Dsc01358
Andreas Nordlund och Ronja Brenner har redan byggt ett en kilometer långt tredubbelt elstängsel för sina utegrisar och bestämt sig för att fortsätta med sitt företag Nygårds skogsgrisar på Åland.
Jordbruk

Stängseltips från Kimitoön
hjälpte Ålands skogsgrisar

När tre vildsvin på senhösten i fjol plötsligt upptäcktes på Åland blev det på grund av de stränga skyddskraven som en följd av smittorisken för afrikansk svinpest nästan dödsstöten för Ålands enda uppfödning av utegrisar.

Men efter kontakter med en uppfödare av ullgrisar på Kimitoön och löfte om bidrag från landskapsregeringen har paret Andreas Nordlund och Ronja Brenner redan byggt ett en kilometer långt tredubbelt elstängsel och bestämt sig för att fortsätta med sitt företag Nygårds skogsgrisar i Sund Mångstekta.

– Men inkomstmässigt blir det ganska mycket sämre när vi tvingas minska antalet djur från 90 till ungefär 30 nu i sommar. Vi har också höjt priserna, men det har vår kundkrets accepterat så länge vi orkar kämpa på, säger Andreas Nordlund.

Han hoppades ännu i november i fjol att Åland skulle få dispens från de hårda krav på elstängsel som infördes för att den fruktade afrikanska svinpesten inte skulle spridas till Finland.

Då fanns inga vildsvin på Åland, men i slutet av november sågs plötsligt tre vildsvin på golfbanan i Kastelholm, som fågelvägen bara ligger ca en mil från Nygårds i Mångstekta.

Studiebesök till Kimitoön

Två av dessa vildsvin har skjutits under vintern, men redan före det bestämde sig paret Nordlund-Brenner för att trots allt försöka fortsätta med sin uppfödning av utegrisar.

Förutom att grisköttet haft god åtgång har Nygårds skogsgrisar också blivit ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer och andra grupper.

Efter att tidigare i vintras ha träffat Kasper Lindroos på Mellangårds i Vestlax på Kimitoön för ”utbyte av idéer” kom Andreas på ett enklare och lättare sätt att bygga de tredubbla elstängsel som myndigheternas kräver för att ge tillstånd för uppfödning av utegrisar.

Nu har han redan byggt en kilometer elstängsel och det ska bli två kilometer till.

– De maximalt 15.000 euro som landskapet beviljat för stängselstöd räcker till 2,8 kilometer, påpekar Andreas.

Kan sökas i efterhand

Stödpengarna beviljades av lagtinget vid jultiden och nyligen har landskapsregeringen slagit fast detaljerade krav och regler för stängselstödet.

I beslutet påpekas uttryckligen att pengarna också kan ges för redan påbörjade projekt om ansökan lämnas in senast den 30 maj.

– Jag har enligt konstens alla regler byggt tredubbla elstängsel som förhindrar all kontakt mellan tamgrisar och vildsvin. Hoppas förstås att det blir godkänt, men ännu har ingen varit här och tittat på stängslet eller sagt något om konstruktionen.

Bristen på betesmark är ett av skälen till att Nygårds skogsgrisar nu tvingas skära ner. Där grisarna bökar blir det snabbt ”geggigt och lerigt” och med de nya stängselkraven går det inte att lika behändigt som förr att flytta grisarna mellan avgränsade mindre betesområden.