Pals9
Lördag morgon var den kinesiskt ägda pälsfarmen i Vittsar tom på litauiska lastbilar. Rävarna som skulle exporteras fanns emellertid kvar. Bilden är från fredagen.
Landsbygdsnäringar

Lastbilarna åkte
iväg utan blårävar

Lördag morgon åkte de sista tre litauiska lastbilarna iväg från den kinesiskt ägda pälsfarmen i Vittsar i Karleby. Detta enligt uppgifter i nyhetsmedierna. De tre andra lastbilarna hade åkt tomma iväg under natten mellan fredag och lördag och hade dessutom stoppats av polisen för granskning i Jalasjärvi. På farmen hade man först börjat lasta bilarna men lossat dem senare.

Pälsfarmarna och deras företrädare har vaktat farmen sedan de fått kännedom om den planerade exporten därifrån.

– Det var en mycket intressant vändning att bilarna körde iväg utan rävar, säger Steven Frostdahl, informationschef vid Finlands Pälsdjursuppfödares Förbunds enhet i Vasa.  Nu är frågan vad det finns för fortsatta avsikter.

Han tillägger att ifall ägarna har planer på att använda djuren för avel nu i år så börjar parningstiden rinna ut.

– En del tyder på att allt inte var som det skulle, eftersom bilarna åkte i väg, men det vet vi inte, fortsätter Steven Frostdahl.

Han hoppas att läget klarnar under kommande vecka.

– Min och pälsfarmarnas förhoppning är naturligtvis att djuren stannar i Finland, och att ägarna kommit fram till en lösning i den riktningen. Det borde inte vara så här enkelt att exportera livdjur till länder med helt andra regler för djurskydd än här hos oss.

Läs också:

Pälsfarmare demonstrerar i Karleby mot export av avelsdjur

Pälsdjursuppfödarna protesterar mot pågående export av levande pälsdjur