Dsc00461
Tre gårdar kring Ollas i Lumparby satsar med glädje på Skördefesten som de tycker ger hela byn ett lyft. Från vänster Agneta och Tage Wilhelms, Ann-Mari och ”Putte” Karlsson och bakom dem Peter Eklund.
Jordbruk Marknad Livet på landet

Lumparby ”mitt i smeten”
för åländska Skördefesten

Nästa vecka den 20-22 september arrangeras åter den superpopulära åländska Skördefesten, som lockar cirka 5.000 besökare utifrån till Åland för att uppleva öppna bondgårdar, god mat och massor med aktiviteter för barn. Och mitt i smeten ligger tre gårdar i Lumparland Lumparby där man redan har många års vana av evenemanget.

– När man också räknar med skärgården är Ålands geografiska mittpunkt på Lump Udden som bara ligger några kilometer härifrån, förklarar Tore ”Putte” Karlsson, som på väderkvarnarnas förlovade land har den enda fungerande sågkvarnen.

Men det ligger i väder- och andra högre makters händer om det går att såga under Skördefesten.

Men pärthyvling blir det åtminstone och alla besökare som kommer till de tre gårdarna i Lumparland kan med traktortransport ”såga” mellan Puttes och frun Ann-Mari Karlssons gårdsmuseum med ”gamla landmotorer och maskiner”, Ollas gårdscafé med traditionell åländsk fisksoppa och havtornsspecialisten Utgård, där det också finns många försäljare av textil-, metall-, trä- och andra hantverk.

– Det är bara några hundra meter mellan gårdarna, men traktortransporten är populär bland barn så många åker för åkandets skull, säger Putte.

Österbottniska kocken med åländsk fisksoppa

I år medverkar totalt 49 gårdar, restauranger och så kallade Plåpp Åpp-aktiviteter även om alla inte har öppet samtliga dagar.

– I år när det har varit en riktigt bra odlingssäsong känns det extra roligt att fira Skördefesten, påpekar Liz Mattsson.

Som verksamhetsledare för Skördefestens Vänner rf med 600 medlemmar är hon huvudansvarig för evenemanget.

– Vi är riktigt laddade. Skördefesten lyfter en hel by som exempelvis här i Lumparby, intygar Agneta och Tage Wilhelms från Utgård samt Peter Eklund som tillsammans med frun Inger Nygård köpte Ollas år 2007.

Sedan dess har de utflyttade österbottningarna Inger och Peter med varsam hand renoverat lillstugan till sommarcafé. Det har gett dem sådana mersmak att de nu har ”flyttat” gårdscaféet till ett gammalt trähus i Mariehamn.

Där driver de vid stadens turiststråk Torggatan nu Viktor Crafts & Design i en anrik butiksmiljö med anor från 1920-talet tillsammans med sitt café som serverar ”salt, sött & åländskt”. Dessutom finns ett Galleri i husets andra våning.

Dsc00427
Verksamhetsledare Liz Mattsson passar på att dela ut SLC-skyltar som ska sättas upp till Skördefesten nästa veckoslut. Till vänster praktikanten Ida Wester.

Mycket arbete med alla förberedelser

Pensionären Tage Wilhelms på Utgårds var tidigare ”månskensbonde” vid sidan om jobbet på ett telefonbolag. 

– Det här är ju den brådaste skördetiden för många aktiva jordbrukare så man behöver nästan vara pensionär för att hinna ställa i ordning sin gård för Skördefesten, påpekar Tage.

Frun Agneta Wilhelms som varit lärare och har efter pensioneringen för några år sedan bland annat gått utbildningen till mathantverkare.

– Mathantverket kommer mer och mer. Vi försöker bland annat undvika tillsatsämnen och konserveringsmedel.

I år har havtornen inte gett någon ”jätteskörd”.

– Men räcker till många olika havtornsprodukter, försäkrar Agneta

Äppelrundan och ”stora plånboken”

En nyhet för året är Äppelrundan, där åländska matlagare får visa sina kreativa tolkningar av hur man tillreder äpplen.

Utgårds är ett av de åtta platser där man för 5 euro kan få en smakportion äpplen tillredda på just det ställets speciella vis.

Äppelrundan håller öppet samma tider som Skördefesten, nämligen fredag och lördag klockan 11-20. Dessutom har visa deltagare söndagsöppet mellan klockan 11 och 17.

Lumparbyborna och andra medverkande i Skördefesten hoppas förstås att besökarna nästa vecka tar med sig ”vackert väder och stora plånboken”. Arrangörerna betonar ändå för säkerhets skull att besökarna ska ta på sig ”rejäla skor” eftersom ”lera och jord hör landsbygden till”.

– Ta också med kontanter för alla försäljare kan inte ta betalkort, är ett annat tips.

Dsc00409
Uppdukat för fest på Ollas gårdstun när Skördefestens program presenteras. Tage Wilhelms som sitter vid bordsändan har tillverkat det rustika långbordet.

Invigningsfest med doft av ladugård

Till nyheterna för året hör också visning av Ålands Hushållningssällskaps fruktodling vid landsbygdscentret i Jomalaby. 

Där kan man också rösta fram sitt favoritäpple bland demonstrationsodlingens totalt 30 äppel-, päron- och plommonsorter.

Till Skördefestens allra säkraste publikfavoriter hör Bolstaholms gård i Geta samt Haga Kungsgård, som tillsammans med Ålandsmejeriet har öppen ladugård bland sina 370 mjölkande kor.

Båda gårdarna brukar ha över 10.000 besökare och i år invigs Skördefesten officiellt på fredag kväll klockan 19 av Saltviks kommun.

Bolstaholms gård har öppet till klockan 21 både fredag och lördag och Haga Kungsgård med sin gårdspub har på lördagskvällen öppet ända till klockan 22.

Skördefestpass med många lotterivinster

Till det redan traditionella med Skördefesten hör också Passlotten, som i år beskrivs som ”bättre än någonsin” med många erbjudanden från medverkande och sponsorer samt ett lotteri med över 50 vinster.

– Den som köper lotten är med och stöder den åländska landsbygden och bidrar till ett långsiktigt arbete med evenemangen Skördefesten och Åland Grönskar, påpekar Liz Mattsson.

Passlotten är frivillig och kostar 10 euro, men delas ut gratis till Skördefestens Vänners medlemmar.

Mer info om Skördefesten finns på webbadressen www.skordefest.ax