Stundars 1
Det var aningen glest med besökare då det tidvis hårda regnet höll många hemma. Men en regnig marknad behöver inte nödvändigtvis betyda dålig försäljning, konstaterade flera av försäljarna.
Jordbruk Livet på landet

Stundars Höstmarknad
– bra men blöt

Det ihärdiga regnet ställde till det ganska ordentligt för den traditionella och väletablerade Höstmarknaden på Stundars i Solf, Korsholm, senaste söndag. Av de femtio förhandsanmälda försäljarna valde en tredjedel att stanna hemma. Antalet besökare var också blygsamt.

Fast kanske är det fel att jämföra med i fjol, då vädret var ypperligt och besöksmängden stor. För de som väljer att komma till en regnig marknad kommer ändå dit med börsen beredd, redo att handla.

– Flanörerna uteblir, konstaterade frilandsodlaren Christer Finne som trots färre kunder i år ändå kände ett visst lugn över att han en regnig dag som denna inte gick miste om dyrbar skördetid hemma på åkern.

Och mathantverkaren Helena Höglund-Rusk från Korsnäs som för första gången sålde sina närproducerade In Pampas-produkter i ett nyinskaffat tält konstaterade att en regnig marknad inte nödvändigtvis behöver betyda dålig försäljning.

Gunilla Sand som är verksamhetsledare för Stundars friluftsmuseum tycker att Höstmarknaden är ett trevligt evenemang.

– Det är en bra marknad, men blöt, sade hon. Många hantverkare och försäljare har känsliga produkter och därför är det förståeligt att många uteblir när det är dåligt väder.

Tidig skörd för blomkål

Christer och Linnea Finne räds i alla fall inte regnet där de står i egen by och säljer grönsaker från FinneFarm. De har odlat hela sitt sedvanliga sortiment och för närvarande känns läget rätt bra.

– Växtmässigt är det bättre med fukt och vissa grödor växer fortfarande, säger Christer. Det är bara att skörda.

Sommaren har varit torr och regnmängden hos Finnes ligger 60 millimeter under fjolårets mätningar. Ändå har växterna klarat sig bättre än i fjol då det var så varmt.

Fast växter som gillar värme, likt pumpa och buskbönor, har det inte så bra i år och sockermajsen hinner knappast bli klar.

– Men rotsakerna är det helt okej med fastän de har vuxit lite långsamt, säger Christer. Vi är i startgroparna med skörden och har tre planteringar isbergssallat att skörda, ingen hårdare frost ännu och höstvetet fick vi sått igår.

När det gäller blomkål och broccoli däremot körde det ihop sig på grund av vädret. Kålväxter vill ha en kallare period för att inducera blombildning och i år kom kölden tidigt.

– Vanligtvis skördar vi i oktober, men i år skördar vi redan nu vilket är två, tre veckor tidigare än normalt, säger han.

Veckan innan marknaden var varm och det kom onödigt mycket blomkål, men nu har priserna gått upp igen. Som lägst har producenten fått 60-70 cent kilot i sommar men i nuläget rör det sig kring 1-1,20 euro. Finnes körde också en blomkåls- och broccolikampanj för ett par veckor sedan för att styra upp läget.

Stundars 7
Möjligheten att klappa får och kaniner var en populär programpunkt för den yngre publiken.

Skadeinsekterna ställer till det

Christer berättar att insekterna överlag varit besvärliga i år och att det har förekommit mycket kålmal och kålflugor. Dessutom har stinkflyen kommit tillbaka.

– Att de effektivare betningsmedlen tagits bort har satt sina spår, säger han. Jag är tveksam till att några gram insektsbetningsmedel ska göra större skada än att som nu spruta hela arealen flera gånger. Man får börja spruta strax man planterar, upp till två gånger per vecka, och variera mellan flera olika godkända pyretroider. Speciellt kålmalen har varit besvärlig i år då den blivit resistent mot de allmännaste medlen samt att de medel som hade effekt tog slut i handeln.

En annan grönsaksproducent som kom till marknaden är Sandmans från Taklax i Korsnäs. Under sommarmånaderna finns Catharina Sandman rätt ofta på olika marknader, främst fredagsmarknaden på Bergö. Hon säger sig ha märkt hur folk allt mer vill ha närproducerade produkter och gärna gynnar dem som har sådana.

Hemma på gården är det i huvudsak maken Kent som sköter tomatodlingen då Catharina jobbar som köksa. Gårdens utbud består förutom vanliga rundtomater av uppemot tio specialtomatsorter som exempelvis plommon-, miniplommon-, honungs-, körsbärs- och klastomater. De odlar även paprika och olika chilisorter.

– Barnfamiljer gillar småtomater och använder dem ofta som smågodis, säger Catharina. Många tycker också om att blanda tomater med olika färg då det ger en fin effekt.

Främst säljer Sandmans sina tomater till Fresh, Snellmans och till olika restauranger i närområdet.

Stundars 5
Fåren gjorde sitt bästa för att kapa bandet av flätad morotsblast som Carola Lithén och Anders Norrback höll upp under invigningen av den nya djurgården på Stundars friluftsmuseum.

Norrback invigde nya djurgården

Det senaste tillskottet på friluftsmuseet i Solf är den nya djurgården som lägligt kunde invigas under Höstmarknaden.

– Det här är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum och den här miljön fanns inte utan djur, säger Gunilla Sand. Vi har länge haft djur här utspridda i tillfälliga konstruktioner och med olika placeringar. Det har funkat, men inte varit optimalt.

Med finansiering från olika fonder och stiftelser har Stundars nu byggt en lättillgänglig djurgård där besökare, även rullstolsburna, ska ha möjlighet till närkontakt med djuren. Tanken är att Stundars i framtiden ska utveckla djurrelaterade upplevelse- och omsorgstjänster.

Fårfarmaren och riksdagsledamoten Anders Norrback fick äran att inviga djurparken. Tillsammans med Carola Lithén, ordförande för Stundars, höll han upp ett band av flätad morotsblast som djurgårdens får gjorde sitt bästa för att kapa.

– Det här är ett exempel på projekt som vi behöver mer av, som för stad och landsbygd närmare varandra, sade Anders Norrback. Förr fanns det djur på gårdarna, men idag ser landsbygden annorlunda ut och det är viktigt för både barn och vuxna att få lite skolning och information om djur.

I nuläget finns kaniner, höns och får i djurgården och senare kommer några getter att tillkomma. Djuren som hyrs in till Stundars ägs av Anna Ros – egenföretagare med bageri, engagemang för djur och intresse för Green Care – som bor i grannskapet.

Bokningarna görs via Stundars men det är Anna som guidar och tar emot besökare. Under sommaren har konceptet testats och visat sig vara populärt.

– Det har varit folk hela tiden när vi haft djurguidning och det är roligt att se reaktionerna och att folk uppskattar det, säger hon.

Gunilla Sand menar att djurgården kanske främst vänder sig till barnfamiljer, men genom Green Care kommer de även att kunna ta emot grupper med specialbehov.

Stundars 6
Det är Anna Ros som äger och ansvarar för djuren och som gör djurguidningarna på Stundars. Det är roligt att se reaktionerna och att folk uppskattar djuren, säger hon.