Strandberg3
Kimitobon Anders Strandberg har varit vd på Svenska småbruk och egna hem sedan augusti ifjol. Kontoret finns i centrum av Ingå, men Strandberg har också möjlighet att distansjobba så han är nöjd med arrangemangen.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

En doldis bland
stiftelserna träder fram

Svenska småbruk och egna hems kontor finns i bankhuset i centrum av Ingå. Ingången är från gårdssidan, skylten är oansenlig och ingenstans framgår att här faktiskt döljer sig en av de mäktigaste aktörerna inom finlandssvenskt lantbruk.

I höstas tog Kimitobon Anders Strandberg över posten som verkställande direktör efter Ingåbon Håkan Fagerström som suttit vid rodret de senaste trettio åren.

Under den tiden har bolagets aktieportfölj vuxit till sig kraftigt, vilket också medfört betydelsefulla bidrag som kommit landsbygden till gagn.

– Det har varit intressant och givande, säger Strandberg om sin första tid i bolaget.

Han tillstår att han faktiskt överraskats av omfattningen på egendomen som Småbruk och dess stiftelser äger.

– Med tanke på omfånget är organisationen en riktig doldis.

Strandberg jobbade tidigare som bankdirektör vid Andelsbanken Raseborg. Bankjobbet gav en god färdkost, eftersom en stor del av arbetet på Svenska småbruk och egna hem idag handlar om placeringsverksamhet.

Fastighetshandel på sydkusten

Svenska småbruk och egna hem (förkortat: Småbruk) har bakom sig en 110 år lång historia av fastighetshandel på den finlandssvenska landsbygden. Bolaget är verksamt i Åboland och Nyland.

Ursprungligen var tanken med bolaget att bilda småbruk och egna hem för jordbrukare och torpare. Idag består verksamheten mest av förvaltning av placeringstillgångar och av de markområden som bolaget förfogar över.

Småbruk förvaltar också två stiftelser: Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Stiftelsen Ab Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond, kort och gott Jordfonden och Undervisningsfonden.

Strandberg är ombudsman för bägge stiftelserna och sköter också placeringsverksamheten i samråd med dess styrelser.

Jordfondens aktieportfölj uppgår idag till 40 miljoner euro. Stiftelsernas och aktiebolagets sammanlagda värdepappersportfölj uppgår till över 60 miljoner euro. Med denna förmögenhet når man inte upp till samma nivå som de stora finlandssvenska fonderna, men är ändå en betydelsefull aktör i stiftelsevärlden.

Trots en lång och förtjänstfull historia är det idag många som varken känner till företaget eller stiftelserna.

– För att öppna oss lite mer för allmänheten lanserar vi just den här veckan våra nya webbsidor, säger Strandberg och visar de nya fräscha sidorna på sin laptop.

Den som tidigare behövt kontaktuppgifterna till Småbruk har fått idka detektivarbete, eftersom varken stiftelserna eller aktiebolaget haft egna webbplatser.

Avkastning till ägarna

Svenska småbruk och egna hem gick under fjolåret in för att ansluta bolagets aktier till värdeandelssystemet, vilket innebär att aktiebreven i pappersform avskaffas. De elektroniska värdeandelarna förvaras sedan på ett värdeandelskonto.

Den som ännu har bolagets aktiebrev i pappersform i skrivbordslådan eller bankfacket ombeds ta kontakt med Småbruk så snart som möjligt.

Eftersom både Jordfonden och Undervisningsfonden är storägare i Svenska småbruk och egna hem kanaliseras avkastningen den vägen till lantbrukets väl och ve. Jordfonden beviljar bland annat lån och understöd till landsbygdsföretagare i samband med generationsväxlingar.

Fonden understöder också lantbruks- och trädgårdsutbildning samt lantbruksrådgivning.

Undervisningsfonden understöder också utbildning inom landsbygdsnäringar, men har ett betydligt mindre kapital. För tillfället utreds en fusion mellan de båda fonderna.

Svenska småbruk och egna hem är starkt engagerat i utbildningsväsendet och är bland annat delägare i Axxell Utbildning Ab. Småbruk är också grundande medlem i Utbildningsstiftelsen Sydväst som i sin tur är delägare i Yrkeshögskolan Novia.

Lantbruksutbildningar på alla stadier har fått kännbara understöd antingen i form av understöd eller lån.

Småbruk äger gården Margreteberg i Esbo där Axxells utbildningsenhet Överby håller till. Det var faktiskt Svenska småbruk och egna hem som startade Överby trädgårdsskola för över hundra år sedan. På den tiden låg skolan i Kyrkslätt och flyttade till Margreteberg i samband med Porkalaparentesen.

För fem år sedan köpte Svenska småbruk och egna hem också gården Westerkulla i Kyrkslätt. Fastigheten omfattar både jordbruksmark (som är utarrenderad), skog och ett flertal byggnader. Sammanlagt äger Småbruk idag över 1.500 hektar skog i Nyland och Åboland som sköts i samarbete med Södra skogsreviret.

Anders Strandberg har vid det här laget hunnit besöka så gott som alla skogsfastigheter. Skogarna ger en betydande avkastning och det är snarare förvärvning än försäljning som är aktuellt för bolaget.

– För tillfället är prisnivån på skogsfastigheter så hög att det inte riktigt är ändamålsenligt att köpa, åtminstone här i våra trakter, säger Strandberg och antyder att bolaget kunde lyfta blicken utanför det traditionella verksamhetsområdet ifall lämpliga skogsfastigheter skulle dyka upp.

Förvalta för kommande generationer

Strandberg påpekar också att hela verksamheten grundar sig på långsiktighet. Kapitalet ska förvaltas och förkovras med varsam hand så att det ger utdelning också i framtiden.

– Speciellt stiftelseverksamheten har ett mycket långt perspektiv framåt. Vi skall uppfylla vårt ändamål idag, men även långt framöver, säger Strandberg.

Han är själv hemma från en gård på Kimitoön som han idag odlar med benägen hjälp av sin pappa. Arbetsresan till Ingå är hundra kilometer i en riktning och de upplysta sträckorna är få och korta. Strandberg avskräcks ändå inte så lätt. Han lyssnar på ljudböcker.

– Jag tror jag aldrig ”läst” så många böcker som under den här tiden, skrattar han.

Arbetet som vd på Småbruk har faktiskt en hel del gemensamt med att sköta en släktgård, åtminstone symboliskt sätt. Det handlar om att förvalta ett arv, på samma sätt som gårdsägaren förvaltar gården för nästa generation.

– Det är som att ha en stafettpinne som man sedan får ge över till följande generation.

Smabruk
Svenska småbruk och egna hem har långa anor. Det blir Anders Strandberg ständigt påmind om i sitt kontor i Ingå.
Vem: Anders Strandberg
Vad: vd för Svenska småbruk och egna hem och ombudsman för stiftelserna Jordfonden och Undervisningsfonden
Utbildning: eMBA, pol.mag
Tidigare jobb: bankdirektör vid Andelsbanken Raseborg
Annat: jordbrukare på Norrgård i Norrsundvik i Kimito.
Svenska Smabruk Och Egna Hem Logo Rgb Svart
Efter 110 år fick Svenska småbruk och egna hem en egen logo som alldeles nyligen togs i bruk.

Svenska småbruk och egna hem Ab

Då:
• Grundades år 1909 på initiativ av professor Edward Blomqvist. 
• Ursprunglig målsättning: Höja de obesuttnas välfärd på landsbygden.
• Ursprunglig devis: ”Svensk jord i svenska händer”.
• Jordbrukaren Eric von Rettig, som senare blev ordförande för Svenska folkpartiet, var bolagets första verkställande direktör.
Nu:
• Aktiebolag som köper och säljer fastigheter på landsbygden.
• Idag äger bolaget 1.650 hektar skogs- och jordbruksmark i Nyland och Åboland, bland annat gårdarna Margreteberg i Esbo och Westerkulla i Kyrkslätt. En del av ön Brännskär i Åbolands skärgård tillhör också bolaget.
• Största ägarna: Svenska litteratursällskapet i Finland, Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Svenska småbruks och egna hems undervisningsfond.
• Förvaltar två stiftelser: Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Stiftelsen Ab Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond.
• Styrelseordförande: Michael Hornborg.
• Webbsida: smabruk.fi