Appeldagen 2018 1
Äppeldagen hålls på lördag 28.9 kl.10-16 på Söderlångvik gård. FOTO: Söderlångvik Gård
Jordbruk Livet på landet

Söderlångvik Gårds Äppeldag
firas för fjortonde gången

Äppeldagen är en skördefest med äpplet i fokus, tillika som det bjuds på mycket annat gott och roligt för hela familjen. Traditionsenligt firas Äppeldagen den sista lördagen i september och den grundläggande tanken bakom evenemanget är att få nya målgrupper att uppskatta den hälsosamma frukten.

– Våra fina inhemska äpplen är värda att firas varje år, utbrister Söderlångvik Gårds trädgårdsmästare Karin Arfman.

Hon lovar provsmakning på nästan tio olika äppelsorter och tips om vilka äpplen som lämpar sig bäst både för lagring och äppelpaj.

Äppelskörden på Söderlångvik Gård är i år mängdmässigt tillfredsställande och plockningen är i full gång.

– Lagren är fyllda med rödrosiga äpplen som väntar på kunder.

Den omtyckta pomologen Leif Blomqvist kommer att finnas på plats i år igen. Äppelkännaren kan svara på frågor om olika äppelträd.

– Det är fritt fram att fråga om äppelsorter som finns hemma i den egna trädgården. Det kan underlätta om man tar med sig t.ex. ett äpple från trädet, tipsar Arfman.

Appeldagen 2018 2
Den omtyckta pomologen Leif Blomqvist kommer att finnas på plats i år igen. Äppelkännaren kan svara på frågor om olika äppelträd. FOTO: Söderlångvik Gård

Årligt konstverk på familjefesten

Till det traditionella Äppeldags-konceptet hör sedan några år tillbaka ett konstverk, som passar in i gårdens miljö.

– I år kommer konstverket Hanami – Vackra tankar av bild- och samhällskonstnär Sara Ilveskorpi att få sin start på Äppeldagen. Hanami är japanska och betyder ”att beskåda blommor”, berättar programassistent Kerttu Raittila.

Konstverket är interaktivt och långsiktigt. Äppeldagsbesökarna har möjlighet att plantera sin egen blomlök i ett vackert mönster i form av en äppelblomma. Blomlökarna tillönskas goda tankar, som förhoppningsvis gynnar både planteraren och blomlöken.

Äppeldagen bjuder på musik hela eftermiddagen, med avslutning av den populära barngruppen Arne Alligator. Förutom musik kan man gratis ta del av bland annat demonstration i trädskötsel av arborist Antti Erola, hästridning och traktorsafari, samt konstworkshop. Hedda Kainz kommer att berätta om sin nya bok Stanna en stund i Kärra.

Förutom äpplen finns det möjlighet att köpa hem delikatesser och hantverk av lokala aktörer. 

– Söderlångvik Gårds museum genomgår en omfattande grundrenovering och är inte öppet. Man kan dock bekanta sig med renoveringen av karaktärsbyggnaden under en guidad tur med projektskötare och -övervakare Lilian Karlsson på svenska kl.11.30 och en timme senare på finska, hälsar förvaltare Mikael Jensen.

Äppeldagen hålls på lördag 28.9 kl.10-16 på Söderlångvik gård.