Kop Av Bonden 1
Skjutsen på traktorflak över åkrarna i Eskilom i Liljendal var mycket populär bland de som kom till Eskils på ”Köp av bonden”-dagen.
Jordbruk Livet på landet

”Köp av bonden”-dagen
ypperlig möjlighet att träffa
konsumenterna

Vid Eskils i Liljendal i Lovisa ordnade två gårdar tillsammans ”Köp av bonden-dagen” senaste lördag. Jordbrukarna Kettil och Linda Fredriksson samt Teresa Lindroos stod som värdar för tillfället.

”Köp av bonden”-dagen skapar liv och rörelse på landsbygden runt om i Finland och så också i nyländska Liljendal. Vid Eskils kunde man köpa kalvdans på råmjölk, semlor bakta på rot, potatis och andra rotfrukter, zucchini, saft, marmelad och gelé.

– Vi tycker det är roligt att ordna ett sådant här evenemang, vi får träffa konsumenter här från närområdet och de uppskattar att komma ut till en aktiv gård. Särskilt korna och traktorskjutsen är populära, säger Kettil Fredriksson.

Kop Av Bonden 2
Fr.v. Inger Luukkonen och Johanna Granqvist köper potatis av Jenna och Teresa Lindroos.

Skjuts på traktorflak en succé

På traktorflaket sitter tio personer redo att åka ut över Eskiloms åkrar. På höbalarna på flaket finns Viktor, Felicia och Sussi Meriheinä. De njuter av att komma till Eskils denna soliga lördag. Hundratals tranor har samlats på de låglänta skiftena längs med ån.

– Viktor gillar förstås korna och att åka här på traktorflaket, säger Felicia Meriheinä.

Tillbaka på gården, i potatiskällaren, hittar vi Teresa Lindroos. Här står hon och säljer potatis och andra rotsaker. Den yngre generationen hjälper till.

– Vi odlar potatis, rotfrukter och grönsaker. Folk verkar ju ha hittat oss, säger hon medan hon betjänar kunder.

”Köp av bonden”-dagen är en ypperlig möjlighet för jordbrukare att testa på direktförsäljning och samtidigt få en viss kontaktyta till konsumenterna i närområdet. Dessutom fungerar dagen förstås som ett visitkort för jordbruksnäringen som helhet.

Kop Av Bonden 3
Många kunder hittade till Eskils i Liljendal i Lovisa senaste lördag under ”Köp av bonden”-dagen.