Recmars1
Livet på landet

Hemlagad mat
piggar upp vardagen

Smörstekt kål med bratwurst (4 pers)

300 gr palmkål

700 gr spetskål/vitkål

1 lök

800 gr råkorv/bratwurst

200 gr champinjoner

2 vitlöksklyftor

50 gr smör

1 tsk sesamolja

salt, peppar

1 apelsin

2 tsk citrontimjan

Ansa kålen, ta bort mittnerven och roten och hacka i fina strimlor. Strimla svamp och hacka lök och vitlök. Stek allt i en stor panna i smör och tillsätt sesamolja och finhackad citrontimjan. Salta och peppra och stek tills kålen känns mjuk. Klyfta en apelsin och ta bort de vita hinnorna och tillsätt när det är färdigstekt. Stek korvarna och servera med smörstekt kål.

Recmars2
Lätt grönsakssoppa

1 kg squash

500 gr purjo

Ca 1,5 lit vatten

salt, peppar

Hacka grönsakerna i mindre bitar och sätt i kastrullen och låt koka i ca 1 h. Om soppan blir för tunn, avlägsna vätska, beroende på hur mycket vätska squashen avger. När den kokat klart, mixa allt i en mixer, smaka av med salt och peppar och servera.

Recmars3
Biff med grönsaksröra (4 pers)

800 gr nötytterfilé

1 äggplanta

3 spetspaprikor

1 lök

2 vitlöksklyftor

10 körsbärstomater

10 svarta oliver

basilika

salt, peppar

Rosmarinsmör till biffen

100 gr rumsvarmt smör

Några kvistar rosmarin

1 vitlöksklyfta

salt, peppar

Finhacka rosmarin, pressa vitlöken och rör ner i smöret salta och peppra ställ kallt.

Ansa grönsakerna och tärna äggplanta och paprika. Hacka lök och pressa vitlök. Salta och peppra och stek i olja i ca 10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt tomater skurna i klyftor och urkärnade oliver. Strö över finhackad basilika och servera med stekta/grillade biffar och rosmarinsmör.

Recmars4
Toast med äggplantkräm

250 gr äggplanta

1 vitlöksklyfta

basilika

4 msk olivolja

6-7 soltorkade tomater

saften av en citron

salt, peppar

skivor av surdegsbröd eller rostbröd

Skala och tärna äggplantan i små kuber och stek i olivolja tills de är mjuka. Mixa med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Sätt ugnen på 220 grader och ringla olivolja över brödet, grädda tills brödet är krispigt. Bred ut äggplantkrämen på bröden. Hacka soltorkade tomater och strö över tillsammans med finhackad basilika.