Opinion Landsbygdsnäringar

Pälsdjursuppfödarna
protesterar mot pågående
export av levande pälsdjur

Ett större antal blårävshannar för avel lastas för tillfället i Karleby. Djuren kommer att exporteras. I den anledningen protesterar pälsdjursuppfödarna och deras föreningar.

– Vi kan inte godkänna oreglerad export av levande avdelsdjur för pälsproduktion till utlandet. Det gäller exempelvis Kina, där förhållandena för djuren inte är garanterade, säger uppfödarna i ett pressmeddelande. Uppfödarna kräver vidare att myndigheterna så noggrant som möjligt försäkrar sig om djurens välmående under transporten samt att alla lagar och förordningar följs.

– Genom att exportera avelsdjur säljer enskilda pälsdjursuppfödare och handelsmän flera uppfödargenerationers avelsarbete till förhållanden där det inte finns garantier för djurens skötsel och välfärd.

Uppfödarna kräver att exporten stoppas.

– I stället bör pälsdjursnäringen hållas livskraftig i Finland, där djurens välmående tas på allvar och utvecklas under väl övervakade förhållanden.

Uppfödning i Finland är enligt pälsdjursuppfödarna och deras föreningar det bästa för djuren.

– Det ger också en möjlighet för konsumenterna att använda päls, som producerats på ett ansvarsfullt sätt i Finland, heter det i uppfödarnas pressmeddelande.

Läs också:

Lastbilarna åkte iväg utan blårävar

Pälsfarmare demonstrerar i Karleby mot export av avelsdjur