Paskrec1
Livet på landet

Stort och smått på påskbordet

Lammkotletter med rotsaksmos och tomatröra (4 pers)

1 kg lammkotletter

3 tsk torkad rosmarin

1 msk Touch of Taste kalvfond

2 msk rödvin

3 vitlöksklyftor

salt peppar

olivolja

Blanda rosmarin och pressad vitlök i olja och pensla köttet, låt kotletterna marinera några timmar eller en dag, salta och peppra före stekning. Stek i olja i en stekpanna tills kotletterna är rosa inuti. Ca 5 minuter på var sida, beroende hur tjocka de är. Låt vila 10 minuter under folie före servering.

Ta vara på spadet i stekpannan, tillsätt rödvin och kalvfond och låt koka en stund och tillsätt några matskedar vatten. Smaka av, servera såsen med köttet.

Rotsaksmos

400 gr potatis

200 gr jordärtskocka

200 gr rotselleri

persilja

2 dl mjölk

50 gr smör

salt, peppar

Skala och skär rotsakerna i mindre bitar. Koka selleri och jordärtskocka i vatten ca 20 minuter tills de är mjuka. Koka potatisen mjuk i en annan kastrull. Häll av vattnet och mixa selleri och jordärtskockor i uppvärmd mjölk, tillsätt persilja, smör och salt och mixa. Mosa de kokta potatisarna med purén och servera med kotletterna.

Tomatröra

10 små tomater

2 stjälkar selleri

1 squash

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 chili

salt och peppar

persilja

basilika

Tärna grönsakerna, finhacka lök och vitlök och stek i stekpanna i ca 10 minuter tills de är mjuka. Salta, peppra och blanda ner finskuren persilja och basilika.

Paskrec2
Blomkål med smak av Sicilien

1 blomkålshuvud

2-3 chili

10 anjovisar (sydeuropeiska, salta) på burk

olivolja

Fräs finhackad chili och anjovisar i olja tills de smultit i oljan. Ansa och bryt blomkålen i buketter och koka tills mjuk. Blanda blomkålsbitarna med såsen och servera.

Paskrec3
Marinerad fisk

500 gr sikfilé/annan vit fisk

1 dl olivolja

1 msk citronsaft

rivet skal av citronen

vårlök/gräslök

salt och peppar

Ugnsstek fisken, låt svalna och ta bort benen. Blanda olivolja, citronskal, gräslök, salt och peppar och häll över fiskbitarna. Ställ kallt någon timme före servering.

Paskrec4
Sparriskräm med kallrökt lax (4 pers)

400 gr sparris

200 gr färskost

persilja

150 gr kallrökt lax

2 kokta ägg

valbar fiskrom

salt, peppar

Koka sparris och ägg i ca 10 minuter. Häll av vattnet och spara sparrisknopparna. Mixa sparrisen med färskost, salt och peppar. Lägg upp i skålar, dekorera med kallrökt lax, sparrisknoppar, rom och ägghalvor.

Paskrec5
Hallongelé med mangosås och chokladmousse (6 pers)

2 kg frysta hallon

1-2 dl socker

18 gelatinblad

Blötlägg gelébladen i vatten i ca 10 minuter. Koka upp hallonen med socker. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och tillsätt i hallonkoket. Häll upp i portionsformar och låt kallna.

Mangosås

2 mango

Skala och mixa mangobitar i en mixer.

Chokladmousse

100 gr smör 

200 gr mörk choklad

4 äggulor

6 äggvitor

3 msk strösocker

4 msk kakao

1 tsk stött kardemumma

1 msk kanel

Smält smöret och chokladen i mikron och rör ihop. Dela äggen och sätt vitorna i en skål. Vispa vitorna och socker till ett fast skum. Låt den smälta chokladen svalna något och vispa i äggulor, kakao och kryddor. Låt svalna lite till och rör sedan försiktig ner de vispade äggvitorna i chokladen och ställ kallt någon timme. Forma moussen med en matsked, servera med hallongelé och mangosås.