SLC - Slatten 3
Slättens Mat & Mystik – lyckat och välbesökt

Det var trivsamt och lagom trångt på torget i Närpes senaste fredag när årets version av evenemanget Slättens Mat & Mystik arrangerades. Uppemot trettio försäljare, varav tio matrelaterade, höll kommersen igång.

SLC Åboland: Vargskador är verklighet för husdjursproducenter

Husdjursproducenternas oro för skador på sin egendom är verklighet i dag. Bland annat av de här orsakerna är det viktigt att lokalbefolkningens synpunkter beaktas i vargfrågan. Det framhåller SLC Åboland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en förvaltningsplan för varg.

ÖSP och SÖP vill förvalta vargstammen i Norden och Ryssland som en helhet

Vargstammarna i Finland, Skandinavien och nordvästra Ryssland skall förvaltas som en helhet. Det anser Österbottens svenska producentförbund och Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening i sitt gemensamma utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till förvaltningsplan för vargstammen. Det här är också i enlighet med utkastets förslag.

SLC - Varg Johannes Jansson
SLC om vargplanen: Bevarande kan också betyda färre vargar

Att bevara behöver inte innebära att vargstammen ska bibehållas i den storlek eller omfattning den är nu, påpekar SLC i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

SLC - Mangs Bild 10
Matmarknad på Mangs 21-22.9

”Klimat, smart mat och fina finska råvaror”. Det var så som kändiskocken och författaren Kenneth Oker-Blom sammanfattade vad det är fråga om på Matmarknaden på Mangs.

SLC - 20170909 084712
Lantmarknad på torget i Kyrkslätt på lördag

Bönderna i Kyrkslätt ordnar igen traditionell lantmarknad på torget i Kyrkslätt lördagen den 14.9 kl.9-13. Nu är det igen dags att fylla korgen med fantastiska lokala produkter köpta direkt av producenterna!

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Köp av bonden på lördag!

Köp av bonden-dagen firas på lördag den 14 september. Då har konsumenterna möjlighet att träffa producenter, diskutera och ställa frågor om produktionen samt bekanta sig med verksamheten på gården.

SLC - Blyforbud
EU-kommissionen bereder förbud mot blyammunition och -sänken

EU-kommissionen har givit kemikalieinspektionen ECHA i uppdrag att utarbeta ett förslag till ett allmänt förbud mot blykulor och -hagel. På förslag är dessutom ett förbud av bly i sänken som används inom fiske.

SLC - Ylp 1
Här styr råvaran allt

Vad sägs om gourmetpizza gjord på så gott som 100 procent lokal råvara, gräddad i äkta vedugn? Då gäller det att ta vägarna förbi Ekenäs, där stjärnkocken Nick Victorzon förverkligat sin dröm och öppnat den lilla pizzerian YLP! i den före detta fiskbutiken på Stora Kyrkogatan invid Ekenäs torg. Pizzaugnen, specialbeställd från Neapel i Italien, eldas förstås med lokal björkved.

Läs LF på nätet denna vecka!

På grund av strejkläget inom posten i början av den här veckan finns det en risk att inte alla LF:s läsare har sin tidning i postlådorna på fredag. Därför har vi valt att låta nätversionen av papperstidningen vara öppen här på vår webbplats denna vecka.

Djurräddningens specialkunnande förstärks i Åboland

I Egentliga Finlands område koncentrerar sig Kiikalas, Lemos, S:t Mårtens och Mietois FBK på djurräddningens specialkunnande i början av september. Av dessa brandkårer bildar man tre separata djurräddningsgrupper, som tillsammans fungerar som ett djurräddningslag, uppger Egentliga Finlands räddningsverk.

SLC - 6070781704 E0C93D9E89 O
SLC Nyland kräver full ersättning för vargskador

Det är viktigt att full ersättning för skador av varg på husdjur och hundar betalas ut utan dröjsmål. Det kräver SLC Nyland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.