SLC - Img 5163
Köttrecept: Kött är en viktig del i en balanserad kost

Kött är vår främsta källa för protein. Kött har en hög andel protein per energienhet och samtidigt en hög andel essentiella aminosyror, och därför av hög näringsmässig kvalitet. Vi får en stor andel av vårt behov av B-vitaminer, järn, zink och selen från kött.

SLC - Osp Vargfragan
ÖSP och SÖP diskuterade vargar med polisen

ÖSP bjöd förra veckan in ledningen för Österbottens polisinrättning och representanter för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening för att diskutera vargsituationen i Österbotten.

SLC - Lpx 70405
Debatt om vargangrepp mot en person i Tyskland

I Tyskland har en person enligt egen uppgift angripits av en varg. En trädgårdsmästare på en gravgård i delstaten Nedersachsen uppger att han blev biten i handen av en varg då han reparerade ett stängsel. Myndigheterna väntar ännu på resultaten från DNA-prover för att kunna utesluta ett hundbett.

SLC - 35353397920 783E7402A1 O
SLU-forskare utmanar gräsmattsnormen

I en uppmärksammad artikel i Science skriver SLU-forskarna Maria Ignatieva och Marcus Hedblom om alternativ till gräsmattor som skulle vara bättre för både klimat och biologisk mångfald. Det skulle också kunna ge människor en intressantare omgivning.

SLC - Vet1
Veterinär erbjuder tandvård för hästar i Esse

I likhet med människan behöver också hästen tandvård. Det är precis vad Mikael Nylund i Esse erbjuder. Här om veckan öppnade han en veterinärmottagning och redan nu är intresset för hans specialkunskaper inom hästars tandhygien stort.

SLC - Enb Cbdcop14 Cpwwf 21Nov18 Kiaraworth 34
Finländsk vård av våtmarksnatur fick globalt erkännande

Projektet Hembygdsvåtmark LIFE+ fick det internationella jakt- och viltvårdsrådet CIC:s pris MARKHOR, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Dsc 0798
SLF arbetar för hela landsbygden framöver

Vid sidan av olika rådgivningstjänster och satsningar på utbildningar och kurser strävar Svenska Lantbrukssällskapens Förbund efter att utveckla hela landsbygden i fortsättningen via projekten Svensk Byaservice och IDNET. SLF-direktören Peter Österman poängterar att det är viktigt för förbundet att samarbeta i alla riktningar.

SLC - Arets4Hmedlem2018
Jenny Kaanela från Pargas är Årets 4H-medlem 2018

Jenny Kaanela har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till Årets medlem 2018. 19-åriga Jenny studerar till rättsnotarie vid Åbo Akademi och har varit medlem i 4H i 11 år.

SLC - Img 5999
Oväntade utmaningar efter genomförd generationsväxling

Det som för närmare fyrtio år sedan började med två söta sommarlamm hos Ulla och Lars-Johan Enlund i Larsmo har idag vuxit till en livskraftig fårfarm om 500 djur. I mars tog sonen Jimmy över, men början blev långt ifrån vad han hade tänkt sig: – Det har varit en tuff sommar!

SLC - Img 6493
Allt är möjligt bara man har rätt inställning!

Sedan tolv år tillbaka driver Henrik Beckman Glada Laxen – ett hotell med restaurangverksamhet på Bärö utanför Kumlinge i Ålands östra skärgård. Den konkursfärdiga restaurangen räddades med ett innovativt tänk och Beckman har ökat hotell- och restaurangverksamhetens omsättning från 50.000 euro om året till 280.000.

SLC - Ffd Webb
Kom med och spring för Etiopien!

FFD och SLC letar efter frivilliga som i november nästa år vill springa det 10 kilometer långa the Great Ethiopian Run-loppet i Etiopien, berättar Jenny Öhman från FFD. Utmaningen ordnas för att samla in medel för småskaliga skogsbrukare i Etiopien.

SLC - Dsc07232
Smakbetyg för Kustens nya mathantverkare

Det finlandssvenska mathantverksprojektet Kustens mat som pågått sedan början av 2016 avslutades förra lördagen med en videokonferens där ett tiotal åländska mathantverkare diskuterade sina erfarenheter med kollegor från Nyland och Österbotten.