Arsm1
I måndags inledde ÖSP:s lokalavdelningar årsmötesserien. Förs ut var Munsala där lokalavdelningens ordförande Sebastian Pott (till vänster) öppnade mötet. Bredvid honom Steve Nyholm och sekreterare Magnus Berg. Mötet ordnades tillsammans med Nykarleby lokalavdelning.
Jordbruk SLC

ÖSP:s lokalavdelningar
inledde serien av årsmöten

I måndags inledde ÖSP:s lokalavdelningar sina årsmöten. Först ut var Nykarleby och Munsala lokalavdelningar som gästades av förbundets viceordförande Niclas Sjöskog. De kring 35 medlemmarna fick också höra om partiell ålderspension.

– Då var årsmötet öppnat, konstaterar Sebastian Pott, ordförande för Munsala lokalavdelning.

I måndags inledde ÖPS:s lokalavdelningar årsmötesrumban. Först ut var Munsala och Nykarleby som först avverkade de officiella möteshandlingarna i skilda rum i nyrenoverade Munsalagården. Drygt 20 medlemmar som hör till Munsala lokalavdelning dök upp.

– Vi har betydligt fler medlemmar än så och jag skulle gärna se att fler dyker upp. Årsmötet är ett av få tillfällen när medlemmarna har möjlighet att få en stor mängd viktig information, säger Pott.

Men han har förståelse för att det är svårt att locka många medlemmar till årsmötet.

– Djurbönderna har sysslor både morgon och kväll och det finns helt enkelt inte tid att delta. Timmarna på dygnet räcker inte till. Kanske borde man satsa på någon form av evenemang som sträcker sig över en hel dag och bjuder på flera olika aktiviteter? I somras hade vi en aktivitet där vi bjöd på hamburgare och då kom cirka 40 medlemmar. Att bjuda på något tror jag är viktigt, säger Pott.

Varför har du valt att engagera dig som förtroendevald?

– Jag har tidigare varit aktiv inom ungdomsföreningen i Pensala så att vara med i styrelser och liknande är inget nytt för mig. Utöver det är jag intresserad av jordbrukspolitik och vill vara med och påverka, säger han.

Arsm4
ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog berättade om aktuell jordbruksinformation på Nykarleby och Munsala lokalavdelningars årsmöte i måndags. Han inledde med att välkomna två nya ÖSP-medlemmar, Tobias och Tea Hagman.

Berättade om verksamheten

Drygt femton medlemmar deltog från Nykarleby så totalt uppgick antalet deltagare till cirka 35 när de båda höll gemensamt vårmöte. På plats i Munsalagården var ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog som berättade om aktuell jordbrukspolitik och förbundets verksamhet.

– ÖSP har arbetat mycket med mediestrategin och är i dag aktivt på sociala medier, numera också på Twitter. Det är viktigt att vi är aktiva på sociala medier.

Han behandlade också CAP-2027 i korthet. Sjöskog är i likhet med många andra orolig över att kommissionens förslag innebär mindre finansiering.

– Det är aldrig bra att börja diskutera med ett minus först. Men ÖSP och SLC arbetar nu hårt för att försvara nuvarande finansiering och för att byråkratin ska minska. Vi vill också gynna aktiv odling i kommande CAP.

Sjöskog hoppas också att nuvarande riksdag hinner godkänna den nya djurvälfärdslagen. Det enda som kvarstår är att godkänna den i stora salen.

– Vi har jobbat mycket med lagen som till en början var mycket dålig. Men vi kan leva med det här förslaget och en viktig sak var att skrivelsen om ”djurens egenvärde” inte längre finns med. Ingen kunde definiera vad det innebär i praktiken och därför togs det bort, säger han.

Bra förslag i rapporten

Reijo Karhinens rapport om bättre lönsamhet för jordbruket har varit på tapeten sedan den publicerades. Sjöskog konstaterar att det finns många bra förslag på hur jordbrukets inkomster ska öka.

– Det är mycket vi kan göra själva, som rapporten säger, till exempel att bli bättre på att försöka sänka våra kostnader. Sedan är vi kanske också för dåliga på att kräva tillräckligt med betalt av våra egna företag. Det hänger så klart på att handeln betalar mera, men vi kan kanske bli mera högljudda och ställa högre krav på våra företag, säger han.

Något som vore viktigt, enligt Karhinen, är också att handelsledet blir transparentare.

– Handelsledet borde börja dela med sig av sina kunduppgifter. Vilka produkter efterfrågas och vad ska vi odla och producera? Det vore viktigt för alla aktörer i livsmedelskedjan. Sedan vore det också bra att handeln skulle ha skilda hyllor för finländsk mat. Det finns motstånd mot det, men en K-handlare har gjort det och fick mycket uppskattning. Så det är ingen omöjlighet om viljan finns, säger Sjöskog.

Arsm6
LPA-ombudsmannen Annika Grannas deltog i årsmötet i Munsalagården. Hon berättade bland annat om fördelarna med partiell ålderspension.

Partiell ålderspension omtyckt

I måndags höll också Karleby, Nedervetil och Purmo lokalavdelningar årsmöten. Rumban fortsätter de två kommande veckorna. Årsmötena är ett bra tillfälle att få information och i Munsala fick deltagarna också höra om partiell ålderspension.

– Partiell ålderspension är ett fördelaktigt alternativ som möjliggör att lyfta en del av pensionen och jobba mindre och längre. Efter att den infördes har det varit ett omtyckt alternativ och intresset har varit stort. Vill ni veta mera ska ni ta kontakt, säger Annika Grannas, LPA-ombudsman i området Vörå-Karleby.

Hon beskriver partiell ålderspension som ett bättre system än det tidigare deltidspension.

– Det här systemet är lättare än systemet med deltidspension. Syftet med partiell ålderspension är just att man kan minska arbetsbördan så det passar de som vill arbeta mindre.

Grannas tog också upp att det är bra att betala lön åt familjemedlemmar som vill eller kan arbeta på gården. Utbetalas lön så är det också bra att betala in pensionsförsäkring.

– Staten är med och subventionerar LFÖPL-försäkringen med hälften så det blir ganska förmånligt. Men det är bra att ge en försäkring till familjemedlemmar som kan arbeta. Om arbetet i företaget varar mindre än fyra månader behöver försäkring inte tas och om de slutar eller flyttar bort ska den avslutas.

På årsmötet bjöd också Mathias Rönnqvist på Berner på en föreläsning.