SLC - Flodkrafta
Nyupptäckt algsvamp försvårar diagnosticering av kräftpest

I samband med undersökningar av kräftor i en liten insjö i Finland har Livsmedelsverket upptäckt en tidigare okänd algsvampart, som är nära besläktad med den algsvamp som orsakar kräftpest. Den nya algsvampen är så lik kräftpesten, som är en främmande art i vårt land, att algsvamparten kan påverka kräftpestundersökningarnas tillförlitlighet.

SLC - Ost 1
Legendarisk ostmästare fyller hundra år

Det är inte bara föreningar och organisationer som i år fyller hundra år. Det gör också personer som uppnår denna ”magiska” ålder. En av dem är ostmästaren Richard ”Ricku” Bergström, som 24.7 fyller 100 år i Lovisa.

SLC - Okra 7
Norska Vepak putsar och packar vedklabbar automatiskt

För första gången visas norska vedpackarmaskinen Vepak fram på Okramässan i Oripää. Det är Resoföretaget Heinilä Oy som marknadsför maskinen i Finland, och som ställer ut den på Okra.

Smygfotograf på nattbesök i pälsfarm

En pälsfarm i Korsholm har i början av juni haft olovligt besök av en smygfotograf som filmat anläggningen.

SLC - Dsc09509
Alexanders tester visar: Honung är dundermedicin mot bakterier

Ålänningen Alexander Ramsdahl, 22, har i sitt examensarbete vid Uppsala Universitets mikrobiologiska institution fått bekräftat att honung har en bakteriehämmande och antiseptisk effekt. Hans testresultat verkar således bekräfta det han läst i vetenskapliga artiklar om att honung i vissa fall kan ersätta antibiotika.

SLC - Ekocert Skog 2
Nu kan du anmäla din skog som ekologiskt uppsamlingsområde

Skogsägare kan nu i Skogscentralens webbtjänst minskog.fi anmäla sin skogsfastighet som område för ekologisk uppsamling av naturprodukter.

All torvutvinning blir tillståndspliktig

Miljötillstånd bör sökas för torvutvinningsområden som är mindre än tio hektar senast 1.9.2020, om avsikten är att fortsätta med torvutvinningen på området.

SLC - Mat Fm
Anmäl dig till FM i mathantverk

Yrkeshögskolan i Jyväskylä ordnar FM i Mathantverk den 13-15 september i Jyväskylä. Tävlingen är öppen för deltagare från Finland, Norden och Baltikum.

Ny elektroniska tjänst för djurhållare

Livsmedelsverket har infört en elektronisk tjänst gällande registret över djurhållare, -djurhållningsplatser och -kadaverplatser.

Beviljande av miljörelaterade tillstånd ska bli smidigare nästa år

De lagar som gäller modellen med ett enda serviceställe träder i kraft 1.9.2020. Målet med reformen är att genom samordning av miljörelaterade tillståndsförfaranden se till att kunden kan uträtta tillståndsärenden så smidigt som möjligt, meddelar Mijöministeriet.

Elektronisk ansökan om stöd för biodling har öppnat

Nu går det att ansöka om nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen i jordbrukarnas e-tjänst Vipu.

SLC - Fullm Finne
Digitalkartor tar bort arealer

Under diskussionen på SLC:s fullmäktige förra veckan kommer missnöjet med digitering av skifteskartor åter upp. Det är nästan är regel att en liten del av arealen försvinner när det kommer nya skifteskartor.