SLC - Ostmassa 2 Webb
Kända ostar bäst i kvalitetstävlan

Vartannat år äger en riksomfattande kvalitetstävling för inhemsk ost rum, med Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys SJY/Finlands Ostberedareförening (FOF) som arrangör. I årets kvalitetstävling, med utställning i Börssalen i Helsingfors, deltog 18 ysterier med 112 ostar i 12 serier.

SLC - Mejerier 8 A Webb
Mellanstorleken är mejeriernas marknadsnisch

Hollandsche Meesters i Nederländerna, Arctic Milk i Finland. Olika länder, olika typer av ost och olika sätt att nå framgång. Gemensamt är storleken och ostar av premiumkvalitet.

SLC - Img 0595
Obrukbar mark förvandlas till produktiv åker

Projektet ”Resurseffektivt utnyttjande av lantbruksfastigheter” (Projektet Kiretu) befrämjar utnyttjandet av resurseffektiva och smarta lösningar inom kretsloppsekonomin på nyländska lantgårdar. Genom projektet har lantbrukaren Ralf Sontag gått in för att omvandla 10 hektar obrukbar mark till ny åkermark.

SLC - Vargar Karta
Ny prognosmodell ger exaktare uppskattning av vargstammen

Vargstammen är nu med största sannolikhet 50 procent större än den var i mars, visar Naturresursinstitutets nya prognosmodell. Ökningen är inte större än normalt, men nya revir uppstår med stor sannolikhet kring de existerande reviren i Västra Finland.

Konsumtionen av importerad lax ökade med närmare 14 procent

År 2017 konsumerade finländarna lite över fyra kg inhemsk fisk per person omräknat i filévikt. Konsumtionen av importerad fisk var nästan tio kg.

Förbränning av naturgödsel blir enklare

Att använda hästspillning och naturgödsel från andra produktionsdjur i energiproduktion ska bli enklare från och med den 15 november.

SLC: Ny skarvarbetsgrupp viktigt steg framåt

Nu behövs nya tag för att begränsa skarvens skador på flora, fauna, egendom och näringsidkande. Det anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC som i den av miljöministeriet tillsatta nya skarvarbetsgruppen representeras av jordbrukare Stefan Thölix som ordinarie medlem och jurist Mikaela Strömberg-Schalin som suppleant.

SLC - Inno Vaxthus
InnoVäxthus vann nätverkartävling

Projektet Innoväxthus är bland de fyra vinnarna i Österbottens NTM-centrals projekttävling. InnoVäxthus vann gruppen Nätverkaren. Projektet hade nominerats av ÖSP. Projektet har fungerat som brobyggare mellan lokala aktörer och riksomfattande och internationella aktörer på ett mångsidigt, innovativt och praktiskt sätt, säger NTM-centralen i sina motiveringar. Branschen har ett stort behov av nätverksbildning och förnyelse, samtidigt som det också finns en stor utvecklingspotential.

KIILA-rehabilitering för jordbrukare 2019-2020 på Härmä

KIILA är en ny form av yrkesinriktad rehabilitering som ska bevara och förbättra arbetsförmågan hos personer i arbetslivet.

Nej till öronmärkning av skärgårdstilläggen i utvärderingen av skärgårdspolitiken

Utvärderingen av skärgårdspolitiken som beställts av jord- och skogsbruksministeriet är färdig. Enligt utvärderingen är öronmärkning av skärgårdstilläggen, vilket skärgårdsborna hade önskat, inte motiverat.

Nu söks en ort för nästa Landsbygdsparlament

Nästa landsomfattande, landsbygdsutvecklingens och landsbygdspolitiska diskussionens evenemang nummer ett, Landsbygdsparlamentet, arrangeras 1-3.10.2020 någonstans på den finländska landsbygden. Platsvalet kan man påverka genom att skicka in eget förslag.

SLC - Peltooptimi
Nytt verktyg kan testas i vinter - PeltoOptimi graderar åkerskiften enligt avkastningspotential

Redan i vinter kan du testa verktyget PeltoOptimi för att se vilken avkastningspotential dina enskilda åkerskiften har. Verktyget har utvecklats av Naturresursinstitutet.