Jordbruk EU

Ekotankesmedjan 2024
hålls i Vasa 5.4 – delta på plats
eller via streaming

Nu är det hög tid att vi träffas igen på vårens Ekotankesmedja!  Och nytt för i år är att vi är tre arrangörer kring tillfället: projekt Eko+, Svenska Österbottens Ekologiska förening och SLC.

Vår gästföreläsare från Sverige i år är associate professor och tidigare forskningsprofessor i ekologiskt lantbruk Artur Granstedt. Artur Granstedt har under sin långa forsknings- och undervisningskarriär fördjupat sig i olika områden inom den ekologiska produktionen, t.ex. har han ifjol tillsammans med två andra forskare publicerat följande rapport ”Framtidssäkrat Jordbruk. Utvidgad studie och ekonomiska konsekvenser. Beräkning av klimatpåverkan och arealbehov baserad på 30 svenska gårdar med ekologiskt kretsloppsjordbruk”.

Ekoproducent Nina Långstedt från Krämars Gård i Svartå berättar under sitt inlägg att även som ekoodlare behöver vi utvecklas och bli ännu bättre på att ta hand om vår jord, ekologisk odling är bra men det räcker inte då vi talar om jordhälsa, människans hälsa och klimatförändringen. 

– Vi måste göra något mer, något annorlunda, något bättre, för jorden och för vår framtid på jorden, skriver Nina i sin blogg. Genom dessa tankar har hon kommit in på regenerativ odling där jordens hälsa ligger i fokus.

Är du intresserad av hur ekologisk produktion och konsumtion ser ut i andra länder? Anna Brunell föreläser om sin nyligen gjorda resa i Asien och Nya Zealand, där hon bekantat sig med bland annat ny odlingsteknik inom ekologisk odling.

Vi har också med oss under tankesmedjan krögare Mattias Åhman från restaurangerna Hejm och Fröj, som berättar för oss om varför kvaliteten på råvarorna är en av hörnstenarna i deras affärsidé. Under dagen presenterar Bertel Riska också sin sammanställda historik över ”Ekologisk odling i Österbotten”.

Susann Rännäri från Förbundet för ekologisk odling/Luomuliitto kommer också och ger oss aktuell information om eko-branschen i Finland, det finns utmaningar både vad gäller stödpolitik och marknad just nu men också ljusglimtar att ta fasta på. Luomuliitto har dessutom just gått med i Organic Climat Net tillsammans med tolv andra EU länder.

Kom ihåg att du kan delta i årets tankesmedja antingen på plats i Vasa eller via streaming. Ekotankesmedjan 2024 hålls som hybridmöte fredag 5.4 kl.10.00-16.00 Varmt välkomna!

Anmälan senast 3.4 till micaela.strom@nsl.fi eller ann-sofi.ljungqvist@yrkesakademin.fi. Mer info hittar ni i Händelsekalendern på www.ekoplusnu.fi.