Japansk kodynga blir bra raketbränsle

Enligt ett japanskt uppstartföretag kan kogödsel bli en viktig råvara för framställning av billiga och miljövänliga raketbränslen. Bränslet är ekologiskt hållbart och kostnadseffektivt, framhåller företaget Air Water, som har specialiserat sig på industrigaser.

SLC - Leksaker1 Dec23 Ct
Daghem fick nya leksaker av Sideby lokalavdelning

Likt många andra funderar Sideby lokalavdelning av ÖSP på nya aktiviteter. De senaste besluten har dock inte riktat sig till medlemmarna – utan till lokalsamhället. Bland annat har man sponsorerat leksakstraktorer till det lokala daghemmet.

SLC - Photo 5 1 2024 15 32 02
Dags att anmäla sig till Må Bra-dagen i Vasa

Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt, LPA, bjuder in österbottniska lantbruksföretagare till en Må Bra-dag i medlet av februari. Temat i år är ”Lätta på lasset!” och bland programpunkterna finns två författare med stark koppling till landsbygden samt en fysioterapeut specialiserad på psykofysiskt arbete och företagshälsovård. Jag hoppas att våra bönder tar ett så här fint tillfälle i akt, säger Susann Rabb som är projektarbetare för Ta hand om bonden.

SLC - Vann1 Dec23 Ct
Tog forskningen till en ny nivå – nu går Vänninen i pension på sikt

Forskning och utveckling har alltid varit en ambition inom växthussektorn i Närpes. Men Irene Vänninen tog det arbetet till en ny nivå. Efter sju år som projektledare går hon på sikt i pension och lämnar tomatriket.

SLC - Lpx 00089003
Ny fransk lag skyddar bönder mot klagomål om råmande kor

En ny lag ska skydda franska bönder mot grannens omotiverade klagomål över oljud och lukter som uppstår som en följd av det normala arbetet på en bondgård. Problematiken har blivit vanligare i takt med att fler stadsbor flyttar ut till landet.

SLC - Erik Oljemark 1
Erik står för ett omfattande yrkesvärv med och för lantbruket

I samband med Nyländsk Bondedag i slutet av november tilldelades Nylands Svenska Lantbrukssällskaps tidigare ordförande Erik Oljemark Finska Hushållningssällskaps medalj i silver. 2022 lämnade han över ordförandeklubban i NSL och i augusti var det dags för generationsväxling på hemgården i Borgå. Ett långt och omfattande yrkesvärv inom lantbruksbranschen börjar därmed närma sig sitt slut.

SLC - Ordf2 Jan24 Ct
Granö-Ring ny ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott

Ett växande intresse för lantbrukspolitik och möjlighet att påverka. Det fick Emma Granö-Ring att tacka ja till förfrågan att bli ny ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott. Vår bransch har genomgått exceptionella tider, säger hon.

SLC - Utskott4 Jan24 Ct
Mycket på agendan när ÖSP:s trädgårdsutskott höll årets första möte

I onsdags höll ÖSP:s trädgårdsutskott sitt första möte för året. På mötet återvaldes Tore Svarvar till viceordförande och det var samtidigt det första där Emma Granö-Ring höll i ordförandeklubban.

SLC - Slf1 Dec23 Ct
SLF:s nya vd: Livsmedelsproduktionen är grunden för vår verksamhet

Rådgivningen har varit en viktig del i utvecklandet av det finländska jordbruket. Att säkerställa att jordbrukarna också i framtiden får rätt stöd är något som Alf-Håkan Romar kommer jobba för. I höstas valdes han till ny vd för SLF, Svenska lantbrukssällskapens förbund.

Oljeväxt- och sockerbetsutsäde får undantagslov för betning våren 2024

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i december beviljat undantagslov för användning av med Buteo Start FS 480-preparatet industriellt betat rybs- och rapsutsäde samt sockerbetsutsäde för sådd våren 2024.

SLC - Allekirjoitustilaisuus Marttila Antas Essayah 09 01 2023  3
Förhandlarna nådde resultat om den nationella stöduppgörelsen

Producentorganisationernas och jord- och skogsbruksministeriets förhandlare nådde i måndags ett förhandlingsresultat om den nationella stöduppgörelsen för år 2024.

SLC - Vaxtskyddsprogram
Handlingsprogrammet för hållbart växtskydd förnyas

En ny programperiod för det nationella handlingsprogrammet för hållbart växtskydd har inletts. Nya åtgärdshelheter och tekniska lösningar står för dörren, men mängdmässiga målsättningar är inte aktuella.