler evenemang av det här slaget.

Skördefest och femkamp mellan Yttermarkbyar

Yttermark ungdomsförening ställde i samarbete med den lokala marthaföreningen till med skördefest i och kring byns ungdomslokal för andra gången.

I lokalen serverades det soppa och en rad lokala försäljare erbjöd exempelvis fisk, kött, ost, sylt och speciallemonader.

– Ifjol kom det något över hundra besökare till skördefesten. I år räknar vi med att omkring 200-250 sluter upp, sade Benneth Teir.

– Jag medverkar i skördefesten för första gången. Intresset för mina produkter har varit helt skapligt idag, kommenterade Övermarkbon Fredrik Bäckstrand som driver Öfvermark lemonadfabrik.

Dsc 2247
Skördefesten i Yttermark utspelade sig i och kring ungdomslokalen.

Skördefesten bjöd också på ytterligare ett publikvänligt inslag i form av en femkamp mellan Östra Yttermark och Västra Yttermark. Segern gick till den sistnämna byn.

Till de speciella tävlingsgrenarna hörde bland annat klassisk dragkamp och halmbalsbygge.

Traktorpulling i Yttermark 14.9.219

1) Kaj-Oscar Yrjans 1.08.5
2) Bo-Erik Rosengård 1.09.0
3) Jonas Teir 1.22.8
4) Benneth Teir 1.34.3
5) Henrik Smith 1.40.1
6) Johnny Rönngård 1.46.2
7) Jan Rönngård 2.01.0
8) Håkan Storthors 4.41.7
9) Janne Hakamäki 4.58.0