SLC - Img 5591
Ingemos mat mellan bokpärmar

Inhemska, närproducerade råvaror som tillreds med kärlek och van hand med traditionella och också mindre traditionella knep. Det är Kyrkslättsbon Ingemo Fröbergs matlagningsfilosofi i ett nötskal.

SLC - Dsc00402
Exceptionellt bra med fett på köttet men producenterna får prisavdrag

Ett 40-tal åländska köttproducenter, restaurangkockar och blivande kockar från Ålands hotell- och restaurangskola samlades förra veckan på Ålands Landsbygdscentrum för att utveckla och förfina sin smak för köttkvalitet.

Rödbrokig ost och SRB-kött

Ålands Hushållningssällskaps ordförande Carin Holmqvist är riktigt nöjd efter den första träffen om kött enligt konceptet Exceptionell råvara.

SLC - Praktikv2 Mar24 Ct
Årets praktikvärd kan erbjuda mångsidig inlärning i arbetet

I dag utför studerande en stor del av utbildningen ute i arbetslivet. En som tagit emot unga på praktik i många år är Markus Gäddnäs, mjölkproducent i Larsmo. Förra året utsågs han till årets praktikvärd av Optima och ÖSP. Det är alltid roligt och givande att få en utmärkelse och uppskattning för att man gjort en insats. Jag är mycket tacksam över det, säger Markus Gäddnäs.

SLC - Feuerwehrubung Mahdrescher 48080832
Tyska brandkårer tränar tröskolyckor

Skördetröskor är komplicerade maskiner som ofta strejkar. Under den bråda skörden kan tröskan fattar eld. I ogynnsamma fall kan personer hamna i kläm på en tröska. I Tyskland har frivilliga brandkårer börjat träna olycksfall på tröskor.

SLC - Kambodja 2
En mina tog Phen Bans båda ben – nu försörjer han sig på jordbruk

75 procent av Kambodjas 17 miljoner invånare lever på landsbygden. De flesta försörjer sig på jordbruk. Det är tungt kroppsarbete som gäller, något som tvingar bönder med funktionsnedsättningar att vara innovativa.

SLC:s sockerbetsutskott höll möte

Under SLC:s sockerbetsutskotts möte i februari var det transportersättningens de minimis-tak och de goda utsikterna inför den kommande odlingssäsongen som stod på agendan.

SLC - Groenne Grise Vildledning Eller Ej 2
Danish Crown förlorade rättsfall mot ”klimatgris”

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har lidit ett nederlag inför Danmarks högsta domstol. Enligt domstolen har koncernen vilselett sina kunder med en kampanj för ”klimatvänligt” griskött. Kampanjen hade muterat till ”gröntvätt”.

SLC:s företagarutskott diskuterade gårdarnas ekonomiska utveckling

SLC:s företagarutskott höll möte förra veckans onsdag. Under mötet diskuterades jordbrukets strukturomvandling och diversifieringsmöjligheter samt gårdarnas ekonomiska situation. Dessutom gjordes ett besök på Saga Furs i Vanda.

SLC - Westerlund Fritzen 1
Finska Hushållningssällskapet startar demonstrationsodlingar vid Brusaby

Kommande odlingssäsong startar rådgivningsorganisationen Finska Hushållningssällskapet demonstrationsodlingar på Axxell Brusabys åkrar i Kimito. Projektet genomförs i samarbete med Axxells naturbruksenhet Brusaby.

Ekoaktörer möttes för att diskutera export av ekologisk spannmål

I början av februari samlades aktörer inom ekobranschen till samarbetsmöte i Helsingfors för att diskutera export av ekologiskt spannmål. Träffen utgjorde en fortsättning på det möte som ordnades under KoneAgria-mässan i oktober för att diskutera marknadsläget.

Finska hushållningssällskapet lanserar nya servicepaket

Finska Hushållningssällskapet lanserar nya servicepaket inom lantbruksrådgivningen.