SLC - Dsc 1987 Webben
Digital och social innovation kan utveckla landsbygden

Nytänkande och samarbete är viktigt i samband med återupplivande och utvecklande av landsbygdstjänster. Det framhåller Ann-Sofi Backgren som leder landsbygdspolitiska rådets finlandssvenska nätverk IDNET.

SLC - Dsc 2872 Webben
Stadspojken Joel blev fårbonde på Kökar

Stadspojken Joel Sundström flyttade från Mariehamn till farföräldrarnas hembygd Kökar för att bli fårbonde.

SLC - Traktor1
Hästshow nytt inslag på traktorkavalkaden i Kimito

Traktorer, traktorer och åter traktorer. Plus mängder med andra intressanta fordon och redskap. Konceptet var sig likt när den 13:e Traktorkavalkaden ordnades i ett mestadels soligt Kimito lördagen den 6 juli.

SLC - Bageri
Nedläggning gjorde Marcus Teir till privatföretagare

När anrika Närpes brödfabrik lades ner i början av året ville bagaren och konditorn Marcus Teir helst fortsätta i samma bransch. På kort tid har han etablerat sitt nya företag Närpes bageri i hjärtat av Närpes centrum.

SLC - Farmrace1
Stort intresse för årets Farmrace

Nummerlapparna tog slut och startskottet fick skjutas fram med tio minuter efter att arrangörerna till Farmrace i Övermark, Närpes, överraskats av att så många ville delta i det lantbruksinspirerade hinderloppet i medlet av juli. – Banan är unik, säger Victor Granvik – ordförande för Övermark uf. Den är mer mångsidig och finurlig jämfört med andra hinderlopp då det mesta här går i lantlig stil. 120 förhandsanmälningar hade kommit in, men när loppet började ställde sig hela 175 personer på startlinjen.

SLC - Henrik Holm Gruppen
Henrik Holm tog emot sin utmärkelse

Med anledning av Finlands senaste självständighetsdag i december har republikens president förlänat Henrik Holm förtjänstkorset av Finlands lejons orden. Henrik Holm förlänades förtjänstkorset på initiativ av styrelsen för Österbottens kött som ett erkännande för mångårigt engagemang. – Inom ÖK har Henrik Holm varit drivande inom det utvecklingsarbete som befrämjar producenternas lönsamhet, sa ÖK:s förvaltningsråds ordförande Ola Sandberg vid premieringen i Åminne nyligen.

SLC - Purunpaa Lonnstrom 5
Skyddsområdet på Kimitoöns Purunpää utvidgas

NTM-centralen har, med miljöministeriets godkännande, beviljat fredningsansökan för Purunpää udde. Det nya beslutet om grundandet av ett privat skyddsområde ersätter det gamla beslutet från 2002. Tillika utvidgas skyddsområdet med ett område på cirka 100 hektar, som skyddas enligt METSO-programmet.

Lika många lodjur nu som i fjol

Enligt den senaste uppskattningen av stammen antalet lodjur är det samma som i fjol. Minskningen av antalet som inleddes 2014 har avstannat. Före jaktsäsongen 2019/2020 finns det uppskattningsvis 1.845–1.955 lodjur i Finland som är äldre än ett år.

Jordbrukarna mår lite bättre

En måttligt positiv utveckling i jordbrukarnas välbefinnande kan skådas under de senaste par åren. Böndernas upplevelse av stress är något mindre och förmågan att arbeta känns bättre. Även arbetsglädjen har förbättrats. Det är speciellt bland jordbrukarna under 40 år, som arbetsglädjen har ökat. Det här framgår av en barometer som Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt LPA låtit utföra av Kantar TNS Agri för att ta reda på hur bönderna känner sitt välbefinnande. Undersökningen är en fortsättning på den barometer om välbefinnande i arbetet som lanserades 2017.

SLC - 1 Img 6119
Festa på tomater!

Festa på inhemska tomater när de är som bäst!

SLC - Flodkrafta
Nyupptäckt algsvamp försvårar diagnosticering av kräftpest

I samband med undersökningar av kräftor i en liten insjö i Finland har Livsmedelsverket upptäckt en tidigare okänd algsvampart, som är nära besläktad med den algsvamp som orsakar kräftpest. Den nya algsvampen är så lik kräftpesten, som är en främmande art i vårt land, att algsvamparten kan påverka kräftpestundersökningarnas tillförlitlighet.

SLC - Sagkvarn 1
Puttes sågkvarn kan bli vindhybrid

I Lumparby på Åland driver Tore och Ann-Mari Karlsson ett kulturhistoriskt projekt med ett privat museum för gamla maskiner och jordbruksredskap. Tore, som nästan alla ålänningar kallar ”Putte”, har med väderkvarnsexperten Alf Berglund som byggmästare uppfört en helt ny sågkvarn efter modell från den kvarn som hans morfars far Johan Erik Karlsson från 1860-talet drev på Mellangårds i Lumparby tillsammans med svågern Johan Erik Rosenberg från granngården Ollas.