SLC - Orklagas 1
Dynga från åländsk kungsgård blir snart näringsrik biogödsel

Chipsfabriken i Saltvik Haraldsby på Åland fördubblar sin produktion av biogas genom ett nytt samarbete med mjölkproducenten Kristoffer Lundberg vid Haga kungsgård i samma kommun. I utbyte får mjölkgården över 15.000 ton biogödsel och 100.000 kubikmeter bevattningsvatten per år.

SLC - Biogastank
Nyman har beviljats ytterligare investeringsstöd för biogastankstationer

Den första tankstationen för biogas ska snart börja byggas. Nu kan det bli aktuellt med två stationer till efter Ab Jan-Ove Management har beviljats ytterligare investeringsstöd av Energimyndigheten. Totalt har företagaren Jan-Ove Nyman nu beviljats investeringsstöd på 540.000 euro.

SLC - Agroeko 1
Agroekologiskt projekt kan snabbt ge snurr på affärerna

Intresset var stort både bland jordbrukare, politiker och andra miljöintresserade när idén om en agroekologisk symbios i Saltvik på Åland presenterades i tisdags.

Pälsdjursuppfödarna protesterar mot pågående export av levande pälsdjur

Ett större antal blårävshannar för avel lastas för tillfället i Karleby. Djuren kommer att exporteras. I den anledningen protesterar pälsdjursuppfödarna och deras föreningar.

Ändringar i bestämmelserna om Lantmäteriverkets avgifter

Lantmäteriverkets nya avgiftsförordningar trädde i kraft vid årsskiftet och höjer i genomsnitt priserna med 6,2 procent, berättar regeringssekreterare Timo-Ville Nieminen vid jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Strandberg3
En doldis bland stiftelserna träder fram

Svenska småbruk och egna hems kontor finns i bankhuset i centrum av Ingå. Ingången är från gårdssidan, skylten är oansenlig och ingenstans framgår att här faktiskt döljer sig en av de mäktigaste aktörerna inom finlandssvenskt lantbruk. I höstas tog Kimitobon Anders Strandberg över posten som verkställande direktör efter Ingåbon Håkan Fagerström som suttit vid rodret de senaste trettio åren.

SLC - Kyr Werner Riktig Utstnitt 1
Klimatutsläpp från korna kan snart värma norska hus

Norska forskare har inlett ett försök som syftar till att ta tillvara metanutsläpp från kor och utnyttja gaserna för värme- och energiproduktion. Om allt går bra, ska både bonden och samhället tjäna på tekniken i framtiden.

SLC - Ny Jb 1
Spannmåls- och oljeväxtodling självklar sidonäring för Tomas Rosenberg

För ett år sedan tog Lotlaxbon Tomas Rosenberg över familjejordbruket efter sin far Håkan Rosenberg. Odlingssäsongen 2019 var överlag hyfsad resultatmässigt. Men dessvärre var skadeinsektsproblemen värre än någonsin i de egna rybsfälten, säger Rosenberg.

42.000 euro Leader-stöd för FM i mathantverk på Åland

Landskapsregeringen har bifallit Leader Ålands förslag att bevilja Högskolan på Åland 42.009 euro för att arrangera FM i mathantverk på Åland år 2021.

SLC - 81581537 10157233830007991 8134110425840091136 O
Frankrike får polisstyrka mot angrepp på lantgårdar

Brottsligheten på landsbygden fortsätter att öka i flera EU-länder. I Frankrike ställer inrikesminister Christophe Castaner upp en specialenhet som ska skydda jordbrukarna mot stölder och direkta angrepp från bland annat djurrättsaktivister.

Lantmäteriverkets offentliga kungörelser flyttas till webbplats

Lantmäteriverket publicerar nu offentliga kungörelser och allmänna tillkännagivanden på sin webbplats. Kungörelserna har tidigare publicerats i Officiella tidningen.

Suomi.fi-fullmakten tas stegvis i bruk i Livsmedelsverkets e-tjänster

Skatteförvaltningens Katso-kod och Katso-auktorisering ersätts stegvis under år 2020 med Suomi.fi-identifikation och fullmakt som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Ändringen gäller Livsmedelsverkets e-tjänster Hyrrä, Nekka och Livsmedelsanmälningar. Vipu-tjänsten berörs inte av förändringarna.