Centern backade i EUvalet medan gröna gick framåt

Centern tappade ett mandat och har numera två platser i EU-parlamentet, medan de gröna går från ett till två mandat. Av de fyra SLC-medlemmar som ställde upp och som svarat på LF:s valfrågor tidigare under maj månad tog Niclas Sjöskog från Pedersöre 5.831 röster och Max Schulman från Sjundeå 3.392 röster. Christoffer Hällfors från Lappträsk tog 2.089 röster, medan Thomas Snellman från Pedersöre tog 854 röster. LF har frågat dem hur det känns efter valet.

SLC - Halsingestintan Slakteri
Svenskt bilslakteri ska försättas i konkurs

Det svenska mobila slakteriet Hälsingestintan ska försättas i konkurs. Företaget utvecklade för några år sedan rullande slakterier som inreds i långtradare. Slakt på hemgården skulle minska stressen för boskapen.

SLC - Asf
Framsteg rapporteras för spanskt ASF-vaccin

SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
NordGen lanserar ny plan för att rädda det nordiska biet

NordGen har gett ut en uppdaterad bevarandeplan för det nordiska biet. Målet med planen är att, tillsammans med biodlarföreningar i de olika nordiska länderna, rädda biet från utrotning.

Robbes Lilla Trädgård fick företagspris

Helsingfors handelskammares företagspris för Östra Nyland gick i år till Robbes Lilla Trädgård Ab från Lappträsk, meddelar handelskammaren i ett pressmeddelande.

SLC - Bok 1
Alla matvägar leder till Västnyland

Boken Smaka på Västnyland som nu finns ute i bokhandlarna bjuder på en mångsidig och inspirerande närmatsresa i den vackra regionen. Läsaren får hänga med på allt från odlingar, restauranger, mejerier och bryggerier till Slow Food-festivalen i Fiskars.

SLC - Dsc 1489
Marina Nyqvist är Österbottens fiskarförbunds nya ansikte utåt

Övermarkbon Marina Nyqvist är ny på posten som verksamhetsledare på Österbottens fiskarförbund som inrättar sig i det nya komplexet Fiskets Hus i juli.

Riksdagsledamöter vill trygga postutdelningen i skärgården

Riksdagsledamöterna frågar vilka åtgärder vederbörande minister tänker vidta, så att postutdelningen i skärgårdsområdena kring Nådendal, Pargas och Kimitoön tryggas i enlighet med postlagen och skärgårdslagen.

SLC - 55468444 2298541273742001 5808891195656503296 O
Koncentrationen av myndigheter till Livsmedelsverket ger bättre samarbete och digitala tjänster

När Livsmedelsverket inledde sin verksamhet i januari öppnades nya möjligheter för samarbete mellan ämbetsverkets avdelningar, berättar Hanna Kortemaa, chef för avdelningen för växtproduktion. Redan nu kan man skönja effekterna i synnerhet av det nya digitala kunnande som sammanslagningen fört med sig.

Fiskevattnen får inte glömmas bort i regeringsförhandlingarna

Centralförbundet för Fiskerihushållning kräver att partierna i regeringsförhandlingarna beaktar fiskevattnens betydelse som källa till inhemsk närmat och människors välmående. Upprätthållandet av produktiva fiskevatten grundar sig till stor del på talkoarbete, men också pengar behövs för att förutsättningarna för fisket ska hållas i skick.

SLC - Lars Bjorklof
Finlands svenska andelsförbund fyller hundra år

Finlands svenska andelsförbund grundades i Vasa 1919, men det fanns andelslag före det. Det kan andelsförbundets ordförande Lars Björklöf berätta när han öppnar det hundraåriga förbundets ordinarie årsmöte tidigare den här månaden i Helsingfors. Exempel är mejeriet i Kronoby och Labor i Nyland.

Tilasiemen växer med ett nytt packeri

Tilasiemenkedjan växer med ytterligare ett packeri i och med att Ylistaron Maataloustarvike Oy ansluter sig som medlem.