Tilasiemen växer med ett nytt packeri

Tilasiemenkedjan växer med ytterligare ett packeri i och med att Ylistaron Maataloustarvike Oy ansluter sig som medlem.

Genbanksboskap i norr behöver nya uppfödare

Jord- och skogsbruksministeriet letar nu efter djuruppfödare som kan ta över uppfödningen av genbanksbokap i den norra delen av landet, närmare bestämt Kajanaland, Lappland och norra Österbotten.

SLC - Meatgard 6 B Webben
Meatgard satsar på hantverket

På slakteriet och styckeriet Meatgard i Västankvarn börjar rutinerna småningom sitta som de ska.

SLC - 3905497540 5Fabb8Dfa3 O
Het och torr sommar gav svagaste lingonskörden på flera årtionden

Skörden av vilda bär och svampar var medelmåttig år 2018. Skogarna gav mer blåbär än året före, men torkan ledde till att bären blev mindre än vanligt. På grund av hettan var lingonskörden den sämsta på länge, och det plockades mindre hjortron än tidigare, uppger Livsmedelsverket.

Stödet för biodling 2019 fastställt

Det nationella stödet för biodling enligt antalet bisamhällen 2019 är 19 euro för ett övervintrat och ofördelat bisamhälle, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Nya projektlotsar för våtmarker och fiske på Åland

Leader Åland har tillsatt två tillfälliga projektlotsar som hjälper till med rådgivning och planering av projekt som kan få EU-pengar via Leader.

SLC - Maria Saarinen 2
Årets fiskebragd till Maria Saarinen

Fiskeriaktivator Maria Saarinen från Skärgårdshavets fiskeriaktionsgrupp har tilldelats priset Årets fiskebragd.

SLC - D2 R0 W7 Ws Aazu Gk
Spaniens landsbygd utarmas och töms på folk

Flera tiotalstusen människor demonstrerade på söndagen i Madrid mot den dramatiskt tilltagande flykten från landsbygden. I Spanien ökar antalet ödelagda byar och hela orter läggs till och med ut till salu på nätet.

Tukes utreder säkerheten i hallar med PVC-tak och stålstommar

Brister som beror på konstruktionsplaneringen har upptäckts i de bärande konstruktionerna i PVC-hallar med stålstommar och i CE-märkningen av hallarna. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) utreder därför i år säkerheten i hallar med PVC-tak och stålstommar.

SLC - Novia 1
Bioekonomi: Mer trähus en av trenderna

Byggande i trä, naturprodukter, närproducerad mat, naturturism och bioenergi hör till områden som i framtiden kan tänkas generera allt mer inkomster och arbetsplatser. Novias Mats Lindholm tror att de stora trähusbyggena kommer att bli fler i framtiden.

Stenkol som energikälla förbjuds år 2029

Användning av stenkol som bränsle vid el- eller värmeproduktion förbjuds från och med den 1 maj 2029, meddelar Arbets- och näringsministeriet. Lagen ska träda i kraft vid ingången av april liksom lagar som främjar användningen av biodrivmedel i trafiken och användningen av biobrännolja vid uppvärmning och i arbetsmaskiner.

Nya möjligheter för finländska fiskprodukter i Kina

De kinesiska myndigheterna har beviljat exporttillstånd till tre nya finländska anläggningar inom fiskbranschen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.