Olli Wikberg utsedd till livsmedelsombudsman

Regeringen har utnämnt juris doktor, vicehäradshövding Olli Wikberg till tjänsten som livsmedelsmarknadsombudsman för tiden 1.9.2019 – 31.8.2024. Tjänsten som är ny grundar sig på livsmedelsmarknadslagen som trädde i kraft 1 januari 2019.

EU öronmärker stöd till biodlingen

EU-kommissionen beviljar 120 miljoner euro som ett treårigt stöd till biodlingen. Motiveringen är att biodling spelar en viktig roll för jordbruket och miljön. Stödet kan tilläggsfinansieras av medlemsländerna.

SLC - Soderfjarden
100-årsfest ordnades till minne av torrläggningen av Söderfjärden 1919-1927

För exakt ett sekel sedan inleddes det åttaåriga torrläggningsprojektet på Söderfjärden. Det var ett enormt arbete som även kantades av påtagliga sociala spänningar och förvecklingar i närområdet. Den 16 juni arrangerades en 100-årsfest vid besökscentret Meteoria.

riksdagens utskott

SLC-medlemmen Anders Norrback har utsetts till medlem i riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Han är också medlem i i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och ersättare i stora utskottet. I kommunikationsutskottet och lagutskottet sitter för sin del SLC-medlemmen Sandra Bergqvist.

SLC - Fullm1
Ny ansvarsfördelning av CAP är ländernas och jordbrukarnas vilja

Omfördelningen av ansvar mellan Bryssel och EU:s medlemsländer för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP är inget tillfälligt påhitt, utan det är jordbrukskommissionär Phil Hogans slutsats av böndernas och medlemsländernas egna önskemål.

Lagringsstöd för skogsbär och skogssvamp får sökas

Lagringsstödet för skogsbär och skogssvamp 2019 får sökas. Ansökan om lagringsstöd ska lämnas in senast 16.7.

SLC - Biogas
Ny utredning: Gödselbiogas stöds bäst med en tariff

I Naturresursinstitutets och Finlands miljöcentrals färska utredning undersöks vilka åtgärder som behövs för att påskynda näringskretsloppet och produktionen av trafikbiogas.

Novia har öppna platser inom lantbruk och skogsbruk

​YH Novia i Raseborg har fortfarande öppna studieplatser inom utbildningsprogrammet som leder till agrolog- eller skogsbruksingenjörsexamen.

SLC - Dsc09606
Åländska Hammarudda Finlands Östersjövänligaste bondgård

Lantrådet Katrin Sjögren som är den åländska landskapsregeringens chef var en av många gratulanter när Världsnaturfonden WWF i måndags överlämnade sitt nationella pris till Ulla och Tage Eriksson som ”Östersjöns miljövänligaste jordbrukare” i Finland. – Hoppas det här inspirerar också andra jordbrukare att försöka minska näringsläckaget till havet. Varje dike som mynnar ut i havet borde ha en sedimenteringsdamm, tycker vinnarna. De tog den 1 januari 1982 över Hammarudda gård i Jomala efter Ullas föräldrar Uno och Sara Hambrudd.

SLC - Wregering1
Nya regeringen träffade presidenten på slottet

​Det självständiga Finlands 75:e regering tillträdde officiellt förra veckans torsdag. Under regeringens besök på slottet underströk republikens president Sauli Niinistö att instabiliteten i världen kommer att fortsätta och det kommer att krävas att regeringen har förmågan att svara på snabba förändringar i omvärlden

SLC - Wmote
ÖSP diskuterade djurskyddsgranskningar med myndigheter

I onsdags träffade ÖSP representanter för de myndigheter som handhar djurskyddsgranskningar. Målet med mötet var att diskutera de problem som husdjursproducenter i Norra Österbotten har upplevt i samband med djurskyddsgranskningar.

Nya finansieringsmodeller behövs