Höjd punktskatt drabbar inhemsk frukt- och bärsaft

Ämnar regeringen vidta några åtgärder för att separera naturligt framställd frukt- och bärsaft från övriga läskedrycker i beskattningen? Den frågan ställer riksdagsledamöterna Mats Löfström, Thomas Blomqvist och Mats Nylund från svenska riksdagsgruppen i ett skriftligt spörsmål till regeringen. – Naturligt framställda livsmedelsprodukter är en nordisk specialitet, och inhemska producenter av frukt- och bärsaft skulle få ett kännbart stöd om de blev befriade från punktbeskattningen, heter det i motiveringarna till spörsmålet.

SLC - Havtorn 1 Ch Okt2018
Ovanligt riklig havtornsskörd i år

Tack vare den långa, varma och i synnerhet soliga sommaren har årets skörd av havtorn varit exceptionellt stor och bra. Så bra att Lars-Erik Östman i Eugmo, Larsmo, som har odlat havtorn i tjugo år, säger att han aldrig sett något liknande.

SLC - Djurvalfard
Lagen om djurvälfärd bör godkännas nu enligt SLC

Det brådskar med att få igenom den nya lagen om djurvälfärd, säger Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Utskottet har regeringens förslag om lagen på remiss. Beredningen har dragit ut på tiden vilket har lett till en utdragen osäkerhet för landets bönder. SLC påminner i det sammanhanget om att den viktigaste garanten för produktionsdjurens välfärd är bondens ork.

SLC - Keskis 0518
Strötorv från Lappo skapar nya möjligheter för Keskis Torv

Genom att börja arrendera ett stort torvbrytningsområde i Lappo har Vöråföretaget Keskis Torv kunnat öka sin produktion av strötorv med hela 200 procent under det innevarande året.

LokalTapiola blir LPA:s samarbetspartner i projektet Ta hand om bonden

LokalTapiolas lantbruks- och skogsbruksspecialister kommer att ingå i Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA:s nätverk Ta hand om bonden. LokalTapiola och LPA har ingått ett riksomfattande samarbetsavtal för att stöda jordbrukarnas arbetsförmåga och välmående i arbetet.

EU beslutade om fiskekvoter för Östersjön 2019

EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutade om fiskekvoterna för Östersjön 2019 under det möte som rådet för jordbruk och fiske höll i Luxemburg den 15 oktober.

Besöksrekord för åländska skördefesten

Skördefesten på Åland fortsätter att öka sin popularitet. I år var antalet unika besökare ca 16.000 och totalt räknar arrangörerna med omkring 114.000 besök till evenemangets medverkande gårdar och restauranger.

SLC - Livsmedelsverket
Övergången till Livsmedelsverket ska inte påverka jordbrukaren

Antti-Jussi Oikarinen som blir generaldirektör för Livsmedelsverket vill att det knappt ska märkas alls att det stora ämbetsverket inleder sin verksamhet i januari.

Kommissionen lade fram en ny bioekonomisk strategi

Förra veckan lade Europeiska kommissionen fram en uppdaterad strategi och handlingsplan för att utveckla en hållbar och cirkulär ekonomi som ska tjäna det europeiska samhället, miljön och ekonomin.

Nu kartläggs Ålands kulinariska traditioner

Landskapsregeringen söker en projektledare för att kartlägga hur den åländska livsmedelsproduktionen och -förädlingen har sett ut under mer än 200 år.

SLC - Hankkija
Hög kvalitet och små skördar tvingar foderindustrin till import

Små inhemska spannmålsskördar av hög kvalitet har betytt att en stor del majs och vete måste importeras för foderindustrin, berättar Risto Varis, Jyrki Lepistö och Tarmo Kajander från Hankkija.

SLC - Koneagria 1
KoneAgria satsar på mjölkkor

I stället för maskinerna, varav en del av de större märkena lyser med sin frånvaro på årets KoneAgria i Jyväskylä, har utställningen i år satsat på djuren i mjölkproduktionen. Också tidigare har KoneAgria i Jyväskylä mycket långt haft mjölk som tema och det har man nu vidareförädlat. Det förverkligas som en sorts egen utställning i utställningen med namnet Finn Dairy Expo.