SLC - Kone Agria Agri Smart
AgriSmart kan användas för att planera precisionsodling

Programföretaget Suonentieto presenterade sin enstjärniga nyhet på KoneAgria i Jyväskylä nyligen. Nyheten är att programmet AgriSmart numera kan användas för att göra upp odlingsplaner för precisionsodling.

SLC - Kone Agria Avant Spridningsskopans Transportband
Avant visade fram foderskopa och e6

På KoneAgria visade Avanttecno fram sin nya spridningsskopa för färskfoder. Skopan är försedd med transportör i bottnen, den väger 325 kilo och rymmer 650 liter. Enligt Avant ska det lyckas att utfodra 50 kor på cirka 10 minuter.

SLC - Kone Agria Djurutstallning Jerseykon
Lyckat djurtema på KoneAgria

I år visades mjölkkor fram på KoneAgria. Det var ett nytt komplement till utställningen. Mjölkproduktionen har i vilket fall som helst av tradition varit i centrum på KoneAgria i Jyväskylä.

LF och SLC tackar KoneAgria-besökarna

Vi tackar alla våra besökare på Kone-Agria i Jyväskylä förra veckan. Vi har blivit kända för att ha kvistiga frågor i vår tävling, så också i år. Temat var mjölk och mjölkproduktion.

SLC - Dlr Stuttgart 2018 Laserdetektion Weinbau 2
Drönare söker upp svampsjukdomar i fält

Tyska flygingenjörer prövar ett lasersystem som från luften lokaliserar mjöldagg i fält. Utrustningen monteras i drönare som flyger över odlingen. Målet är att upptäcka svampsjukdomen i ett så tidigt skede att behovet av fungicider kan reduceras.

SLC - Betodling 1 Okt2018
Sexradig Vervaet 17T-upptagningsmaskin visades upp på maskindag

I grått men ovanligt milt oktober togs det upp sockerbetor för fulla muggar i Helsingby. Sockerbetsodlarna Martin och Christian Hoijar har effektiverat sin upptagningsteknik under det här året.

SLC - Vattenskyddsdag 1
Jordbrukets vattenskyddsfrågor engagerar sakkunniga

På tisdagen arrangerade Nylands NTM-central tillsammans med samarbetsparter en temadag med jordbrukets vattenskyddsfrågor i fokus på NTM-centralen i Helsingfors. En av föredragshållarna är Helena Äijö från Täckdikningsföreningen. Äijö berättar om en långtidsstudie som man bedriver tillsammans med Forskningsföreningen för täckdikning och Sven Hallins forskningsstiftelse.

EU beslutade om fiskekvoter för Östersjön 2019

EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutade om fiskekvoterna för Östersjön 2019 under det möte som rådet för jordbruk och fiske höll i Luxemburg den 15 oktober.

Oss bönder emellan-träffar i Nyland 7.11 och 13.11

Höstens första Oss bönder emellan-träffar går av stapeln i Nyland i november.

Besöksrekord för åländska skördefesten

Skördefesten på Åland fortsätter att öka sin popularitet. I år var antalet unika besökare ca 16.000 och totalt räknar arrangörerna med omkring 114.000 besök till evenemangets medverkande gårdar och restauranger.

Vilken är den bästa insatsen för naturen 2017-2018?

Nu är det åter dags att utse den bästa finländska insatsen i arbetet med att stoppa förlusten av biologisk mångfald.

SLC Nyland: Jord- och skogsbruket kan öka bindningen av kol

Jord- och skogsbruket har potential att bidra till att bromsa klimatuppvärmningen, säger SLC Nyland i ett uttalande.