Statsrådet fredar ålen från fiske under fyra månader

Statsrådet har beslutat att fisket efter ål är förbjudet 1.10-31.1. Förbudet, som träder i kraft den 1 oktober 2018, gäller hela landet, dock inte Åland.

SLC - Betesprojekt
I Nyland och Sydöstra Finland ökas möjligheterna att vårda ängar och betesmarker inom naturskyddsområden

Projektet ”Lumovoimaa! Naturskyddsområden som inkomstkälla för landsbygdens företagare” har som mål att öka skötseln av ängar och hagmarker inom naturskyddsområden med hjälp av bete, slåtter samt röjning av trädbeståndet och buskskiktet, meddelar Forststyrelsen.

Det ska bli lättare att ta körkort för lätta lastbilar

Kommunikationsministeriet föreslås lindringar undervisningskraven i fråga om körkort för lätta lastbilar i klassen C1 och C1E. I och med förordningsändringen kommer antalet undervisningstimmar att minska betydligt.

SLC - Varmebehandlat Tra 1
Värmebehandlat trä en exportsuccé

Företaget Suomen Lämpöpuu har hittat en välsäljande produkt med sin tillverkning av värmebehandlat trä, berättar Milka Pääkkönen och Ilpo Hyytiäinen.

SLC - Kolonistugor 1
Jord- och skogsbruksmark blev koloniträdgård

Håkan Rönnqvist i Malax är en markägare och företagare som hittat ny användning för tidigare jord- och skogsbruksmark. – Idén till Åminne Kolonilotter är från en koloniträdgård i Sverige, dit vi varit på semesterresor. Tanken på en koloniträdgård i Österbotten väcktes, berättar han.

Lagen om djurs välbefinnande till riksdagen

Regeringens proposition som innehåller en ny lag om djurs välbefinnande överlämnades till riksdagen på torsdag. Från SLC:s sidan är man nöjd över att ärendet framskrider.

SLC - Utsade
Utsädeskvaliteten verkar bra trots mindre skördar

Den torra och heta sommaren ledde till mindre skördar speciellt på SLC:s kustområden. Kvaliteten på utsädet verkar dock vara bra.

EU:s kommande program för forskning och innovation tar form

SLC - Skordefest 1
Doftresa bland kungsgårdens kossor

Håkan Lundberg guidade under två dagar besökare med traktor och släpvagn genom Haga Kungsgårds ladugårdar med över 350 mjölkande kor gav den åländska Skördefestens mer än tiotusen besökare chansen att verkligen insupa äkta landsbygdsdofter.

SLC - Slc Skordefest
SLC-styrelsen försöker pressa på för åländska skördeskadepengar

SLC:s ledning passade på att ha styrelsemöte på Åland i samband med Skördefesten. Styrelsemedlemmarna blev liksom tusentals andra besökare vederbörligen imponerade. – Men vi är Åland framför allt för att backa upp ÅPF:s insatser för att få landskapsregeringen att satsa pengar för att hjälpa de åländska jordbrukarna, som drabbats mest i hela landet av sommarens torka, betonade SLC-ordföranden Mats Nylund (tredje från vänster) under ledningsgruppens besök på Bolstaholms gård på lördagen.

SLC - Slcunga
SLC-ungdomarna berömmer Öppna Gårdar

Deltagarna från norra Österbotten var mest långväga när SLC-ungdomarna besökte Skördefesten på Åland som det tredje steget i SLC:s utbildningsprogram för medlemmar under 40 år.

Nytt tillsatsämne minskar på ammoniakutsläpp i stall

Ett nytt tillsatsämne för att minska på ammoniakutsläpp i stall har lanserats.