Vildsvin Luke 1
Jakten på vildsvin underlättas av utrustning för mörkerseende, som kikare och kikarsikte. Utrustning för mörkerseende kräver dispens från Finlands viltcentral.
Jordbruk Globalt Marknad

Vildsvinsstammen i Finland
har minskat med en tredjedel

Enligt naturresursinstitutet Luke har vildsvinsstammen minskat med en tredjedel och uppgick i januari 2019 till 1.500-2.650 individer. Tyngdpunktsområdet och utbredningen håller också på att förändras.

Det händer någonting med vildsvinstammen i Finland. Den nationella ökningen har avtagit och stammen har de facto minskat med en tredjedel från föregående år. Fortfarande förekommer flest vildsvin i sydöstra Finland och östra Nyland, men tyngdpunkten håller på att flyttas mot just östra Nyland. Samtidigt fortsätter också utbredningen västerut.

Det här utgående från naturresursinstitutet Lukes uppskattning. Uppskattningen bygger på en statistisk metod och visar att antalet vildsvin i januari 2019 uppgick till 1.500-2.650 individer. Utifrån de observationer som jägarna gjorde vid älgjakten 2018 förekommer flest vildsvin nationellt sett fortfarande i östra Nyland och sydöstra Finland.

Den nationella vildsvinsstammen beräknas nu vara drygt en tredjedel mindre än året innan, då den var 2.100-5.450 individer. Till den minskade mängden bidrar inte enbart den verkliga minskningen av stammen utan även osäkerhetsfaktorerna med metoden.

Stammen har blivit mindre till följd av jakt och eventuellt på grund av att antalet individer som kommit över östgränsen är färre. Enligt naturresursinstitutets specialforskare Mervi Kunnasranta är det också möjligt att stammens storlek hade överskattats 2017.

– Det finns en del osäkerhetsfaktorer med de metoder som använts, konstaterar hon.

Metoderna blir bättre

Metoden för stamuppskattning utnyttjar flera olika informationskällor. Till de viktigaste källorna hör jägarnas uppskattningar av antalet vildsvin i sina områden och informationen om fångsterna.

Det finns flera osäkerhetsfaktorer med stamuppskattningar, och därför beskriver det numeriska resultatet snarare storleksklassen, det är ingen exakt beräkning av antalet individer.

– Men tack vare jägarna och att de ständigt uppdaterar sin tekniska utrustning, med mörkerkikare och liknande, blir vår uppfattning om vildsvinstammens storlek bättre hela tiden, säger Kunnasranta.

Naturresursinstitutet har utvecklat uppskattningen av vildsvinsstammen sedan 2017. Uppskattningen blir också noggrannare i och med att tidsserierna blir längre.

Vildsvin Luke 2
Mervi Kunnasranta, specialforskare vid naturresursinstitutet Luke, berättar att ökningen har avtagit. Vildsvinsstammen i Finland har de facto minskat med en tredjedel från föregående år. Fortfarande förekommer flest vildsvin i sydöstra Finland och östra Nyland och tyngdpunkten har nu flyttat allt mer mot östra Nyland. Samtidigt fortsätter också utbredningen västerut.