Mg 8904
Statsminister Juha Sipilä meddelade vid en presskonferens fredag förmiddag att han och hans regering avgår. Regeringen fortsätter som tjänsteministär.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Viktiga lagar förfaller, regeringen avgick

UPPDATERAD OCH KORRIGERAD 11.3 KLOCKAN 15.40 OM AVBYTARSYSTEMET
UPPDATERAD 8.3 klockan 15.05 MED SEBIASTIAN HIELMS KOMMENTARER
Statsminister Juha Sipilä (cent) meddelade fredag förmiddag på en presskonferens i Villa Bjälbo att han och hans regering avgår.
Orsaken är att reformen av landskapen och av social- och hälsovården, känd som ”SOTE”, inte kan behandlas färdigt av den sittande riksdagen.
– Det handlade om en av de viktigaste reformerna vi hade att genomföra, och jag beslöt därför att lämna in min avskedsansökan, sade statsministern. Jag är i alla fall redo att diskutera med alla partiledarna om vad vi ännu kan föra framåt, sade han vidare.

Regeringen Sipilä fortsätter som tjänstemannaministär tills en ny regering har utsetts efter riksdagsvalet i april.

Senare under fredagen meddelade riksdagens talmanskonferens att riksdagen inte längre har förutsättningar att behandla vare sig landskapslagarna eller social- och hälsovårdsreformen.

Viktiga lagförslag förfaller

Regeringens avgång medför samtidigt att viktiga lagar för landsbygdsnäringarna, lagen om djurens välbefinnande eller lagen om djurvälfärd som den heter i propositionen, samt livsmedelslagen förfaller.

De här lagförslagen måste alltså tas upp till ny behandling efter riksdagsvalet. Det är möjligt att det inte blir nödvändigt att börja om från noll, men proceduren med jord- och skogsbruksministeriets beredning, statsrådets proposition och remissbehandling i riksdagen måste genomföras.

I regeringsprogrammet ingick också en skrivning om en översyn av avbytarsystemet, men beredningen hann inte föra ett lagförslag till regeringen.

– För jord- och skogsbruket är det särskilt beklagligt att lagen om djurens välbefinnande måste gå igenom en ny beredning, säger SLC:s ordförande Mats Nylund. Från producenthåll hade vi lyckats förhandla oss fram till sådana villkor i lagförslaget, att husdjursgårdarna kunde leva med dem. Samtidigt som djurens välmående skulle främjas, så hade inte villkoren drabbat vår konkurrenskraft allt för hårt. Vi har också delvis vår jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) att tacka för det, eftersom han konsekvent höll på att den kommande lagen inte fick drabba produktionskostnaderna för hårt jämfört med produktionen i våra närmaste grannländer. Men det finns starka politiska spänningar kring djurens välmående, vilket vi alla vet och det är inte säkert att följande regering kommer att vara lika tillmötesgående, säger Mats Nylund. Det kommer förstås att mycket långt bero på regeringens sammansättning.

Kanske en mindre reform av livsmedelslagstiftningen

När det gäller livsmedelslagen tror Mats Nylund inte att situationen är lika spänd efter valet.

Jord- och skogsbruksministeriets direktör för livsmedelssäkerhet Sebastian Hielm bekräftar för LF att det inte torde finnas förutsättningar för en fortsatt beredning i den nuvarande riksdagen av den lagstiftning som bundits till landskapsreformen. Det gäller också lagen om djurens välbefinnande och livsmedelslagen. Det är för närvarande lite öppet hur man tar upp beredningen efter valet.

– Det är möjligt att vi kommer att bereda en mindre reform av den nuvarande livsmedelslagstiftningen, innan vi föreslår en totalreform, säger han till LF. Det skulle till exempel handla om praktiska ändringar som då kan träda i kraft tidigare, än om man samlar allt i en totalreform.