Pals7
Många finska pälsfarmare demonstrerade vid den kinesiskt ägda farmen i Karleby som ska exportera avelsmaterial av blåräv. De motsätter sig dels att den kinesiska pälsnäringen inte har lika hög djurvälfärd och att finskt avelsmaterial av världsklass hamnar i konkurrenternas händer.
Opinion Landsbygdsnäringar

Pälsfarmare demonstrerar
i Karleby mot export av avelsdjur

I fredags samlades många upprörda pälsfarmare i Karleby vid den kinesiskt ägda farmen som ska exportera avelsdjur. Demonstranterna kritiserar den planerade exporten i hårda ordalag.

– Att den här exporten har orsakat mycket frustration bland farmarna är naturligt. Finska pälsfarmare jobbar målmedvetet med att trygga djurens välfärd och har satsat i certifieringssystem och följer noggrant gällande lagstiftning. Det som de motsätter sig är att de här djuren nu exporteras till ett land som inte har samma standard, säger Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.
 

Han var en av drygt hundra personer som i fredags demonstrerade utanför den kinesiskt ägda pälsfarmen i Karleby som ska exportera levande blårävar. Förutom att Kina – dit exporten troligen ska ske – inte har samma höga nivå på djurvälfärden motsätter demonstranterna sig att finskt avelsmaterial hamnar i konkurrenternas händer.

– Tyvärr kan den inhemska pälsnäringen inte patentera avelsmaterialet. Ingen enskild farmare äger materialet men alla inhemska pälsdjursodlare har under en lång tid varit med och byggt upp världens bästa avelsmaterial av blåräv. Det känns som att utomstående kommer hit och i princip stjäl den inhemska näringens högklassiga avelsmaterial, konstaterar Frostdahl.

Fel att exportera

Han får medhåll av Dan Herrmans, pälsdjursfarmare från Oravais, som tagit sig till Karleby för att demonstrera mot exporten.

– Det här är så fel. Vi borde värna om det fina djurmaterial som vi under tiotals år har byggt upp här. Som pälsfarmare stör det att avelsmaterial som är världsledande exporteras till ett konkurrerande land. Jag och alla andra som kommit hit motsätter oss exporten starkt, säger Herrmans.

Pals4
Pälsfarmaren Dan Herrmans (till vänster) och Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, är mycket kritiska till exporten av finsk blåräv. De deltog i demonstrationen utanför den kinesiskt ägda farmen i Karleby som ska exportera avelsmaterialet, troligtvis till Kina.

Exporten sker nu helt öppet

Det har också tidigare exporterats finskt avelsmaterial och även då har motståndet från pälsfarmare, som är medlemmar i förbunden och med i certifieringssystemet, varit stort. Skillnaden med den här exporten är att den sker öppet. 

– Förr skedde export av avelsmaterial i stort sett i tysthet och nattetid. Skillnaden nu är att utländska pälsfarmare bedriver den här typen av verksamhet helt öppet, menar Frostdahl.

Vad är de långsiktiga konsekvenserna? 

– Den kinesiska pälsnäringen får nu tillgång till avelsmaterial som är världsledande och kan avla det vidare och får ännu bättre kvalitet. Deras mål är att höja nivån på sina egna skinn och det gör att de bättre kan konkurrera med finländskt skinn.

– Det är helt självklart att våra pälsfarmare reagerar starkt. De har utvecklat ett gemensamt kapital som bidrar till blåräv av bästa kvalitet. Nu sker export av det materialet helt öppet och därav kommer frustrationen, säger Frostdahl.

Läs också:

Lastbilarna åkte iväg utan blårävar

Pälsdjursuppfödarna protesterar mot pågående export av levande pälsdjur

Pals10
Här är den kinesiskt ägda pälsfarmen i Karleby som ska exportera avelsmaterial av blåräv, troligtvis till Kina. Vid middagstid igår hade inte djuren lastats ännu.