En majoritet av EU-länderna vill sänka vargens skyddsstatus

En majoritet av EU:s jordbruksministrar stöder kraven på sänkt skyddsstatus för varg, konstaterade Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnik vid veckans ministermöte. Han efterlyser snabba beslut av EU:s miljöministrar, som ansvarar för frågan.

SLC - D817Ed8F Db19 4690 9Fb0 47A50F0F9847
EU-ministrarna stöder bättre märkning av mat

EU:s jordbruksministrar diskuterade bland annat förberedelser för kriser och hantering av risker inom jordbruket. I anslutning till detta gick ministrarna igenom marknadsläget och dryftade ursprungsmärkning av livsmedel i EU.

SLC - Grano Ring Ahlberg Maj24 Nvk
Växthusodlarna återvände till Arkadiabacken

Under fredagen besökte SLC den årliga trädgårdsdagen i riksdagen. Tillsammans med Handelsträdgårdsförbundet överräcktes en vädjan till riksdagsgruppernas representanter. På plats infann sig både jord- och skogsbruksministern och miljöministern samt många andra riksdagsledamöter som i utbyte mot samtal fick med sig en portfölj med inhemska grönsaker.

SLC - 1650401553895 20191128 Ep 095605 A Gen 142
Tysk EU-politiker: Östeuropeiska autokrater missbrukar CAP-politiken

EU:s agrarpolitik är nödvändig för jordbruket, men systemet har svagheter. Ett exempel är jordbruksstöd som landar hos östeuropeiska miljardärer. Den tyska EU-politikern Daniel Freund (grön) påtalar problemen i en intervju för nyhetssajten Agra Europe.

SLC - F5E358Ea 1557 4340 85D5 96A72Bcee6F2
Tamboskap som betar ute kan skyddas med rovdjursstängsel

Finlands viltcentral beviljar avgiftsfritt rovdjursstängselmaterial till boskapsuppfödare. Men uppförandet och underhållet av stängslet ligger alltid på gårdsägarens ansvar.

SLC - Img 1907
Har regnskogen i Brasilien en framtid?

Då man läser tidningar, sociala medier eller ser på TV får man lätt bilden av att Amazonas regnskogar till stora delar försvunnit och att resten är akut hotade. Utan att på något sätt negligera det tryck regnskogen står inför eller ekosystemets betydelse så blir bilden på plats en lite annan och kanske mer nyanserad.

SLC - Simmar I Amazonfloden 1
Att simma med krokodiler

Det är en omvälvande känsla att besöka Amazonas regnskog för första gången. I tropikerna har jag varit tidigare och också i tropisk regnskog. Men trots det.

SLC - Catrin 1
Catrin ger tips om lönsamhet och glädjerustar gammalt torp

Ålands Hushållningssällskaps nya affärsutvecklare Catrin Sandström trivs med ordning och reda och ser framemot att sätta sig in i sin nya tjänst.

SLC - 20240429 162739
9 ton kryddväxter blir mat under OS i Paris

Under två veckor ska bl.a. 18 ton potatis och 9 ton kryddväxter levereras till OS-idrottarna. 75 procent av maten är odlad i Frankrike. Bara det inte blir trafikkaos kommer allt att gå bra, säger odlaren Grégoire Maurice och som fått en beställning på nästan en miljon färska kryddväxter. De ska plockas bara dagen innan de levereras och tillagas.

SLC - Potatis2 Maj24 Ct
Unga potatisodlare har siktet inställt på framtiden

De var med i traktorn redan som små. Men nu har Jonathan och Robin Träskvik satt sina första potatisar som riktiga jordbrukare. Bröderna tog över gården i Lappfjärd i början av året och har investerat friskt för framtiden.

SLC - 20200407 Vastankvarn Skallas
Optimera lusernens vigör!

Alla överåriga och fleråriga grödor ställs inför vinterhalvårets utmaningar. De fleråriga grödornas övervintring påverkas förutom av etableringen också av den skötsel de erfar under sin liggtid.

SLC - Bayer Cross 1
En intensiv EU-lobbyism finslipar politiken i Bryssel

Bryssel betecknas ofta som en smältdegel för ihärdiga och envisa lobbyister som gör allt för att i hemlighet påverka utformningen av politiska beslut i EU-organen. Å andra sidan kan lobbyisterna också bidra till att finslipa lagstiftningen i en mer praktikabel riktning.