Suomi.fi-fullmakten tas stegvis i bruk i Livsmedelsverkets e-tjänster

Skatteförvaltningens Katso-kod och Katso-auktorisering ersätts stegvis under år 2020 med Suomi.fi-identifikation och fullmakt som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Ändringen gäller Livsmedelsverkets e-tjänster Hyrrä, Nekka och Livsmedelsanmälningar. Vipu-tjänsten berörs inte av förändringarna.

SLC - Julgran
Vartannat hem har en julgran på julen

Finländarna skaffar omkring 1,5 miljoner julgranar i år. Granar från odlingar och skogen är i år friska och av god kvalitet och barrar inte så mycket, påpekar Finlands skogscentral i ett pressutskick.

SLC - Staffan1
Staffan Björkell är ny chefredaktör för LF

SLC:s förbundsstyrelse har tisdag 17 december utsett Staffan Björkell, 34, till chefredaktör för medlemstidningen Landsbygdens Folk. Han efterträder Micke Godtfredsen som pensionerar sig i vår.

SLC - Fertilex 1
Klimatsmart gödselproduktion: Här torkar hönsen sin egen gödsel

Fertilex i Virmo i Egentliga Finland uppger att de är först i Norden med sin metod att producera ekologiskt hönsgödsel. Det speciella är att gödseln kommer på transportband direkt från en hönsfarm på andra sidan väggen. Samtidigt blåser stora fläktar in värmen från hönsen till torkanläggningen, där gödseln alltså torkas i värmen från hönsen själva.

SLC - Orvasrokeri4
Oravais rökeri firar 20-årsjubileum

När Oravais rökeri grundades för tjugo år sedan hade företaget bara åtta produkter. I dag uppgår antalet till ungefär sextio olika produktförpackningar. Nu satsar rökeriet på Sverige. Det är mycket på gång, säger vd Caj Norrgård.

SLC - Fiskodling1
Fiskodling ute till havs aktuellt i Jakobstadstrakten

Regeringen vill öka konsumtionen av inhemsk fisk. Vid sidan av vildfångad fisk är tanken att en större del av den inhemska produktionen ska komma från fiskodlingar. Havsområden i Jakobstad kan bli aktuella.

Åländska Leader-ledare kan ännu fördela 420.000 euro

På Lokalkraft Leader Ålands höstmöte den 25.11 november valdes tre nya ordföranden för organisationen. Brage Wilhelms är styrelsens ordförande, medan Therese Ling är ordförande för den lokala aktionsgruppen LAG och David Ståhlman ordförande för Fiskets lokala aktionsgrupp FLAG. Alla tre sitter i styrelsen.

Suomi.fi-fullmakten tas nästa år i bruk i e-tjänsten Hyrrä

Katso-auktoriseringen som erbjuds av Skatteförvaltningen ersätts stegvis med Befolkningsregistercentralens Suomi.fi-fullmakt under år 2020, meddelar Livsmedelsverket. Ändringen gäller bland annat Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä.

SLC - Dsc 2577
Strängare miljökrav bäddar för ökat träbyggande

Med tanke på allt mera rigorösa bestämmelser gällande koldioxidavtryck och det ständiga behovet av mera hållbara och kostnadseffektiva lösningar är träbyggande ett alternativ att föredra. Det framhåller professor Markku Karjalainen.

SLC - Vindkraft 1 A Webben
Kalax Vind Ab sysselsätter många entreprenörer

De aktuella vindkraftsparker som byggs finns oftast på privata skogsmarker. I Kalax, Närpes sysselsätter Fortums vindkraftsprojekt lokala och regionala entreprenörer och företag.

Har du åsikter eller idéer om biogas?

Arbetsgruppen som bereder regeringens nationella biogasprogram låter genomföra en webbenkät, där man har möjlighet att komma med åsikter och idéer om hur produktionen och konsumtionen av biogas kan främjas i vårt land.

Åland som varroafri zon bör nämnas i förordning

Ålands landskapsregering vill att Ålands status som varroafri zon inom EU ska tas med som en punkt i Finlands nya förordning när det gäller information om allvarlig risk för djursjukdom inom passagerartrafiken i Europeiska unionen.