SLC - Mg 7765
Många viktiga förslag i glesbygdsrapport

Hela rapporten är viktig, men det finns en del förslag som har speciell betydelse för Svenskfinland. Det anser riksdagsledamoten Anders Norrback om slutrapporten från den parlamentariska arbetsgruppen för glest bebodda områden. Han har representerat SFP i arbetsgruppen efter att han blev invald i riksdagen.

SLC - Specialhuggare 1 A Webben
Specialhuggningar på hög höjd

Trädfällningar på högre höjd kräver precision och specialiserade skogshuggare som säkert tar ner träden bit för bit.

SLC - Arctic Wood 13 A Webben
Traditionella hantverkare bör kunna livnära sig på sitt yrke

Hur ska vi bära oss åt för att bäst bevara den nedärvda kunskap som finns inom traditionellt trähantverk? Och hur ska de hantverkare och fackmän som jobbar med timmer och trä gå till väga för att kunna finna sig en utkomst inom sitt skrå? Det är några av de huvudsakliga frågor som sju friluftsmuseer från Finland, Sverige, Norge och Ryssland funderar över i projektet Arctic Wood Network.

SLC - C8 B2 E450 80 Ce B24 C Be66 A9738 E4 B0361
EU-länderna vill hålla agrarbudgeten intakt

EU-länderna vill hålla jordbruksbudgeten på den nuvarande nivån under perioden 2021 till 2027. Det framgick av diskussionerna under måndagens ministermöte i Luxemburg. De flesta länder vill samtidigt hålla fast vid den nuvarande budgetramen.

Första delen av Åbolands Fiskarförbunds historik utgiven

Den första delen av Åbolands Fiskarförbunds historik har utkommit.

Nivåerna i nationella växthusstödet fastställda

Regeringen har fastställt de slutliga nivåerna för det nationella stödet till södra Finland och det nationella nordliga stödet för växthusproduktion i år.

Brexitdrabbade bönder och företagare kan få krishjälp

Bönder som drabbas extra mycket av en hård brexit, alltså om Storbritannien lämnar EU utan ett gällande avtal, kan komma att få hjälp av EU. Det blev klart när kommittén för de ständiga representanterna, Coreper, nyligen sa ja till kommissionens förslag om krishjälp.

SLC - 5494B34B 220C 497D 9E39 70Af167Ecc09
Gunnel Englund är årets matkulturstipendiat

Marthaförbundet firade den finlandsvenska matkulturdagen den 9 oktober på Kiala gård i Borgå. Gunnel Englund, jordbrukare och mathantverkare i Pellinge, utsågs under kvällen till årets matkulturstipendiat.

SLC - Dsc 2377
Biodlare visade film om biets fascinerande värld

Genom att visa den allmänbildande filmen ”Inte bara honung” på tre österbottniska orter har Svenska Österbottens Biodlare tagit ett steg mot en mera utåtriktad profil.

SLC - Dsc 2366
”Starkt entreprenörskap kombinerat med svenskt grupptänkande vore världsklass”

Attraktiva och framgångsrika landsbygdssamhällen, resiliens och smart specialisering var några huvudämnen som avhandlades på ett mångsidigt Nordregio-seminarium i Närpes i början av oktober.

SLC - Dsc 0420
Närpesiskt bröd hjälpte Skördefesten slå rekord

Också i år slog den åländska Skördefesten rekord både när det gäller publiktillströmning och försäljning. Solkulla Gårdsbageri som nu var med för första gången var en av de totalt 49 deltagare som bidrog till framgången med sin försäljning av bland annat Närpesbröd och ”smetamunkar” med glasyr och inbakad vaniljsmörkräm.

SLC - Vaag5
Många vägar i Österbotten kan inte längre repareras

Många vägar i Österbotten är i så dåligt skick att de inte kan repareras längre. Totalt handlar det om 670 kilometer väg som inte längre kan åtgärdas utan måste göras om helt. Situationen är allvarlig, meddelar NTM-centralen.