Första träffen om välmående av vilt hålls i Loimaa

Inom projektet ”Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt” ordnas den första gemensamma träffen 21 november, det vill säga på torsdag nästa vecka, för de jaktföreningar som valts ut för att delta som piloter.

SLC - Fsa 1
Andelsförbundet firade 100 år

Finlands Svenska Andelsförbund uppmärksammade sin 100-årsdag med ett seminarium på G18 i Helsingfors på Svenska dagen. I dag drivs förbundets verksamhet i nära samarbete med Pellervo Coop Center, med målet inställt på att tillsammans arbeta för hela det kooperativa fältets intressen.

Poststrejkens inverkan på Livsmedelsverkets verksamhet

Poststrejken har vissa verkningar som Livsmedelsverkets kunder och samarbetspartner har skäl att beakta.

Hygienpass kräver nästa år ett godkänt hygienpasstest

Hygienpasset kommer från och med den 1 januari 2020, när livsmedelslagen (23/2006) ändras, inte att fås på basis av en lämplig examen eller utbildning inom livsmedelsbranschen. I fortsättningen krävs ett godkänt hygienpasstest.

Jussi-Pekka Rantanen blir chef för LPA:s pensionsenhet

Till chef för LPA:s pensionsenhet har utnämnts juris kandidat Jussi-Pekka Rantanen.

SLC - Dsc 2527
Pälsnäringen i Österbotten har klusterbygge i tankarna

Olika samarbetsmodeller och möjligheter till klusterbygge inom den egna näringen. Det var några centrala ämnen som diskuterades när ett 30-tal aktörer inom pälsbranschen samlades till ett framtidsseminarium.

Banklandskapet i Åboland och skärgården ritas om

Aktia meddelade i början av veckan att man slår samman 18 kontor runt om i Svenskfinland. Från en del orter försvinner bankkontoren helt och hållet. I Åboland berörs kontoren på Houtskär, Nagu, Korpo och Kimitoön. Samtidigt finns det ändå banker i regionen som simmar motströms och satsar på närvaro och kunnande inom jord- och skogsbruksbranschen.

SLC - Stefan Saaristo 1
Stefan Saaristo ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund

Agrologen och lantbruksföretagaren Stefan Saaristo är ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund. Saaristo, som verkat som viceordförande sedan 2015, efterträder Lars Björklöf på ordförandeposten. I Pellervodelegationen har han varit medlem sedan 2015.

Livsmedelsverkets elektroniska djurhållarregister stängs tillfälligt 13.11

Det elektroniska djurhållarregistret stängs tillfälligt för att man ska kunna göra förbättringar, meddelar Livsmedelsverket.

Thölix: Skarvfrågan fortfarande olöst

Förra veckans torsdag presenterades nationella skarvarbetsgruppens slutrapport. Någon koncensus nåddes inte, konstaterar SLC:s representant Stefan Thölix.

Fiskerinäringens intäkter ökade

År 2017 uppgick fiskeriföretagens intäkter till totalt 959 miljoner euro och branschen sysselsatte 1.643 företag, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Vindkkraft2
Markägargrupp förhandlar med flera vindkraftsbolag i Pedersöre

Inte mindre än fyra vindkraftsbolag är intresserade av ett cirka 6.000 hektar stort skogsområde i Purmo i Pedersöre. Kring 250 markägare berörs och de representeras av en grupp på sju personer som ska förhandla med bolagen.