SLC - Wbi2
Var noggrann med besprutningen om du har biodlingar i närheten

Finns det biodlingar i närheten av dina odlingar? Då är det extra viktigt som jordbrukare att följa reglerna för spridning av växtskyddsmedel. Finns det bivarning på preparatet är det ofta förbjudet att använda det under binas flygperiod.

SLC - Dsc 1660
Kari leder utvecklingsprojekt för ökat trähusbyggande

Den större miljömedvetenhet och det utpräglade klimattänkande som kännetecknar dagens samhälle banar väg för ökat trähusbyggande i framtiden. Det framhåller Kari Saulamo som koordinerar ett utvecklingsprojekt i Österbotten och Mellersta Österbotten.

SLC - M Med Sina Kupor
Biodling ska få bättre status i Ecuador

I Ecuador vill myndigheterna sprida information om bins betydelse och öka landets honungsproduktion. Mahmoud Kliwah gillar sin biodling och siktar på att utöka antalet kupor från 35 till 200 nästa år.

Olli Wikberg utsedd till livsmedelsombudsman

Regeringen har utnämnt juris doktor, vicehäradshövding Olli Wikberg till tjänsten som livsmedelsmarknadsombudsman för tiden 1 september 2019 – 31 augusti 2024. Tjänsten som är ny grundar sig på livsmedelsmarknadslagen som började gälla den 1 januari 2019.

Skärpt kontroll av vågar på gårds- och torgförsäljning

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) och regionförvaltningsverken kontrollerar effektiviserat tillförlitligheten hos säsongförsäljares vågar och mått på gårdsförsäljning och torg runt om i Finland under maj–september.

Elektronisk enkät kartlägger trafikbehoven på förbindelsefartygsrutter

NMT-centralen i Egentliga Finland öppnar en elektronisk enkät i juni-juli för att kartlägg trafikbehoven för dem som använder de konkurrensutsatta förbindelsefartygsrutterna till Korpo, Nagu norra, Pargas, Borgå och Sibbo. Enkäten är öppen även för servicenivån på Nagu södra och tvärgående rutter, trots att man inte avser att konkurrensutsätta dessa trafikrutter på nytt.

SLC - Reg 5
Nationellt program ska främja biogas

Regeringen Rinne vill utnyttja produktionspotentialen för biogas genom ett nationellt program. I praktiken ska investeringar i biogas samt ny teknik för gödselhantering stödas.

Plock i regeringsprogrammet

Detaljer i regeringsprogrammet med betydelse för landsbygden.

Stöd för biodling kan sökas elektroniskt

Från och med i år kan nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen sökas elektroniskt, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Moms A Webben
Han lyckades få väglaget momsskyldigt – nu väntar ny kamp med skatteförvaltningen

I höstas godkändes Mässträsk-Norrback skogsväg i Sideby som momsskyldigt av skatteförvaltningen. Det är det första väglaget i Finland som lyckats med den bedriften. Ordförande Tomas Teir ska nu försöka få några andra väglag att också bli momsskyldiga. Men han förväntar sig motstånd från skatteförvaltningen.

Öppnar möjlighet för andra väglag

SLC stöder revidering av inlösningslagen

En helhetsrevidering av inlösningslagstiftningen är på sin plats anser SLC i sitt utlåtande om justitieministeriets betänkande om nya ersättningsgrunder i inlösningslagen. Den nuvarande lagen trädde i kraft 1978 och samhällets funktioner har förändrats på många grundläggande sätt under de dryga 40 år som gått sedan dess.