4 Hgarden19042023 5
Ålandsfårets svarta lamm på den åländska 4H-gården som torde vara unik i sitt slag i Svenskfinland.
Livet på landet

4H-gårdens svarta lamm
är de nyaste kelgrisarna

En välrenommerad organisation som Ålands 4H-distrikt har naturligtvis inga svarta får, men vårens tre helsvarta lamm kan förutspås bli den åländska 4H-gårdens nya publikdragare.

Gårdens tackor av rasen Ålandsfåret är båda gråa, så 4H-ledare Kadi Henell konstaterar att pappan måste ha väldigt starka gener för färganlag eftersom årets alla lamm är svarta.

När Landsbygdens Folk gör ett nedslag på 4H-gården i Jomalaby norr om Mariehamn finns där bara ett par tre föräldrar med småbarn samt 2,5-årige Theodor Lindroos från Sundom i Vasa tillsammans med sin mamma och hennes åländska farmor och farfar.

– Men jag har just vinkat av en grupp på sju personer, påpekar Kadi Henell, som sköter ruljansen tillsammans med de två andra 4H-ledarna Anki Håkans och Malin Hagström samt 4H-distriktets verksamhetsledare Marina Ekqvist.

Kadi berättar att maj månad blir en väldigt intensiv period.

– Då har många skolor och daghem bokat in sig för guidade turer. Och på somrarna märker man att det finns många turister bland våra besökare.

4 Hgarden19042023
För att vara en minigris har Leiff en imponerande hängmage. För honom är det spirande nya gräset viktigare än Theodors beundran.

Populär minigris

4H-gården som ligger i anslutning till Ålands landsbygdscentrum är ganska sparsmakad som djurpark med ”bara” åtta olika arter. Förutom får, höns, kalkoner och ankor finns där getter, kaniner och katter.

Under maj månad flyttar det även in marsvin på gården.

Dessutom finns minigrisen Leiff, som enligt Kadi tillsammans med lammen och killingarna blir många besökares favorit.

– Antingen gillar besökarna honom väldigt mycket eller inte alls, konstaterar Kadi.

Sjuårige Leiff, som också har det officiella namnet Strandhagens Lille Angus, tycks dock vara en självsäker herreman som betar lugnt av vårens första gröna grässtrån utan att låta sig störas av de starka känslor han väcker hos både ung och gammal.

4 Hgarden19042023 10
Med personalens lov får besökare gå in till getternas hage, men vid grinden finns också en liten lapp som påpekar att djuren inte får matas utan personalens lov. Det brydde sig inte Theodor om, han kan ju inte läsa.

Stort inhägnat område

För några år sedan flyttade 4H-gården till större utrymmen, vilket medförde att också Ålands veterantraktorklubb kunde göra sin utställning större. Kadi Henell är mycket nöjd med det nya arrangemanget.

– Vår stora sandlåda är väldigt populär hos många som kommer hit och hela området är inhägnat med staket så man behöver inte oroa sig för att barnen rymmer.

I direkt anslutning finns en annan hage med getter som härstammar från Wätteros gård i Lemland där Lita Gustavsson producerar getost.

Med personalens lov får besökare gå in till getternas hage, men vid grinden finns också en liten lapp som påpekar att djuren inte får matas utan personalens lov.

– Visst finns det dom som ändå matar djuren, men det är inget stort problem, tycker Kadi.

4 Hgarden19042023 8
4H-distriktets gårdsansvariga Anka Håkans och hennes kolleger ger också besökare chansen att komma i närkontakt med 4H-gårdens getter.

Fiske med proffsguide

Åländska 4H har också en uppsökande verksamhet och ledarna åker ut till kommunerna för att bland annat ordna pysselkvällar.

– Och i kväll ska jag och sex anmälda barn fiska i Lemland tillsammans med professionella fiskeguiden Ingmar ”Pingo” Eriksson, berättar 4H-ledaren Anki Håkans.

I vintras fiskade 4H-medlemmar också på isen i närliggande Jomalaviken och på våren får intresserade barn hjälp att komma igång med egna odlingar.

Dessutom fungerar 4H-gården också som gnagarhotell till stor glädje för djurägare som ska resa bort och inte har någon som kan ta hand om djuren.

– Vi tar främst emot kaniner och marsvin, berättar Kadi samtidigt som Linda Smith och Crister Eriksson kommit för att hämta hem sina kaniner av rasen Rex och Belgisk jätte med extra långa ståtliga öron.

4 Hgarden19042023 2
Belgiska jättekaninerna Wilma och Boris som är av rasen Rex kan få tryggt boende genom Hotell Gnagaren när det behövs. Kunnig och glad personal och fina utrymmen för djuren.