Tuborgh V27
Vi tror att konsumenterna gärna belönar en hållbar mjölkproduktion som skonar klimatet, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh. FOTO: Arla
Jordbruk EU Marknad

Arla påskyndar övergången till
CO2-neutral mjölkproduktion

Arla Foods ska minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent per kilo mjölk under nästa årtionde. Målet är en CO2-neutral mjölkproduktion med noll klimatavtryck fram till 2050.

Koncernens nya klimatmål är nästa stora steg mot en mer hållbar produktion. Arlas nya globala strategi omfattar hela värdekedjan från ko till konsument och inbegriper områdena klimat, luft, vatten och natur.

Vi tror att ett växande antal konsumenter är villiga att belöna mjölkböndernas hållbara produktion genom att betala litet mer, på samma sätt som ekologiska mejeriprodukter, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh i ett pressmeddelande.

Koncernen har börjat arbeta med progressiva producenter i både Danmark och Sverige för att kunna erbjuda en mer hållbar produkt av både konventionell och ekologisk mjölk som visar vägen mot ett bättre klimat, djuromsorg och uthållig produktion, tillägger Tuborgh.

Gårdarna är i nyckelposition

Vi har arbetat för ett hållbart jordbruk i många år. Nu måste vi gå längre och bli snabbare med att bekämpa klimatförändringar som påverkar alla, inte minst jordbrukare, säger koncernens styrelseordförande, mjölkbonden Jan Toft Nørgaard.

Merparten av de totala utsläppen från mejeribranschens värdekedja kommer från gårdarna. Av uppenbara skäl är det inte möjligt att minska kons metanutsläpp till noll, men utsläppen går att reducera genom optimerad fodersammansättning.

Detta är ett forskningsområde där Arla gör stora investeringar. Viktigt är att öka de positiva effekterna från gårdarna. Koncernen ska bland annat arbeta med sina mjölkbönder för att kvantifiera och öka mängden koldioxid som fångas och lagras i marken.

Det är viktigt för mjölkbönderna att bli medvetna om var gårdens huvudsakliga klimatpåverkan finns och möjligheten till förbättringar. Temat har varit aktuellt sedan 2013. Hittills har koncernen hållit nästan 700 möten om hållbarhetsåtgärder ute på gårdarna.

Mer än 5.000 klimatberäkningar har redan gjorts på Arlas medlemsgårdar. Enligt Jan Toft Nørgaard är klimatberäkningar motiverande, eftersom de identifierar gårdarnas potential att sänka utsläppen av växthusgaser. Åtgärderna pressar ofta också kostnaderna.

Nya parametrar mäter klimatpåverkan

Under fjolåret startade Arla den digitala databasen Arlagården Plus för dokumentation. Den ska hjälpa både Arla och den enskilda producenten att systematiskt mäta och jämföra gårdens prestanda.

Hittills har Arlas bönder registrerat data från 96 procent av koncernens mjölkpool i systemet. Det sker kvartalsvis och omfattar exempelvis mjölkningssystem, foder, bete, markanvändning, djur och djuromsorg.

Databasen är en av de största i sitt slag för jämförelser av data om mjölkgårdar i Europa. Nästa steg blir flera nya parametrar som mer konkret visar gårdarnas klimat- och miljöpåverkan.

Sedan 1990 har Arlas producenter minskat utsläppen per kg mjölk med 24 procent. Utsläppen från hela mejeriverksamheten, inklusive förpackning och transport, har minskat med 22 procent sedan 2005, fastän Arlas mjölkmängd samtidigt har ökat med 40 procent.