SLC - Img 9999
Sandra Bergqvist ordförande för skärgårdsdelegationen

Statsrådet har tillsatt en skärgårdsdelegation för riksdagens mandattid. I delegationen sitter företrädare för alla riksdagspartier. Ordförande är Sfp:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist. Hon bor i Nagu och känner utmärkt till skärgårdsförhållandena.

SLC - Vaxxt9
Säsongsodlare som gärna testar nya grödor

Priserna på växthusprodukter fluktuerar beroende av utbud och efterfrågan. Det gäller både för stora och små producenter. Säsongsodlarna Thomas Edström-Simons och Linda Simons är inte riktigt nöjda med priserna på deras specialgrödor i sommar. Men det kan fortfarande ändra.

SLC - Banneri 2019 Swe 03
Ekogårdar inbjuder till besök på naturens dag

Närmare 40 ekogårdar över hela landet ända från Nyland upp till Lappland har öppet hus på Naturens dag den 31 augusti. Under dagen, som vänder sig till hela familjen, får besökarna veta var den finländska ekologiska maten, mjölken, köttet och grönsakerna kommer ifrån.

SLC - Lpx 139199
Pensionärer på landsbygden har mera ekonomiska svårigheter än pensionärer i stan 

De som bor på landsbygden har klart lägre inkomster och upplever något mer ekonomiska svårigheter än de som bor i stan. Trots det är pensionärer på landsbygden inte mer missnöjda med sitt liv än stadsborna, visar en undersökning från Pensionsskyddscentralen.

Höstens sjöfågeljakt startar

Jakten på sjöfågel startar för många arter tisdagen den 20 augusti kl.12.00.

SLC - Akas 1
”Det här är motsatsen till billigmaten”

Årets kock 2019 Mikko Kaukonen samt Årets servitör Heidi Martikainen fick bekanta sig med lantbruket och matens ursprung i Åbolands skärgård under måndag och tisdag. Besöket, där också medierepresentanter var inbjudna, ordnades av SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen för främjande av finländsk matkultur.

SLC - Oskar Ekholm
Annabelle är Ekholms favoritpotatis

Oskar och Anders Ekholm på Nyborg gård i Kimito odlar i år potatis på cirka 12 hektar samt lök, jordgubbar och litet dill. Därtill odlas spannmål på 15 hektar.

SLC - Abrahamsson 1
Lyckad odlingssäsong på Kullas

Anders Abrahamsson är nionde generationen som odlar på Kullas gård i Kimito. Idag odlar han spannmål på knappa 200 hektar samt grönsaker på 5,5 hektar och därtill 3 hektar tidig potatis.

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Håll öppen gård på Köp av bonden!-dagen

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. Som bäst pågår anmälningstiden på dagsevenemangets webbsida köpavbonden.fi.

SLC - Dsc 0072
Upprörda markägare i Ingå efter gasrörets framfart

Gasföretaget Baltic Connectors projekt att dra gasledning genom Ingå blev inte som markägarna hade hoppats. Trots vackra ord under planeringsskedet är det nu många markägare som ser sina åkrar misshandlade. Tunga fordon som inte beaktat väderförhållanden har orsakat packningsskador, kartor och dokument har kommit bort och det har varit svårt att få kontakt med de ansvariga. Det är en del av responsen från markägarna.

SLC - Mabra1
Lokalavdelningar ordnade må bra-dag

Många jordbrukare upplever tillvaron som tuff. Att ta hand om sig är viktigt. Därför ordnade flera lokalavdelningar av ÖSP en må bra-dag som lockade många deltagare.

SLC - Bf1
Som en diamant i ett bomullsfält – rasismen präglar de svarta jordbrukarnas historia i USA

Trots att Rudy Twiggs växte upp på landsbygden skulle han inte bli jordbrukare. Under hans uppväxt påverkade segregeringen arrendekontrakten så det var nästintill omöjligt för en svart jordbrukare att tjäna sitt levebröd. Rudys familj flyttade till stan i hopp om bättre jobb, men nu äger han igen en liten gård. Ännu idag är en svart jordbrukare i sydstaterna däremot en ovanlig syn.