År 2024 bärgades en normal spannmålsskörd på 3,2 miljarder kilo, vilket var en ökning med cirka 260 miljoner kilo jämfört med föregående år. Skörden räckte till för den inhemska spannmålsanvändningen, uppger Naturresursinstitutet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
– En levande och attraktiv landsbygd är av central betydelse för framtidens matproduktion och jordbruk. Jordbrukarna behöver ett samhälle med tjänster, infrastruktur och andra företagare omkring sig, betonade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah i sitt anförande vid EU:s landsbygdskonferens Rural Pact i Kortrijk i Belgien förra veckan.
Hos tamduvor som påträffats döda i Karleby har det konstaterats fåglarnas paramyxovirus typ 1 (PMV-1). Inom en vecka hade över tio döda tamduvor hittats i området där viruset påträffades, meddelar Livsmedelsverket.
Sucros Oy, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har ingått branschavtal för år 2026. Sockerbetspriset sjunker, men prisnivån förblir konkurrenskraftig. Intresset för sockerbetsodling är starkt.
På fältträffarna diskuteras markstruktur, dränering och hur god markvård kan ge större skördar med mindre insatser.
Perho restaurang- och hotellskola har på sitt campus i Malm, Helsingfors, en läroomgivning kring hållbar matproduktion för studerande, Green City Farm. Där kan studerande under ledning av Heidi Hovi-Sippola som ansvarar för odlingen handgripligen få en uppfattning om vad begreppet från jord till bord innebär.
EU-kommissionen planerar en kampanj för europeiska livsmedel. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav nyligen planer att stöda marknadsföringen av livsmedel som framställs i den europeiska unionen.
Australiensiska forskare har skapat världens första genetiska värmetoleransindex för kor. Det kan hjälpa att veta vilka kor som avkastar mest mjölk i varma temperaturer. Även i Skandinavien måste vi förbereda oss för en varmare framtid, säger svenska forskaren Lena-Mari Tamminen som också satt fokus på värmestress för kor.
Nötköttsuppfödaren och travtränaren Barbro Carlsson från Haddnäs gård i Lemland såg genast affärsmöjligheter när köttexperten Maiju Pesonen från Naturresursinstitutet Luke visade hur man med ultraljud kan fastställa köttets fetthalt och marmorering på levande djur.
Odlingen av fodermajs har ökat i Pedersöre. En som valt att testa på den grödan i år är mjölkproducenten Mikael Lasén. Nya hybridsorter och odling med fiberduk har ökat intresset för grödan som medför en komponent till i foderstaten.
En hotande pandemi av högpatogen fågelinfluensa (HPAI) är igen i faggorna, varnar både EU-kommissionen och FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Den potentiella risken för en global spridning har ökat markant, framhåller experter.
Stigande kostnader och låga producentpriser. Samtidigt har nya regler som styr finansieringssektorn ytterligare försvagat jordbrukarnas rörelseutrymme. LF har träffat en jordbrukare som försöker styra upp sin ekonomi – men bankens bemötande förbryllar.