1 Img 8931
Livet på landet

Festa på höstens skörd

Hemlagad limonad (Barley Water)

0,5 dl korngryn kokta i 1 liter vatten

1 liter vatten

3 citroner 

1 dl honung

myntablad

Koka korngrynen i ca 45 min och spara vattnet. Korngrynen kan man använda i en sallad senare då det är avkoket som används i drycken. Tvätta och skala citronerna med en potatisskalare så att bara det gula skalet kommer med. Koka upp 1 liter vatten, häll över citronskalen och blanda i honung. Låt dra, blanda i kornvattnet och den pressade citronsaften och ställ kallt. Servera med myntablad och rikligt med isbitar. Vill man spetsa drinken passar det bra med mousserande vin, inhemsk gin eller vit rom.

Img 8967
Squashrulle med ost och skinka

3 små squash

1 lök

1 ark bladdeg

6 stora skinkskivor

ca 100 gr lagrad ost i skivor

1 d hackad persilja

1 ägg att pensla degen med

3 msk rybsolja

salt, peppar

Tina den frysta degen och kavla till ca 30x40 cm. Skala och skiva squashen i 3 mm tjocka skivor, gärna med en skivmaskin, och fräs skivorna i olja tills de mjuknat. Hacka löken och fräs den i olja. Salta och peppra. Bred ut skinkskivorna på degen och fyll på med squashskivor, lök och persilja. Täck med ostskivor. Rulla ihop som en rulltårta, pensla med ägg och grädda i 180 grader i ca 1 h eller längre, beroende på hur tjock rullen är. Servera med sallad.

1 Img 8895
Grillad squash

5 mindre squash

1 msk rybsolja före grillning

Marinad 

1 dl fin olivolja

1 msk citronsaft

1 vitlöksklyfta pressad

1 dl finhackad basilika

havssalt, peppar

Skiva squashen i ca 3 mm tjocka skivor, gärna med skivmaskin. Pensla på olja och grilla ca 3 minuter på varje sida. Blanda marinaden och häll över de grillade skivorna. Servera med kött eller fisk. Samma recept passar även för äggplanta.

Img 6591
Pasta med spenatsås

500 gr färsk spenat (mangold)

1 lök

2 vitlöksklyftor

150 gr färskost

2 msk smör

1 dl persilja

salt peppar

1 dl finriven lagrad ost

10 små tomater

Koka spenaten i ca 3 minuter och häll av och krama ur vattnet. Fräs lök och vitlök och sätt spenat med salt, peppar, persilja, smör och färskost i en mixer och kör till en slät massa. Koka pastan enligt anvisning i saltat vatten. Värm upp spenatsåsen och häll över pastan. Servera med finriven lagrad ost och tomater.

1 Img 8854
Havrekaka med säsongens bär

150 g smör

1 dl strösocker

3 dl havregryn/boveteflingor

1,5 dl vetemjöl/kornmjöl

1 krm salt

1 tsk bakpulver  

1 tsk kardemumma

3 droppar bittermandelessens

2 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

Vispa smör och socker poröst. Blanda havregryn, vetemjöl, salt, bakpulver, kryddor och häll i smeten. Blanda till en deg. Låt vila ½ h i kylskåp. Smörj en avlång form och tryck ut degen ca 2 cm tjock och grädda i 175 grader i ca 12 min. Servera med vispgrädde och säsongens bär.