Dsc 3553
Läget är mycket ekonomiskt utmanande inom pälsnäringen. Men hittills har pälsdjursfodertillverkaren Torp Frys inte behövt göra några nedskärningar trots minskade fodervolymer, säger företagets vd Bjarne Snellman.
Landsbygdsnäringar

Torp Frys håller ställningarna
trots svackan inom pälsnäringen

Coronakrisen har tillspetsat den prekära situation som pälsdjursnäringen har befunnit sig i under en lång tid. Utmaningarna till trots saknar Torp Frys vd Bjarne Snellman inte ljuspunkter att relatera till.

Den långvariga motvinden har definitivt hårdnat ytterligare för landets pälsdjursnäring under de senaste månaderna.

– Innan coronakrisen bröt ut fanns det vissa signaler på att läget var på väg att ljusna. Under krismånaderna har den utmanande situationen istället tillspetsats. Försäljningen vid den senaste auktionen var mycket dålig och Saga Furs har dragit tillbaka sitt foderförskott, säger Bjarne Snellman, vd för Torp Frys i Pedersöre.

– Finansieringsläget börjar vara akut för många farmare. En stor del av pälsdjursfarmarna har inte möjlighet att leva på gamla tillgångar. Tillgång till fortsatt finansiering är därför mycket viktigt. Samtidigt har bankerna blivit mera återhållsamma, fortsätter Snellman.

En typisk produktionsmässig konsekvens av nedgången är att farmarna är mera avvaktande i fråga om de egna produktionsvolymerna. Ifall krisen fortsätter fokuserar man eventuellt på att i första hand behålla avelsdjuren.

Septemberauktionen av stor betydelse

Det börjar vid det här laget vara 6-7 år sedan det senaste guldperioden inom pälsvärlden. Bjarne Snellman tror att en vändning kommer att inträffa förr eller senare.

– Den kommande hösten och septemberauktionen är av stor betydelse. Ifall coronapandemin skulle förvärras i köparländer ute i världen innebär det ytterligare ett bakslag. Nedläggningar inom branschen har redan skett och fler stängningar kommer att ske framöver. Men pälsfarmarna är – i likhet med bönderna – ett segt släkte. Jag tror definitivt att pälsbranschen har en framtid.

– Att förvänta sig priser på 180-200 euro för blårävskinn är inte längre rimligt. 110-120 euro är en mera sannolik nivå efter att efterfrågan och utbud är i balans igen, säger Snellman.

Ute på fältet har det bland annat föreslagits att staten skulle rycka in och stöda pälsnäringen tills den värsta ekonomiska svackan är förbi.

Enligt Bjarne Snellman vore en sådan aktion mycket önskvärd – trots att det handlar om en mycket omtvistad och debatterad näring ur politisk synpunkt.

– Den lösningen vore motiverad under en övergångstid – inte minst med tanke på att pälsbranschen genererar stora exportintäkter och skattemedel till landet. Upp till 300-400 miljoner euro, rentav 800 miljoner euro under de allra bästa åren. Vi har alltid klarat oss utan statliga stödpengar tidigare.

Inga nedskärningar

Pälsdjursfodertillverkaren Torp Frys har 61 år på nacken. Vid starten 1959 tog företaget avstamp med en besättning på 200 minkhonor.

Vid sidan av foderfabriken i Kållby föder företaget idag upp 8.000 rävar och 25.000 minkar vid en egenfarmanläggning i grannbyn Ytteresse. Den totala verksamheten sysselsätter cirka 20 anställda.

Trots att de genererade fodervolymerna har minskat med 30-40 procent på sistone har några permitteringar inte varit aktuella tillsvidare.

– Vi har investerat i en effektiverad produktionslinje i foderfabriken. Inte heller tidigare har det behövts så mycket folk på golvet. Alltid bör det finnas några personer som ser över produktionen, säger Bjarne Snellman.

– Däremot kan det hända att vi minskar på vår farmverksamhet i viss mån om den negativa utvecklingen fortsätter, säger Snellman i samma veva.

En ljuspunkt för Torp Frys är att företaget nyligen har breddat sin verksamhet genom att teckna ett samarbetsavtal med Terjärv Frys.

– Från den 8 juni ansvarar vårt företag för Terjärv Frys fodertillverkning. Vi tillverkar fodret i Kållby och sköter också transporterna till kunder. Terjärv Frys är fortsättningsvis ett fristående bolag. Från och med årsskiftet kommer dock Torp Frys även att överta faktureringsuppgifterna.

– Det här samarbetsavtalet medför att vi räknar med en minskning av fodervolymerna på 10-15 procent under 2020. Utan avtalet hade nedgången landat på 30-35 procent, säger Snellman.

Nytt reningsverk är på gång

På den miljömässiga fronten håller Torp Frys som bäst på att anlägga ett nytt reningsverk för att mera effektivt kunna hantera det avfallsvatten som genereras vid foderfabriken.

– Reningsverket torde vara färdigt om cirka ett år. Hittills har vi inrättat en kemisk avdelning i verket. Nästa steg är att tillsätta en biologisk del.

– När vi tar i bruk det nya reningsverket kan vi släppa ut avfallsvattnet direkt i det kommunala avloppet efter att vi har renat det. Det separerade materialet transporterar vi sedan till Jeppo Biogas.

– Det är klart att bygget av den nya anläggningen kostar. Men samtidigt behöver vi inte längre föra allt avfallsvatten till Jeppo. Detta innebär en ganska snabb återbetalning.

– Man kan sammanfattningsvis säga att Torp Frys har satsat på cirkulär ekonomi i hög grad. Först används biprodukter från slakteribranschen i foderproduktionen vars avfall slutligen riktas till biogasanläggningen i Jeppo, tillägger Bjarne Snellman.