Fyra 1
Tre av de fyra hjältarna var på plats för att motta sina utmärkelser – Anna Alm, Michaela Finne och Christoffer Ingo.
Jordbruk Livet på landet

Jubilerande 4H-rörelsen
nominerade fyra hjältar

Finlands svenska 4 H fyller 90 år i år och firar sitt jubileumsår med att utse fyra hjältar som representerar rörelsens fyra H:n – huvud, hjärta, hand och hälsa. De fyra hjältarna – Christoffer Ingo, Michaela Finne, Anna Alm och Fredrik Smulter presenterades vid 4H:s jubileumsseminarium i Helsingfors i onsdags.

Ordförande för Finlands svenska 4H Mats Nylund öppnade seminariet med en tillbakablick på den jubilerande rörelsen.

– Det är bara organisationer och föreningar som lever i tiden, som kan förnya sig och som skapar bestående värde åt sina medlemmar, som uppnår den aktningsvärda åldern 90 år. 4H är en sådan organisation. Vi har under mer än en människoålder gett kunskaper för livet åt många generationer finlandssvenska barn och ungdomar.

Nylund konstaterade att man inom 4H alltid lärt sig genom att göra och att detta pedagogiska grepp är lika aktuellt idag som för 90 år sedan.

– De fyra klöverbladen representerar våra kärnkompetenser: huvud, hjärta, hand och hälsa.

Klimathotet engagerar de unga

Nylund passade också på att lyfta upp klimathotet, eftersom det engagerar dagens ungdomar.

– Jag har varit 4H:are redan som ung och fått lära mig att vi ska verka här på jorden så att det vi ger vidare till våra barn ska vara bättre än det vi fick ta emot av våra föräldrar. Om vi ska stoppa klimatförändringen så måste vi göra rätt saker – och inte fel saker i panik.

Nylund påpekade att den viktigaste enskilda orsaken till luftens ökade halt av växthusgaser är förbränning av fossila bränslen, det vill säga energiproduktionen. I Finland står energiproduktionen för 75 procent av alla växthusgasutsläpp och jordbruket för 11 procent.

– Mindre än hälften av jordbrukets utsläpp kommer från djurproduktionen och ändå får vi flera gånger i veckan läsa att vi måste minska produktionen av rött kött och mjölk för att stoppa klimatuppvärmningen.

Samma fenomen gäller skogsbruket.

– Finland skogar växer dubbelt mera idag än för femtio år sedan och tre gånger så mycket som för 100 år sedan. De finländska skogarna binder mer än en tredjedel av växthusgasutsläpp som vi finländare producerar och vår skogsskötsel är ett föredöme i hela världen. Inom 4H ska vi därför lära våra ungdomar att ta reda på fakta och hur man gör för att göra rätt – för sig själv, för andra och för hela världen, sade Nylund.

Fyra 2
Mats Nylund konstaterade att devisen lära genom att göra är lika aktuell idag som för 90 år sedan.

Alla hjältar representerar varsitt H

De fyra hjältarna som utsågs under jubileumsseminariet representerar alla varsitt H.

– Christoffer Ingo representerar huvudet, det vill säga kunskap och självständigt tänkande. Christoffer har viljan att påverka och en lång erfarenhet som politiker. Han har kunskap och vilja att aktivt delta i samhällsdebatten; bland annat genom att kandidera i riksdagsvalet, presenterade konferencier Stina Heikkilä.

Hjärtat, som står för samarbete och omtanke, representeras av Michaela Finne.

– I Michaela ser vi en entusiastisk och företagsam ung kvinna. Hon sprudlar av glädje och hjälper andra att se det värdefulla i sig själva och det de sysslar med. Hon inspirerar till samarbete och sprider också information som en mikroinfluerare på sociala medier.

Handen, som står för det kreativa och konkreta görandet, företräds av ekobonden Anna Alm som driver Mörby gård och den nya satsningen Svartå kvarn.

– Anna är aktiv i många nätverk och tar med öppna armar emot olika besöksgrupper till sin gård och berättar om lantbruksnäringen, där också 4H har sina rötter.

Det fjärde och sista h:et står för ordet hälsa och handlar om välmående.

– Fredrik Smulter är ett praktexempel på en välmående individ som trivs i naturen, gör medvetna matval och också bryr sig om djurens välmående. Redan som ung 4H:are skötte han sin grisgård och är också en framgångsrik idrottare, konstaterade Heikkilä.

Stolta hjältar och rörd ordförande

Då de nyutsedda hjältarna fick svara på hur de ser på sin nya roll konstaterade de unisont att det känns stort.

– Det är fint att få vara en förebild för dagens 4H-unga, sade Anna Alm.

Också ordförande Mats Nylund premierades för sin mångåriga verksamhet inom 4H-rörelsen med det nydesignade förtjänsttecknet Guldklövern.

– Vi har idag en organisation som mår mycket bra samt en välfungerande styrelse som du har lett förtjänstfullt sedan 2007, sade SLF:s vd Peter Österman.

Nylund passade på att berätta den glada nyheten att den sittande regeringen i tisdags höjde anslaget till 4H- rörelsen med 500.000 euro.

– Det är väl om något en erkänsla för att detta är sällsynt väl investerade pengar, sade en rörd Nylund.

Fyra 3
FS4H:s verksamhetsledare Camilla Wahlsten överräckte förtjänsttecknet Guldklövern till ordförande Mats Nylund. I bakgrunden SLF:s VD Peter Österman.