Tarja Heikkila 1
Det är stämningsfullt så det förslår hemma hos Tarja Heikkilä. Varje jul brukar familjen äta julgröt utomhus med elden från brasan och från stearinljusen som enda värmekälla.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Björkris blir konst i hennes händer

– Att arbeta med björkris kan man jämföra med att göra en skulptur, säger konsthantverkare Tarja Heikkilä. Hon ser den unika strukturen för varje björkris då hon arbetar.

Hemma hos konsthantverkaren Tarja Heikkilä i Illby i Borgå möts man av björkrisfigurer av alla de slag. Vid porten står ett par gedigna bockar och på gården finns såväl fåglar som andra figurer både på mark och på väggar.

De flesta av dem är omsorgsfullt tillverkade av björkris och metalltråd. Det de flesta av dem har gemensamt är att de är skapade av Heikkilä själv.

Tillsammans med maken Aapo Pääkkö köpte Heikkilä tomten och byggde huset då de i dag vuxna barnen föddes. Innan dess hade hon arbetat som hantverks- och hobbyinstruktör i Helsingfors.

– För mig blev det nästan en identitetskris att flytta hit med varken ett arbete eller några framtidsplaner för mitt yrkesliv.

Som arbetslös återstod det för henne att delta i de kurser som på den tiden fanns tillgängliga vilket ledde till en utbildning inom multimediabranschen.

Grundade företag med maken

– Efter det grundande jag ett företag tillsammans med min man. Meningen var att jag skulle göra layoutarbeten och hemsidor.

Vid den tiden hade björkrisarbeten redan kommit in i hennes liv vilket gav henne möjlighet att både tillverka föremål och hålla kurser i ämnet. I dagens läge har hon skrivit, gjort layouten till och producerat tre böcker om sitt hantverk.

Den första boken som hette Björkris och järntråd publicerades redan 2009 och är slutsåld. Den följdes av boken Vackert av björkris och i år publicerades boken Fåglar av björkris. Böckerna är finskspråkiga och namnen är i fri översättning.

Björkris finns överallt

Varför det blev just björkriset som så komplett fångade hennes intresse tror hon har att göra med att det är ett råmaterial som finns omkring oss hela tiden.

– Jag började bekanta mig med materialet för första gången när jag var ute på gården med barnen och det hade fallit ned litet björkris på marken från en av björkarna på tomten. Jag tog upp det och formade något som påminde om ett bo i mina händer, berättar hon.

Detta ledde till att hon deltog i en kurs i att göra kärl av björkris. På den vägen är hon än i dag även om hon inte längre koncentrerar sig på att enbart göra kärl.

– Att arbeta med björkris kan man jämföra med att göra en skulptur. Man kan välja att lägga till eller ta bort och varje björkris har sin unika struktur som skapar dess form, säger hon.

Det är ändå ingen överraskning att det blev just konsthantverket som blivit hennes bana. Hon växte upp på landsbygden i Lappträsk kommun och sysslade med hantverk redan som liten.

Säljer kurser och böcker

Även om materialet för Heikkiläs konsthantverk är björkris är det inte produkten hon säljer. Hon koncentrerar sig på att sälja sina kurser och böcker via sin hemsida www.risusta.fi och tar också emot grupper som vill boka ett besök hos henne och bekanta sig med hantverket.

Som utbildad handledare trivs hon med att hålla kurser och berättar att hon ständigt fascineras över vilka spännande verk som föds då kursdeltagarna skapar sina fåglar.

– Det blir lika många versioner av björkrisfåglar som det finns kursdeltagare!

Då det hemma på tomten fanns lagerutrymmen som hon kunde förvandla till kurslokaler blev kurserna en naturlig länk i kedjan för henne.

Heikkilä ställer också ut sina alster. Sommaren 2018 hade hon en utställning på Postbacken i Illby.

– Det kändes som en bra idé att hålla en utställning i min egen by och dessutom passade det fint ihop med hantverkstraditionerna på Postbacken.

Skapande samarbete

Då kreativa människor möts uppstår ofta nya saker och det skedde även under sommaren. Tillsammans med Postbackens gästkonstnär Sirpa Tuomaala började hon experimentera med hampafiber från en hampaodling intill Postbacken, vilket ledde till både en Popuputställning under årets Konstrunda samt en utställning nästa sommar som visar vad man kan göra av materialet.

Under arbetets gång har hon fascinerats över växtens mångsidighet och faktum att växten förr var en mycket vanlig odlingsväxt.

I vår deltar hon i en utställning som hålls i Kondase Keskus i Viljandi som specialiserat sig på naivistisk konst och outsiderkonst.

– Mina arbeten är inspirerade av Paul Kondas arbeten som finns utställda i en permanent utställning i centret. Jag är verkligt glad över att få möjligheten att ställa ut, säger hon.

Kondas var en estnisk konstnär som var känd för sina verk i naivistisk stil.