KIILA-rehabilitering för jordbrukare 2019-2020 på Härmä

KIILA är en ny form av yrkesinriktad rehabilitering som ska bevara och förbättra arbetsförmågan hos personer i arbetslivet.

Nej till öronmärkning av skärgårdstilläggen i utvärderingen av skärgårdspolitiken

Utvärderingen av skärgårdspolitiken som beställts av jord- och skogsbruksministeriet är färdig. Enligt utvärderingen är öronmärkning av skärgårdstilläggen, vilket skärgårdsborna hade önskat, inte motiverat.

Nu söks en ort för nästa Landsbygdsparlament

Nästa landsomfattande, landsbygdsutvecklingens och landsbygdspolitiska diskussionens evenemang nummer ett, Landsbygdsparlamentet, arrangeras 1-3.10.2020 någonstans på den finländska landsbygden. Platsvalet kan man påverka genom att skicka in eget förslag.

SLC - Peltooptimi
Nytt verktyg kan testas i vinter - PeltoOptimi graderar åkerskiften enligt avkastningspotential

Redan i vinter kan du testa verktyget PeltoOptimi för att se vilken avkastningspotential dina enskilda åkerskiften har. Verktyget har utvecklats av Naturresursinstitutet.

Fiskerinäringens intäkter har ökat

Fiskerinäringens intäkter ökade med 7 procent år 2016 uppger Naturresursinstitutet Luke.

SLC - Dsc 0676
Eklunds Traktorservice firade 30-årsjubileum

– Det här har varit mitt liv, säger 70-årige företagaren Christer Eklund. I jämna tre årtionden har han servat traktorer, jordbruksmaskiner och andra fordon i sin verkstad i Maxmo skärgård. Den nyligen 70 år fyllda företagaren ämnar fortsätta med sitt värv så länge han orkar.

SLC - Nyskifte4
Förrättningen av cirka tusen hektar åkermark snart klar i Oravais

För drygt åtta år sedan inleddes en förrättning av cirka tusen åkermark i Oravais. Nu är arbetet med nyskiftet snart klart. Dräneringstekniker Bjarne Andersson till vänster har planerat många förrättningar av åkermark. Bredvid honom jordbrukaren Bengt Fridlund som är nöjd över att han har fått större och enhetligare skiften.

SLC - Meatgard24102018 2
Västankvarn utvecklas i riktning mot ett lantbrukscentrum

I samband med SLC Nylands styrelsemöte på Västankvarn presenterade VD Mikael Jern verksamheten på gården, med nya tillskottet slakteriet Meatgard, som körde igång i splitternya utrymmen för en dryg månad sedan.

SLC - Fastighetsskatt
Fastighetsskattereformen skjuts upp till efter riksdagsvalet

Finansministeriet har beslutat att skjuta upp reformen av fastighetsbeskattningen till följande riksdagsperiod. Reformen genomförs så att beskattningsvärdena förnyas och variationerna på fastighetsskattesatserna fastställs samtidigt. Producentorganisationerna har ansett att ministeriets utkast till reform skulle ha inneburit en betydande skärpning av fastighetsbeskattningen för såväl boendet som för jord- och skogsbruket och övrig företagsverksamhet.

SLC - Arktiskmat
Arktisk mat och rätt attityd ska främja finsk export

Att framhäva det arktiska och våga tro på sin produkt har visat sig fungera för finländska företag på exportmarknaden. Anu Reinikainen och Jaana Kotro från Naturresursinstitutet Luke har lång erfarenhet av vad som gör arktisk matproduktion speciell.

Högre stöd för Leaderprojekt på Åland

Landskapsregeringen har godkänt Lokalkraft Leader Ålands nya utvecklingsstrategi som ger möjlighet att finansiera projekt enbart med stödpengar och talkoarbete.

SLC - P033254002701 686765
Första CAP-utlåtandet från en EU-institution är klart

Den Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs (EESK) uttalande om CAP motsvarar långt de finländska jordbruksorganisationernas åsikter, säger Simo Tiainen från MTK. Tiainen är representant för MTK och SLC i EESK.