SLC - Dsc 0246
Skördefestligt även i Mariehamn

Sjökvarteret i Mariehamn fick redan första dagen många skördefestbesökare att vifta med betalkorten när bland andra Kenneth Ramsdahl från Norrängens Biprodukter talade sig varm för gårdens nyslungade honung.

SLC - Appeldagen 2018 1
Söderlångvik Gårds Äppeldag firas för fjortonde gången

Äppeldagen är en skördefest med äpplet i fokus, tillika som det bjuds på mycket annat gott och roligt för hela familjen. Traditionsenligt firas Äppeldagen den sista lördagen i september och den grundläggande tanken bakom evenemanget är att få nya målgrupper att uppskatta den hälsosamma frukten.

SLC - Fyra 1
Jubilerande 4H-rörelsen nominerade fyra hjältar

Finlands svenska 4 H fyller 90 år i år och firar sitt jubileumsår med att utse fyra hjältar som representerar rörelsens fyra H:n – huvud, hjärta, hand och hälsa. De fyra hjältarna – Christoffer Ingo, Michaela Finne, Anna Alm och Fredrik Smulter presenterades vid 4H:s jubileumsseminarium i Helsingfors i onsdags.

SLC - Stundars 1
Stundars Höstmarknad – bra men blöt

Det ihärdiga regnet ställde till det ganska ordentligt för den traditionella och väletablerade Höstmarknaden på Stundars i Solf, Korsholm, senaste söndag. Av de femtio förhandsanmälda försäljarna valde en tredjedel att stanna hemma. Antalet besökare var också blygsamt.

SLC - Kop Av Bonden 1
”Köp av bonden”-dagen ypperlig möjlighet att träffa konsumenterna

Vid Eskils i Liljendal i Lovisa ordnade två gårdar tillsammans ”Köp av bonden-dagen” senaste lördag. Jordbrukarna Kettil och Linda Fredriksson samt Teresa Lindroos stod som värdar för tillfället.

SLC - Dsc 2273
Traktorpulling populärt dragplåster i Yttermark

Intresset var stort när det arrangerades traktorpulling på en åker i Yttermark. Sammanlagt nio veterantraktorer deltog i tävlingen som var den första i sitt slag i trakten.

SLC - Rivna Far
Finlands viltcentral: Risken för hund- och fårskador på vargområden ökar på hösten

Risken för att jakthundar som rör sig på längre avstånd från ägaren ska stöta på varg är störst under hösten. Även fårskador orsakade av varg sker mest under perioden juli-september, då valparna börjar öva bytesjakt och de unga vargarna söker egna revir. Dessa oerfarna predatorer kan söka lättfångade byten.

SLC - 1 Img 8931
Festa på höstens skörd

SLC - Dsc00461
Lumparby ”mitt i smeten” för åländska Skördefesten

Nästa vecka den 20-22 september arrangeras åter den superpopulära åländska Skördefesten, som lockar cirka 5.000 besökare utifrån till Åland för att uppleva öppna bondgårdar, god mat och massor med aktiviteter för barn. Och mitt i smeten ligger tre gårdar i Lumparland Lumparby där man redan har många års vana av evenemanget.

SLC - Dsc 2229
Staffans och Ek laddar upp inför plöjnings-FM i Loimaa

I slutet av september deltar Kimoprofilen Lars-Erik Staffans i plöjnings-FM för adertonde gången i rad. Pensalabon Isak Ek gör i sin tur comeback i FM-sammanhang efter ett tre år långt uppehåll.

SLC - 26589954371 1Da753D4A7 O
Störande tupp får gala vidare

I början av sommaren drogs den franska tuppen Maurice i den lantliga byn Gajac bildligt talat inför rätta. Ett inflyttat par från stan kände sig störda av tuppens tidiga galande och krävde att Maurice ska hålla näbben. Nu har en domstol i Rochefort avgjort tvisten till förmån för Maurice.

SLC - Markanvandning 1 A Webben
Markplanering påverkar markägare och samhällsstrukturen

Markplaneringen ska vara ett verktyg som ger mervärde för markägaren och kommunen. Lokala förhållanden måste beaktas mera, säger Roger Häggman och Mats Björklund.