Farm1
SÖP:s ordförande Kaj Wik är lättad över att det inte blev någon export av avelsdjur till Kina förra helgen. Transportfordonen lastade aldrig på några djur. Nu behöver näringen diskutera eventuella framtida exporter, säger han.
Landsbygdsnäringar

Pälsnäringen behöver
handlingsplan för
framtida exportförsök

Det blev ingen export av avelsrävar från den kinesiskt ägda farmen i Karleby förra helgen. Något som gladde de demonstrerande finska pälsfarmarna. De visste tydligen inte vilka lagar som gäller i Finland, säger SÖP:s ordförande Kaj Wik.

I slutet av förra veckan rapporterade bland annat LF på webben om att det pågick en planerad export av avelsrävar från en kinesisk farm i Karleby. Ett företag som pälsfarmarna i Österbotten och Mellersta Österbotten motsatte sig starkt genom att demonstrera utanför den aktuella farmen i Vittsar.

Under helgen blev det klart farhågorna om exporten inte besannades. På grund av att farmen ifråga saknade bland annat exporttillstånd, enligt uppgifter från Vasabladet, kunde den inte genomföras.

Kaj Wik, ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP, är lättad över att inga avelsdjur lastades på transportfordonen med destination Helsingfors-Vanda flygplats.

– Reaktionerna från fältet är positiva. Våra medlemmar är mycket glada över att det inte den här gången blev någon export. Nu ska vi försöka se över situationen som uppstått, säger Wik.

Export av finska avelsrävar har skett tidigare. Trots att näringen som helhet undviker att exportera avelsmaterial – som tagits fram under många år och är världsledande – kan branschen inte entydigt vara emot export.

– Vi har importerat minkar från Amerika och Danmark samt vissa rävtyper. Så vi har också ett behov av import av avelsdjur till Finland och juridiskt kan en enskild finsk farmare exportera rävar. Vi kan inte stoppa den på juridisk väg i dagsläget, säger Wik.

Visade solidaritet

Men solidariteten som de över hundra demonstrerande pälsfarmarna visade förra helgen visar att en övervägande majoritet av kåren motsätter sig export.

– 99,9 procent av alla farmare ser det som export av mångårig produktutveckling och ingen av oss vill heller att våra avelsdjur hamnar i länder där kraven på djurvälfärd inte är de samma som här. Situationen som uppstått är beklaglig, anser Wik.

Han betraktar den planerade exporten i grunden som stöld av affärshemligheter – trots att det juridiskt är fritt fram för vem som helst. Nu vill SÖP och FIFUR diskutera om det finns några lösningar för att öronmärka finsk räv.

– I dagsläget vet jag inte om det är möjligt att på laglig väg skydda inhemskt avelsmaterial av räv. Men vi ska i alla diskutera det. Om export ska ske så anser vi att den måste ske under kontrollerade former. Vem som helst ska inte kunna exportera avelsdjur, menar han.

Ett exempel på när vem som helst får göra det är det i Karleby. Wik konstaterar att den kinesiska farmen bevisligen inte hade koll på vilka regler som gäller. Som exempel var det faktum att farmen inte ansökte om exporttillstånd. Ett intyg som ska beviljas i det här fallet av Mellersta Österbottens miljöhälsovård.

– Någon förfrågan kom aldrig, säger Andréas Smeds, direktör för hälsoövervakningen i Karleby, till Vasabladet.

Dessutom framgår det i Vbl-artikeln att det fanns oklarheter kring transportfordonen enligt polisen. Problemet kan vara att de totalt sex fordonen från Litauen kom tomma till Finland. Skulle de ha importerat last hade situationen varit en annan.

– Dokumentationen verkar inte ha varit i skick och farmen ifråga visste inte vad de gjorde. Vi kan inte ha det på det här viset i framtiden. Ska en export ske måste den ske under kontrollerade former.

Diskussioner kommer föras

Steven Frostdahl, informationschef vid SÖP, konstaterar också att det kommer att föras diskussioner inom branschen efter det här oseriösa försöket till export.

– Internt kommer vi att fundera på handlingsplaner och modeller för hur vi kan värja oss från sådant här i framtiden. Det handlar inte bara om att exportera högklassigt avelsmaterial utan också om att djurens välfärd kan garanteras vid en export. Ska vi exportera till länder som inte har samma höga krav på djurens välfärd som vi har? frågar han sig.

Allt tyder enligt honom på att finsk blåräv är en efterfrågad exportvara och att de aktörer som systematiskt arbetar för export inte kommer släppa greppet.

– Vi måste kanske leva med risken, men vi behöver inte acceptera den här typen av affärsverksamhet som branschen som helhet tar kraftfullt avstånd från, säger Frostdahl.

Han var belåten över hur demonstrationen genomfördes.

– Trots uttryck av oro, frustration och besvikelse skötte sig alla exemplariskt. Våra medlemmar och andra finska farmare var där och aktivt bevakade situationen och ställde krav på myndigheter att reagera.