Ekoaktörer möttes för att diskutera export av ekologisk spannmål

I början av februari samlades aktörer inom ekobranschen till samarbetsmöte i Helsingfors för att diskutera export av ekologiskt spannmål. Träffen utgjorde en fortsättning på det möte som ordnades under KoneAgria-mässan i oktober för att diskutera marknadsläget.

Finska hushållningssällskapet lanserar nya servicepaket

Finska Hushållningssällskapet lanserar nya servicepaket inom lantbruksrådgivningen.

SLC - Dsc00432
Tips för spannmålsodlare: Dränera åkrarna och inte din ekonomi

Intresset var så stort att arrangörerna måste bära in extra stolar när ÅPF:s spannmålsutskott ordnade växtodlingskväll med SLC:s spannmålsexpert Rikard Korkman och odlingsrådgivaren Dennis Grönroos. Korkman lyfte bland annat fram möjligheterna till odlingskontrakt med garantipris och Grönroos betonade att odlaren alltid måste hålla koll på sina kostnader och dränera åkrarna i stället för sin ekonomi.

SLC - 20240308 103129
”Glyfosatfria” Luxemburg tvingades ändå backa från förbudet

Som ett av de första länderna i världen stoppade Luxemburg växtskyddsmedlet glyfosat. Men förbudet varade inte längre än i tre år, efter det att staten stämdes av globala agrarjätten Bayer. Vi bönder erbjöds också pengar av vår regering för att haka på frivilligt. Men nu när glyfosat åter är tillåtet, stoppas vi av kontrakten som vi band oss till då, säger Christian Wester, chef för landets största lantbruksorganisation.

Livsmedelsverket inleder omställningsförhandlingar

Livsmedelsverket inleder omställningsförhandlingar. Som en engångsinbesparing måste man spara in 4,4 miljoner euro redan i år. Dessutom har man ett sammanlagt inbesparingsbehov på ungefär 10 miljoner euro under åren 2025-2028.

SLC - Fmge6 Mar23 Ct
ÖSP:s fullmäktige vill att inhemska jordbruket får mer synlighet

Några protester och demonstrationer likt de ute i Europa planeras inte. Men på ÖSP:s fullmäktige konstaterades att jordbrukarna måste synas och höras bättre även här. Vi måste visa åt allmänheten att vi behövs, säger frilandsodlaren Christer Finne.

SLC - Fmge1 Mar23 Ct
Långgård på fullmäktige: ”Vi står inför ett vägskäl”

Om vädret blir gynnsamt går jordbruket i Finland mot en tidig vår. Men just nu finns det inte så mycket att glädjas över inför vårbruket. Lönsamheten på gårdarna har försämrats, stöden är sena, byråkratin ökar och obalansen i livsmedelskedjan har inte åtgärdats. Vi står inför ett vägskäl och nu krävs åtgärder för att förbättra jordbrukets situation, säger Tomas Långgård, ordförande för ÖSP.

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller möten i Reso

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller sina årsmöten onsdagen den 27 mars i Reso. Mötesplats är Raision Tehtaat vid Raisionkaari 1.

SLC - 1 Dadc066 9 E8 C 0 E49 B980 7 Aacf1 Be1 Fec
Frankrike och Polen vill bromsa Ukrainas EU-export

Både Frankrike och Polen förutsätter snara restriktioner för exporten av ukrainska jordbruksprodukter till EU. Utan skyddsåtgärder marscherar bönderna igen ut på gatorna, befarar ländernas statsöverhuvuden.

EU planerar tullar på rysk spannmål

EU-kommissionen bereder ett förslag att införa tullar på spannmål som importeras från Ryssland och Vitryssland. Tidningen Financial Times uppgav på tisdagen att en tull på 95 euro per ton spannmål skulle vara på förslag i Bryssel.

Ekotankesmedjan 2024 hålls i Vasa 5.4 – delta på plats eller via streaming

Nu är det hög tid att vi träffas igen på vårens Ekotankesmedja!  Och nytt för i år är att vi är tre arrangörer kring tillfället: projekt Eko+, Svenska Österbottens Ekologiska förening och SLC.

SLC - 0A728E56 D24E 4841 95D7 F2539Ec898Fb
EU-kommissionen vill häva obligatorisk träda

EU-kommissionen föreslår omfattande ändringar och mer flexibilitet i CAP-kraven. Bland annat signalerar kommissionen förslaget att häva den obligatoriska trädan, som är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken.