Danska växtforskare genar med gensaxen

Växtförädling med gensaxen går inte utan tillstånd, säger EU-domstolen. Men kluriga danska växtförädlare har hittat en laglig genväg.

SLC - Notring1
Vill ha en förening som säljer kött till högst bjudande

En förening som bjuder ut kött till högst bjudande. Den idén lägger den ekologiska nötköttsproducenten Henrik Vikström fram. Konkurrensen om köttet skulle öka och det kunde betyda högre priser, säger han.

SLC - Slowfood 1
Slow Food-festivalen hade vädrets makter på sin sida

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.

SLC - Skolmat
Skolmaten bygger folkhälsan

Johan Andersson är kocken som för åtta år sedan hoppade över från restaurangvärlden till att jobba med offentlig mat. Han brinner för att lyfta och inspirera kockarna i de offentliga köken med målsättningen att skapa bra mat åt barn och åldringar. – Matlagningen ska ske från grunden, av bra råvaror och nära matgästen.

SLC - Max Schulman
Max Schulman intog toppost inom EU:s jordbrukslobbning

MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har knipit en toppost inom EU:s jordbrukslobbning. Han valdes nyligen till ordförande för EU-kommissionens arbetsgrupp för jordbruksgrödor (Civil dialogue group on arable crops).

SLC - Snellman 0529
Snellmans koncernchef: 2018 har varit ett tudelat år

Koncerndirektör Erkki Järvinen sade att det innevarande året varit splittrat och utmanande för Snellmans del när Snellman arrangerade sin sjätte producentmässa på Granholmen i Jakobstad. Över femtio företag och samarbetspartner medverkade i tillställningen.

Diskussionerna igång kring tilläggsanslag för vattenvård

För skyddet av Östersjön och vattendragen föreslås för nästa år ett anslag på sammanlagt 25 miljoner euro, varav 15 miljoner består av den tilläggssatsning som man kom överens om vid budgetförhandlingarna. En stor del av anslaget kommer enligt nuvarande plan att reserveras för jordbruksåtgärder.

Evenemanget ”Ät Ute” på Kimitoön uppmuntrar till att äta lokala råvaror

Under evenemanget ”Ät Ute” 19-21.10, som i år arrangeras för första gången, kan du provsmaka viner, äta en middag gjord på överblivna matvaror eller avnjuta en rätt av råvaror som till 98 procent kommer från Kimitoön.

SLC - Egypten 1
Också i Egypten är det en utmaning att producera för en osäker marknad

Den egyptiska storbonden Jamal Alnator har fiskodlingar, kycklingfarmer och mangoodlingar. Jamals brorsson Ata granskar familjens veteodling. – De varierande marknadspriserna är vår största utmaning, säger Jamal. Han driver de tre farmerna tillsammans med sina fem bröder och fyra släktingar.

SLC - Canada Heather Cowper
CETA-avtalet ökade EU-handeln med Kanada

Det provisoriska CETA-avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada har varit i kraft i ett drygt år. Fördelarna är redan synliga. Avtalet är nyttigt, framhåller handelskommissionär Cecilia Malmström.

Stor foderimport till Åland

Foderimporten blir stor på Åland. Över 3.000 balar ensilage och halm har importerats från Österbotten och södra Finland. – Men det handlar både om rundbalar och mindre fyrkantsbalar så det är lite som att jämföra äpplen och päron, påpekar Ålands hushållningssällskaps husdjursrådgivare Kerstin Lundberg

SLC - Kronqv2
Kronqvist: Växtodlings- och husdjursgårdar måste hitta varandra

Många husdjursgårdar kommer att bli tvungna att köpa in spannmål på grund av dåliga skördar. Därför uppmanar Jonny Kronqvist, ordförande för SLC:s slaktutskott, att det inhemska foder som finns används inom landets gränser.