Slatten 3
Alexandra Engelholm, Julia Mannfolk, Sara Norrvik och Hilde Berglund från Kristinestads 4H tog hem segern i Beachkockarna. Finaltävlingen gick ut på att tillreda en huvudrätt och en efterrätt på grillen.
Livet på landet

Slättens Mat & Mystik
– lyckat och välbesökt

Det var trivsamt och lagom trångt på torget i Närpes senaste fredag när årets version av evenemanget Slättens Mat & Mystik arrangerades. Uppemot trettio försäljare, varav tio matrelaterade, höll kommersen igång.

Lätt förenklat kan man kanske säga att Slättens Mat & Mystik består av lika delar mat och kultur. På torget finns försäljarna, musiken och dansen, medan olika kringaktiviteter spritts ut runtom i staden.

Nytt i centrum för i år är de fyra fortlöpande torgbodarna som bidrar till mera aktivitet på torget till vardags, men när det är marknad på gång betyder det dock att färre försäljare får plats. Sofia Lindegård som är medarrangör förklarar att torget nu var fullbokat och till försäljning fanns ett varierande utbud av lokalproducerade produkter. 

Det rörde sig främst om livsmedel, hantverk och naturprodukter. Bland annat fårkött från Norrbro, griskött från Glada Knorren och grillade kalkonklubbor från Hemmanet, medan den färdiga maten främst bestod av vietnamesiska vårrullar.

Helhjärtad lemonadsatsning

I snart två år har Fredrik Bäckstrand från Övermark tillverkat lokal lemonad. Från att till en början ha testat smaker som grenadin, ananas och äpple med kanel har han numera även hunnit pröva på att göra lemonad av aronia, plommon och blåbär. Eller varför inte av rönnbär, granskott och tjära.

Fredrik strävar efter att hålla sitt utbud säsongsbetonat och vill inte bränna av allt krut samtidigt. Inför senaste jul visade sig glögglemonaden bli en stor hit.

Från att ha gjort en första sats om 200 flaskor lemonad tillverkar Fredrik Bäckstrand nu mellan 35 och 90 liter åt gången ett par, tre dagar i veckan. Och det som började som en rolig slump och nyfiken hobbyverksamhet – Fredrik hittade en mängd gamla etiketter från den ursprungliga lemonadfabriken i Övermark som startade 1915 – har nu lett till att han sagt upp sig från sitt jobb på ett karosseri i Närpes för att helhjärtat kunna satsa på sin lemonadtillverkning.

Vilda växter och välmående

Magdalena Lindroos, hemma från Sibbo men numera bosatt i Övermark, säljer och marknadsför sina naturnära produkter och tjänster under namnet Bohemian Maggie. 

Inkörsporten till naturens vilda grödor gick via att hon började ta tillvara nässlor. Efter att ha gått olika kurser, bland annat vid Hortoilu i Esbo, kan hon idag kalla sig professionell vildväxtförädlare och innehar plockkort för de mest användbara växter som exempelvis maskros, kirskål, rölleka, daggkåpa, älggräs och hallonblad.

Teblandningar av vilda örter, nässelpesto och maskros-apelsinmarmelad är några av de produkter hon tillverkar, liksom örtsalt. 

Magdalena ser det som en viktig del att fler människor ska hitta en koppling till naturen via vilda växter. Utöver förädlingen föreläser hon också om dem och om den välgörande kraft som naturen bjuder. Det går även att delta i örtavandringar och workshoppar som Bohemian Maggie håller. 

För närvarande studerar Magdalena till odlingsträdgårdsmästare vid YA samtidigt som hon praktiserar på FinneFarm i Solf.

Godaste grillmaten

I parken kunde de yngre deltagarna hoppa bungytrampolin, besöka bokbussen eller bekanta sig med Österbottens kaninhoppare som hade uppvisning. 

Under kvällen var det även dags för Kristinestads och Närpes 4H-föreningar att göra upp om vem som skulle segra i finalen av Beachkockarna. Vardera förening representerades av ett lag om fyra lågstadieelever från årskurs 5 och 6 och uppgiften gick ut på att tillreda en huvudrätt och en efterrätt på grillen av på förhand hemliga grönsaker. 

Anki Enqvist, verksamhetsledare för Närpes 4H, berättar att bedömningskriterierna var matlagning, samarbetsförmåga, hygien och renlighet, idérikedom samt portionens utseende. 

Domarna poängsatte sedan femton olika punkter och moment och efter en jämn kamp blev det Kristinestads 4H som tog hem segern. I laget ingick Alexandra Engelholm, Julia Mannfolk, Sara Norrvik och Hilde Berglund.