Smörstekt kål med bratwurst (4 pers)
300 gr palmkål
700 gr spetskål/vitkål
1 lök
800 gr råkorv/bratwurst
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
50 gr smör
1 tsk sesamolja
salt, peppar
1 apelsin
2 tsk citrontimjan
Ansa kålen, ta bort mittnerven och roten och hacka i fina strimlor. Strimla svamp och hacka lök och vitlök. Stek allt i en stor panna i smör och tillsätt sesamolja och finhackad citrontimjan. Salta och peppra och stek tills kålen känns mjuk. Klyfta en apelsin och ta bort de vita hinnorna och tillsätt när det är färdigstekt. Stek korvarna och servera med smörstekt kål.
Lätt grönsakssoppa
1 kg squash
500 gr purjo
Ca 1,5 lit vatten
salt, peppar
Hacka grönsakerna i mindre bitar och sätt i kastrullen och låt koka i ca 1 h. Om soppan blir för tunn, avlägsna vätska, beroende på hur mycket vätska squashen avger. När den kokat klart, mixa allt i en mixer, smaka av med salt och peppar och servera.
Biff med grönsaksröra (4 pers)
800 gr nötytterfilé
1 äggplanta
3 spetspaprikor
1 lök
2 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater
10 svarta oliver
basilika
salt, peppar
Rosmarinsmör till biffen
100 gr rumsvarmt smör
Några kvistar rosmarin
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Finhacka rosmarin, pressa vitlöken och rör ner i smöret salta och peppra ställ kallt.
Ansa grönsakerna och tärna äggplanta och paprika. Hacka lök och pressa vitlök. Salta och peppra och stek i olja i ca 10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt tomater skurna i klyftor och urkärnade oliver. Strö över finhackad basilika och servera med stekta/grillade biffar och rosmarinsmör.
Toast med äggplantkräm
250 gr äggplanta
1 vitlöksklyfta
basilika
4 msk olivolja
6-7 soltorkade tomater
saften av en citron
salt, peppar
skivor av surdegsbröd eller rostbröd
Skala och tärna äggplantan i små kuber och stek i olivolja tills de är mjuka. Mixa med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Sätt ugnen på 220 grader och ringla olivolja över brödet, grädda tills brödet är krispigt. Bred ut äggplantkrämen på bröden. Hacka soltorkade tomater och strö över tillsammans med finhackad basilika.