Jordbrukarstöd betalas ut i maj

I maj betalar Livsmedelsverket ut jordbrukarstöd för 2023.

Ta genast kontakt med sällskapen om du behöver hjälp med stödansökan!

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Eller funderar du på kraven i villkorligheten eller stödvillkor för t.ex. miljöersättningen eller miljösystemets åtgärder? Då står sällskapens växtodlingsrådgivare gärna till tjänst.

SLC - P059190 907244
EU ändrar sin kurs till förmån för bönderna

EU inför nya lättnader för jordbrukarna. EU-institutionerna har bland annat enats om att lätta på miljökraven och undanta små gårdar från kontroller. Men kritikerna befarar att förändringarna ska urholka EU:s gröna giv.

SLC - Pa Svingarden
Rättvis matproduktion på agendan då EU:s jordbrukschef kom på besök

Wolfgang Burtscher, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, besökte nyligen Finland. Burtscher besökte landet på inbjudan av MTK för att bekanta sig med vårt jordbruk och hur det påverkas av EU:s lagstiftning.

SLC - Varbruk3 Maj24 Ct
Värmen satte fart på vårbruket i Österbotten

En del inledde vårbruket redan för ett par veckor sedan. Men under förra helgen kom arbetet igång på allvar när det äntligen blev varmt. En av många som stortrivdes på åkern var den unge växtodlaren Filip Norrgård i Övermalax.

SLC - Mote6 Maj24 Ct
Essayah träffade ÖSP för diskussion om jordbruket

Förra veckan träffade ÖSP:s ledning jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (Kd) i Jakobstad. På mötet förde ordförande Tomas Långgård fram förbundets förväntningar på arbetet i regeringen, som inte har uppfyllts hittills.

SLC - Banknote Noteninspektion 2 High Resolution
EU uppmanas skärpa återkrav av felaktiga stöd

Det är inte ovanligt att EU betalar ut för höga belopp av jordbruksstöd. Under perioden 2014 till 2022 låg EU ute med 2,4 miljarder euro som borde återkrävas. EU:s revisionsrätt uppmanar nu kommissionen att effektivera kraven på återbetalningar.

SLC - Dover Ethan Wilkinson D Nb0 Hs8X B2 A Unsplash
Storbritannien återinför kontroller av EU-produkter

Mer än tre år efter den slutliga avskaffningen av brexit återinför Storbritannien fysiska kontroller av importerade animaliska och vegetariska produkter från EU. Handeln befarar stigande kostnader och mer byråkrati.

SLC - Lyckan E3 A2780 40Cm65
Ny digital tjänst: Blomsterprakt för mångfald

Företaget Lykkan lanserar en ny digital tjänst, Lykkan Flower Power, genom vilken företag och privatpersoner kan göra en inmutning på blommande fältkanter för odlingssäsongen 2024.

SLC - Af Spanien Gruppbild
Agroforstare bekantade sig med jord- och skogsbruk i Spanien

I mars fick medlemmarna i Svenska studenters Agro-Forst förening r.f. möjligheten att delta på en exkursion till Spanien. Under resan gjordes flera besök till intressanta företag och organisationer.

SLC - Myriameat Laborfleisch 48132900
Tyska forskare lanserar ”äkta” griskött utan slakt

Ett tyskt uppstartföretag inom biotechbranschen lanserar en ”äkta” grisfilé som i sin helhet produceras i celler utan tillsats av vare sig soja eller andra ingredienser i en slaktfri produktionskedja. Men en introduktion på marknaden torde dröja ett bra tag till.

Regeringen stöder höjning av tullarna på spannmål som importeras från Ryssland

EU bereder höjningar av de tullar som tas ut på spannmål, oljeväxtfrön och därav framställda produkter som importeras från Ryssland och Belarus. Regeringen understöder förslaget till förordning, meddelar Finansministeriet i ett pressutskick.