SLC - Vindkkraft2
Markägargrupp förhandlar med flera vindkraftsbolag i Pedersöre

Inte mindre än fyra vindkraftsbolag är intresserade av ett cirka 6.000 hektar stort skogsområde i Purmo i Pedersöre. Kring 250 markägare berörs och de representeras av en grupp på sju personer som ska förhandla med bolagen.

Fler ansökningar om stöd för bybutiker än väntat

När tiden för ansökan om stöd för bybutiker gick ut i slutet av oktober hade bybutikerna på landsbygden lämnat in fler stödansökningar än väntat.

Skarvarbetsgruppen föreslår effektivare handläggning av dispens

Den arbetsgrupp som har dryftat frågan om begränsning av de skador som skarven orsakar har överlämnat sitt förslag till en nationell skarvstrategi och tillhörande åtgärdsplan till miljöministeriet. Arbetsgruppen föreslår att det regionala samarbetet utvecklas för att den lokala kunskapen bättre ska kunna utnyttjas vid förebyggande av skador som skarvar orsakar samt vid handläggning av dispens.

Svenska riksdagsgruppen motionerar om bidrag till yrkesfiskarna

Svenska riksdagsgruppen föreslår i en budgetmotion ett anslag på 100.000 euro till Finlands yrkesfiskarförbund i nästa års statsbudget. Det här anslaget är ett av dem som ministerierna och regeringen så gott som per rutin brukar ta bort i beredningen av budgetpropositionen för följande år, och som riksdagen sedan korrigerar.

SLC - Taajma1
Anpassad slakt – Tajma lanserar ny tjänst

En form av anpassad slakt om ett djur får ett benbrott eller inte klarar av transport. Det är en ny tjänst som det småskaliga slakteriet Tajma ska börja erbjuda. Som det är nu är alternativet destruktion och transport av djuret till Honkajoki.

SLC - Dsc 2471
Helheten och ständig förbättring viktigt inom Lean-filosofin

Med Lean-filosofin som kompass arbetar processutvecklaren Daniel Hjulfors med ständig förbättring på Snellman. Målet är att åstadkomma en allt bättre arbetsmiljö och i slutändan också bättre resultat och produkter.

SLC - Dsc 2449
Fiskanläggnings spillvatten renas och styrs till åker

I september inledde fiskföretaget Polar Filé ett nytt kapitel i före detta Nämpnäs skola. En fiskbutik såg nyligen dagens ljus. Dessutom görs det en cirkulärekonomisk satsning med ett fyra hektar stort åkerområde i huvudrollen.

Åländsk storsatsning på biogas och gödsel

Landskapsregeringen har beviljat det kommunala bolaget Svinryggens Deponi Ab ett investeringsstöd på 800.000 euro för att bygga en anläggning som från hushålls- och slaktavfall producerar både biogas och biogödsel.

Åländska Mattas yoghurt fick guldmedalj i Sverige

Mattas Gårdsmejeri från Sund Finby på Åland har med sin yoghurt Mattas Meja vunnit guld i de Öppna svenska mästerskapen i mathantverk.

Kandidatnominering pågår för Ålands landsbygdsgala

Den 7 mars 2020 ordnas den tredje åländska Landsbygdsgalan där driftiga företagare premieras. Anmälningstiden går ut den 31 oktober.

Beredskapskurs för jordbrukare

Den 12 november klockan 8-16 ordnar Försvarsutbildningsföreningen (MPK) en beredskapskurs på svenska för jordbrukare på Försvarsmaktens utbildningscentral i Träskända, Tusby.

SLC - Lpx 48486
Arbetsutmattning ska bli lättare att upptäcka

Inom ramen för ett nytt forskningsprojekt vid Arbetshälsoinstitutet testas en ny metod för bedömning av arbetsrelaterad utmattning. Syftet är att utveckla gränsvärden som kan användas inom företagshälsovården och på arbetsplatserna för att fastställa allvarliga tillstånd av arbetsutmattning och upptäcka varningstecken på arbetsutmattning.